Sernik z Bardzo Małym Nakładem Pracy

Kto nie lubi serników, jeszcze taki fajny puszysty i delikatny. Polecam na imprezy rodzinne, oraz święta, można go również urozmaicić i na wierzch zamiast polewy przygotować frużelinę z ulubionych owoców.

Kruchy spód:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  •  0,5 litra śmietany 30 %  
  • 8 jajek  
  • 2 budynie śmietankowe  
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia  
  • niepełna szkl.cukru

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry i wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem.
  • Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok.15 min.do zarumienienia.
  • Do misy wrzucić ser, śmietanę, proszek budyniowy i żółtka, oraz proszek do pieczenia, wszystko krótko zmiksować tylko do połączenia się wszystkich składników. W oddzielnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, gdy piana będzie sztywna i lśniąca przełożyć ją do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Na kruchy spód wylać masę serową.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 1 godz. 10 min.
  • Blacha najlepiej 24×36 cm ponieważ sernik bardzo rośnie:-)
  • Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika i poczekać 15-30 min. po tym czasie wyjąć sernik na blat.  
  • Sernik w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby się nie spalił. Przepis na => idealną polewę .

Uwagi:

  • Sernik ten można również zrobić bez spodu.  
  • Białka zamrozić, lub wykorzystać na bezy.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
96 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kris Sajmon
2 lat temu

z nakladem pracy… a jaki ten naklad ma smak? to jakis krem?

Anonimowy
Anonimowy
3 lat temu

Wygląda wspaniale 🙂

Ania
Ania
5 miesięcy temu

Ale co z ta śmietana? Jest mało informacji co do masy serowej

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu
Reply to  Anonimowy

witam a ta śmietana ma byc ubita do sernika iczy jak na ten spod podpieczony wlozymy ta mase serową to sie niespali ten spod podpieczony podczas pieczenia.dziekuje z góry za odpowiedź.

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu
Reply to  Anonimowy

śmietana ma byc ubita do masy serowej

Anonimowy
Anonimowy
3 lat temu

w sobotę zabieram się do pieczenia 🙂

Julka i Dawid
2 lat temu

Czy budynie są po 40 g i czy można użyć białek z kruchego ciasta do masy serowej

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Nie rozumiem jak Pani Zrobiła na kruchym bo zostało Pani białek jeśli w przepisie są żółtka??

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Jak Pani piecze góra dół czy termoobieg ? Bo mi urósł popękał i opadł ��

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu
Reply to  Anonimowy

Nie można mieszać zbyt długo, serniki tego nie lubią i dlatego nago opadać.

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu
Reply to  Anonimowy

Ja pieke góra dół wychodzi idealny równiutki jak stół. Termoobieg jak używałam brzeg był wysoki a środek. Opadniety

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

A czy może być zwykły twarog nie z wiaderka

Edzia
2 lat temu

Pięknie wygląda, lecz do takiego sernik trzeba użyć sera z 2 wiaderko, wtedy może wyjdzie taki wysoki i będzie czym dzielić. Z jednego wiaderka to na małą blaszke. Próbowałam różnych przepisów i wiem że ilość sera decyduje o tym ile tego ciasta wyciągniemy z pieca.🌞

Kaska Mrozowska
2 lat temu
Reply to  Edzia

Ja również robię z jednego wiaderka i wychodzi wielki ogromniasty inny przepis troszkę ale naprawdę "wychodzi z formy"

Monika
Monika
5 miesięcy temu

Z jednego wiaderko na pewno nie wychodzi ogromny, tylko mały😂😂😂

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu
Reply to  Edzia

W środe wypróbowłam ten przepis
Dziś pieke znowu Bardzo prosty a jeszcze lepiej smakuje
SUPER!!!

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu
Reply to  Edzia

Ja robię z wiaderka,tylko inny przepis i wychodzi wieeeeelki,czasami ucieka z blaszki��

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

do masy serowej dajemy proszek do pieczenia

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Jeśli upiecze się spód to musi wystygnąć i czy po włożeniu masy serowej z powrotem piecze się góra dół czy tylko góra

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu
Reply to  Anonimowy

a czy herbatniki się nie spalą w trakcie pieczenia?

elizka
2 lat temu

A czy piekła go pani w piekarniku z termoobiegiem???? jaki czas wtedy pieczenia i w jakiej temperaturze???

elizka
2 lat temu

a czy piekła go Pani w piekarniku z termoobiegiem????? jaki jest wówczas jego czas pieczenia i w jakiej temperaturze?????

Anna N
2 lat temu

Jak robiła Pani polewę?

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Czy śmietana ma być gęsta czy nie robi różnicy?

