Sernik z Bardzo Małym Nakładem Pracy

Kto nie lubi serników, jeszcze taki fajny puszysty i delikatny. Polecam na imprezy rodzinne, oraz święta, można go również urozmaicić i na wierzch zamiast polewy przygotować frużelinę z ulubionych owoców.

Kruchy spód:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  •  0,5 litra śmietany 30 %  
  • 8 jajek  
  • 2 budynie śmietankowe  
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia  
  • niepełna szkl.cukru

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry i wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem.
  • Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok.15 min.do zarumienienia.
  • Do misy wrzucić ser, śmietanę, proszek budyniowy i żółtka, oraz proszek do pieczenia, wszystko krótko zmiksować tylko do połączenia się wszystkich składników. W oddzielnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, gdy piana będzie sztywna i lśniąca przełożyć ją do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Na kruchy spód wylać masę serową.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 1 godz. 10 min.
  • Blacha najlepiej 24×36 cm ponieważ sernik bardzo rośnie:-)
  • Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika i poczekać 15-30 min. po tym czasie wyjąć sernik na blat.  
  • Sernik w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby się nie spalił. Przepis na => idealną polewę .

Uwagi:

  • Sernik ten można również zrobić bez spodu.  
  • Białka zamrozić, lub wykorzystać na bezy.
Tags:

86
Dodaj komentarz

avatar
43 Comment threads
43 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Słodko SłodkaMyśli PotarganejKaja Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Kris Sajmon
Gość

z nakladem pracy… a jaki ten naklad ma smak? to jakis krem?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Wygląda wspaniale 🙂

Anonimowy
Gość
Anonimowy

witam a ta śmietana ma byc ubita do sernika iczy jak na ten spod podpieczony wlozymy ta mase serową to sie niespali ten spod podpieczony podczas pieczenia.dziekuje z góry za odpowiedź.

Anonimowy
Gość
Anonimowy

śmietana ma byc ubita do masy serowej

Anonimowy
Gość
Anonimowy

w sobotę zabieram się do pieczenia 🙂

Julka i Dawid
Gość

Czy budynie są po 40 g i czy można użyć białek z kruchego ciasta do masy serowej

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Nie rozumiem jak Pani Zrobiła na kruchym bo zostało Pani białek jeśli w przepisie są żółtka??

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Jak Pani piecze góra dół czy termoobieg ? Bo mi urósł popękał i opadł ��

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Nie można mieszać zbyt długo, serniki tego nie lubią i dlatego nago opadać.

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Ja pieke góra dół wychodzi idealny równiutki jak stół. Termoobieg jak używałam brzeg był wysoki a środek. Opadniety

Anonimowy
Gość
Anonimowy

A czy może być zwykły twarog nie z wiaderka

Edzia
Gość

Pięknie wygląda, lecz do takiego sernik trzeba użyć sera z 2 wiaderko, wtedy może wyjdzie taki wysoki i będzie czym dzielić. Z jednego wiaderka to na małą blaszke. Próbowałam różnych przepisów i wiem że ilość sera decyduje o tym ile tego ciasta wyciągniemy z pieca.🌞

Kaska Mrozowska
Gość

Ja również robię z jednego wiaderka i wychodzi wielki ogromniasty inny przepis troszkę ale naprawdę "wychodzi z formy"

Anonimowy
Gość
Anonimowy

W środe wypróbowłam ten przepis
Dziś pieke znowu Bardzo prosty a jeszcze lepiej smakuje
SUPER!!!

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Ja robię z wiaderka,tylko inny przepis i wychodzi wieeeeelki,czasami ucieka z blaszki��

Anonimowy
Gość
Anonimowy

do masy serowej dajemy proszek do pieczenia

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Jeśli upiecze się spód to musi wystygnąć i czy po włożeniu masy serowej z powrotem piecze się góra dół czy tylko góra

Anonimowy
Gość
Anonimowy

a czy herbatniki się nie spalą w trakcie pieczenia?

elizka
Gość

A czy piekła go pani w piekarniku z termoobiegiem???? jaki czas wtedy pieczenia i w jakiej temperaturze???

elizka
Gość

a czy piekła go Pani w piekarniku z termoobiegiem????? jaki jest wówczas jego czas pieczenia i w jakiej temperaturze?????