Kaja
Kaja
6 miesięcy temu

Śmietanka jest słodka a śmietana kwaśna proszę zmienić w przepisie bo jest mylące

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

czy smietanę nie ubijamy osobno

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Pozdrawiam Pani cierpliwość na odpisywanie tych pytań masakra

Unknown
2 lat temu

Witam 🙂 Uwielbiamy ten sernik, gości na naszym stole przy każdej uroczystości 🙂 Mała podpowiedź – zamiast śmietany można użyć mleka w ilości 1 l. Masa będzie płynna przy wlewaniu na blaszkę, jednak efekt taki jak na zdjęciu 🙂

Unknown
2 lat temu

Witam 🙂 Uwielbiamy ten sernik, gości na naszym stole przy każdej uroczystości 🙂 Mała podpowiedź – zamiast śmietany można użyć mleka w ilości 1 l. Masa będzie płynna przy wlewaniu na blaszkę, jednak efekt taki jak na zdjęciu 🙂

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Robiłam dwa razy za pierwszym jak i drugimi razem wyrósł powołał i opadł i sie przypala

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Piekłam dwa razy i niestety wyrasta pięknie pęka i opada i troszkę się przypala pilnowalam temperatury. Dla czego

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Robie wlasnie zobaczymy jak wyjdzie 🙂

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Witam serdecznie , właśnie został wyjęty i ostudzony , wyszedł super , wysoki,mięciutki , palce lizać, dziękuje za możliwość wypróbowania , jak można udostępnię go na Facebook z zdjęciem jak urósł, pozdrawiam Jarek

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Nie wyszedl mi 🙁 Miekki w srodku jest jakby niedopieczony niewiem co zrobilam nie tak

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

A mi nie wyszedł ☹☹☹ zrobiłam wszystko według przepisu kurde nikt sernik mi nie wyjdzie już straciłam nadzieję ����

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Przepyszne rozplywa sie w ustach

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Poddaje sie… tem sernik jest 'entym' sernikiem ktory probowalam zrobic… owszem smak niebiański ale pokonuja mnie zawsze pekaja zawsze opadaja… masakra

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Niestety ja też robiłam w sobotę i opadł na 2 cm 🙁

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Może głupie pytania ale proszę o odpowiedź.O,5 litra śmietanki tzn? U mnie w sklepie sa kubki po 200g, czyli mam dać dwa kubki i troszkę z trzeciego? I drugie pytanie, czy śmietanka ma być prosto z lodówki czy dać ja wcześniej do temperatury pokojowej?

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Mleko jakie 3.2% ? I mniej więcej ile go dać? Jeśli nie znajdę tej śmietanki laciatej oczywiście.Przepraszam za banalne pytanie ale to mój pierwszy sernik i chce żeby wyszedł…:) bo jak tego nie dam rady zrobić to już chyba zwatpie w pieczenie ciast�� Dziękuję z góry i pozdrawiam również 🙂

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Dziś upiekłam i jestem zachwycona,studzi się własnie,polewa jutro.Dziękuję za przepis!Aneta

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

chciałam zrobić ten sernik ale na małą blachę . Składniki o połowę zmniejszyć??

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Bardzo dobry i prosty polecam

Unknown
1 rok temu

Sernik wyszedł super, nie opadł, nie popękał ale polewa porażka. Czyżbym za długo trzymała na ogniu margarynę z cukrem pudrem czy może przychodzi ci do głowy inna przyczyna? Pozdrawiam

Unknown
11 miesięcy temu

Sernik rewelacja. Zrobiłam z połowy porcji w okrągłej tortownicy o śr.21 cm. Wyrósł do końca możliwości. Na wierzch dałam mandarynki z puszki. Dziękuję i piekę go drugi raz!

Teresa.mojewyroby
10 miesięcy temu

Asiu wspaniały sernik ,kusisz tymi sernikami ja też dziś mam sernik

Anonimowy
Anonimowy
10 miesięcy temu

Jaki poleca Pani ser z wiaderka? Jest tyle firm i chyba nie każdy jest dobry..

Unknown
10 miesięcy temu

Właśnie delektujemy się Pani serniczkiem.Wyszedł przepyszny!Dziękuję za przepis który zagości u nas na stałe 😊

Karo
10 miesięcy temu

Dziękuję za cudny przepis. Serniczek wyszedł wyśmienity.

Myśli Potarganej
6 miesięcy temu

Taki sernik to coś dla mnie i dla wszystkich zabieganych. Szybko się go robi dzięki czemu mamy domowe ciasto, a nie z cukierni. Brawo Ty, Dzięki 🙂

Patrycja
Patrycja
5 miesięcy temu

Upiekłam dzisiaj. Wygląda pięknie. Super przepis. Łatwy do przygotowania
Niestety nie można dodać zdjęcia 🙁

Anett
Anett
4 miesięcy temu

Bardzo dziękuję za przepis. Napewno jeszcze go zrobię. Wyrósł do nieba i nie opadł 🙂
Jedynie co bym zmieniła to dałabym 1,5 szklanki cukru do sera bo dla mnie był ciut mało słodki, ale każdy ma inny gust.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam

Anett
Anett
4 miesięcy temu

Napewno będę wpadać i kraść przepisy 🙂

DomologiaStosowana.PL
2 miesięcy temu

Ten sernik jest świetny! Prosty w przygotowaniu, a smakuje naprawdę wybornie!

MyśliPotarganej.pl
1 miesiąc temu

A czy tego sernika z bardzo małym nakładem, można sobie więcej nałożyć?;)