Anna N
Gość

Jak robiła Pani polewę?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Czy śmietana ma być gęsta czy nie robi różnicy?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

czy smietanę nie ubijamy osobno

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Pozdrawiam Pani cierpliwość na odpisywanie tych pytań masakra

Unknown
Gość

Witam 🙂 Uwielbiamy ten sernik, gości na naszym stole przy każdej uroczystości 🙂 Mała podpowiedź – zamiast śmietany można użyć mleka w ilości 1 l. Masa będzie płynna przy wlewaniu na blaszkę, jednak efekt taki jak na zdjęciu 🙂

Unknown
Gość

Witam 🙂 Uwielbiamy ten sernik, gości na naszym stole przy każdej uroczystości 🙂 Mała podpowiedź – zamiast śmietany można użyć mleka w ilości 1 l. Masa będzie płynna przy wlewaniu na blaszkę, jednak efekt taki jak na zdjęciu 🙂

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Robiłam dwa razy za pierwszym jak i drugimi razem wyrósł powołał i opadł i sie przypala

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Piekłam dwa razy i niestety wyrasta pięknie pęka i opada i troszkę się przypala pilnowalam temperatury. Dla czego

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Robie wlasnie zobaczymy jak wyjdzie 🙂

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Witam serdecznie , właśnie został wyjęty i ostudzony , wyszedł super , wysoki,mięciutki , palce lizać, dziękuje za możliwość wypróbowania , jak można udostępnię go na Facebook z zdjęciem jak urósł, pozdrawiam Jarek

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Nie wyszedl mi 🙁 Miekki w srodku jest jakby niedopieczony niewiem co zrobilam nie tak

Anonimowy
Gość
Anonimowy

A mi nie wyszedł ☹☹☹ zrobiłam wszystko według przepisu kurde nikt sernik mi nie wyjdzie już straciłam nadzieję ����

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Przepyszne rozplywa sie w ustach

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Poddaje sie… tem sernik jest 'entym' sernikiem ktory probowalam zrobic… owszem smak niebiański ale pokonuja mnie zawsze pekaja zawsze opadaja… masakra

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Niestety ja też robiłam w sobotę i opadł na 2 cm 🙁

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Może głupie pytania ale proszę o odpowiedź.O,5 litra śmietanki tzn? U mnie w sklepie sa kubki po 200g, czyli mam dać dwa kubki i troszkę z trzeciego? I drugie pytanie, czy śmietanka ma być prosto z lodówki czy dać ja wcześniej do temperatury pokojowej?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Mleko jakie 3.2% ? I mniej więcej ile go dać? Jeśli nie znajdę tej śmietanki laciatej oczywiście.Przepraszam za banalne pytanie ale to mój pierwszy sernik i chce żeby wyszedł…:) bo jak tego nie dam rady zrobić to już chyba zwatpie w pieczenie ciast�� Dziękuję z góry i pozdrawiam również 🙂

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Dziś upiekłam i jestem zachwycona,studzi się własnie,polewa jutro.Dziękuję za przepis!Aneta

Anonimowy
Gość
Anonimowy

chciałam zrobić ten sernik ale na małą blachę . Składniki o połowę zmniejszyć??

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Bardzo dobry i prosty polecam

Unknown
Gość

Sernik wyszedł super, nie opadł, nie popękał ale polewa porażka. Czyżbym za długo trzymała na ogniu margarynę z cukrem pudrem czy może przychodzi ci do głowy inna przyczyna? Pozdrawiam

Unknown
Gość

Sernik rewelacja. Zrobiłam z połowy porcji w okrągłej tortownicy o śr.21 cm. Wyrósł do końca możliwości. Na wierzch dałam mandarynki z puszki. Dziękuję i piekę go drugi raz!

Teresa.mojewyroby
Gość

Asiu wspaniały sernik ,kusisz tymi sernikami ja też dziś mam sernik

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Jaki poleca Pani ser z wiaderka? Jest tyle firm i chyba nie każdy jest dobry..

Unknown
Gość

Właśnie delektujemy się Pani serniczkiem.Wyszedł przepyszny!Dziękuję za przepis który zagości u nas na stałe 😊

Karo
Gość

Dziękuję za cudny przepis. Serniczek wyszedł wyśmienity.

Myśli Potarganej
Gość

Taki sernik to coś dla mnie i dla wszystkich zabieganych. Szybko się go robi dzięki czemu mamy domowe ciasto, a nie z cukierni. Brawo Ty, Dzięki 🙂