Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się bardzo dużą popularnością na moim blogu, dużo osób go piekło i chwaliło, jest to prosty przepis, więc nawet początkujące osoby powinny sobie z nim poradzić. Polecam na święta i specjalne okazje, sprawdzi się idealnie.

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

Spód:

  • duża paczka herbatników

Masa Serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
  • 3/4 szkl.oleju
  • 1,5 szkl.zimnego mleka
  • 1,5 szkl.mleka w proszku
  • szczypta soli   

Polewa:

  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 0,5 szkl.cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 18 %

Przygotowanie:

  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,na spód ułożyć herbatniki.
  • Twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budyń zmiksować razem, na gładką masę, następnie cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując, wsypać mleko w proszku, wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypać stopniowo cukier i miksować do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a piana sztywna i lśniąca.
  • Do ubitej piany dodać na przemian masę serową, zimne mleko mieszać, za każdym razem mieszać delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą.
  • Gotową masę wylać na herbatniki i wkłożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. godzinę, gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać, można uchylić piekarnik i przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić go tak do wystygnięcia, nie ruszamy.
  • Gdy sernik przestygnie zrobić polewę, masło lub margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu, następnie wsypać cukier, podgrzać do rozpuszczenia, wsypać kakao, wrzucić śmietanę, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
  • Posmarować przestudzoną polewą i włożyć do lodówki najlepiej na noc, żeby dobrze ściągnął.    
Tags:

139
Dodaj komentarz

avatar
77 Comment threads
62 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
ElżbietaSłodko SłodkaAnetaDanuta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Anonimowy
Gość
Anonimowy

Piekarnik z termoobiegiem czy bez? Pytam bo albo nie odwiedzę albo nie ma informacji ��

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Dzień dobry jak długo piec kruche ciasto na spod żeby móc wlać masę?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Jak wysoki jest sernik, przy tym rozmiarze blaszki i czy dużo opada po ostygnięciu…?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

ile gram masła trzeba użyć, bo są różne kostki?

Unknown
Gość

W przepisie nie ma masła

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Jest w polewie!

gaba
Gość

kostka masla czy margaryny ma zazwyczaj 250g, a polowa to wiadomo 😀

Aaaa
Gość

Masło zazwyczaj ma 200, czasami 300. Margaryna 25p

Maria Hreczuch
Gość

Czy można go zrobić na kruchym cieście? I czy najpierw upiec spó?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Witam jaka śmietana do po lewy słodka czy kwaśna???

Unknown
Gość

Czy masa ma byc taka rzadsza lejaca sie 🙂

Pakula Dariusz
Gość

Wyszedl przepyszny 🙂 pozdrawiam

Pakula Dariusz
Gość

Witam czy masa ma byc tak mocniej plynna ?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Upiekłam i wyszedł taki jak na zdjęciu, do tego pyszny, dziękuję za przepis.Pozdrawiam

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Witam albo nie doczytałam albo nie ma mowmy w przepisie o mleku awansie w proszku tylko tym zwykłym, dodacdje po oleju czy przed?

Marzena Kuczmaszewska
Gość

czy można dodać rodzynki ?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Głupie pytanie. Nie można bo się otrujesz

Karolina Karolina
Gość

Wlasnie włożyłam do piekarnika ale blaszkę mam mniejszą aby się nie wylał przy pieczeniu, gdy zacznie rosnąć.

Karolina Karolina
Gość

Wyszedł zbakomity!!! Zdrowych Świąt Życzę i nowych przepisów.

MS
Gość

Sernik wyszedł bardzo dobry!To będzie juz chyba ulubiony mojego męża 😊

Beata
Gość

Sernik pyszny, polecam bardzo przepis.

Beata
Gość

Sernik pyszny, polecam bardzo przepis.

Karolina Karolina
Gość

Bardzo proszę o sprawdzony przepis na karpatķę.

ewik47
Gość

Czy mleko w proszku może być granulowane?mam większą il.takiego mleka.

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Zrobiłam dzisiaj ten sernik. Wyszedł bardzo dobry. Masa delikatna i puszysta. Jeden mankament to ciastka, które się lekko przypaliły �� Następnym razem zrobię chyba na kruchym spodzie. Czy ktoś już tak próbował z tą kasą? Pozdrawiam

Unknown
Gość

Dzień dobry 🌷
Serniczej rewelacja, robiłam na kruchym spodzie 👍dodałam nieco kakoo👍👌👌

Iwcia.78
Gość

Jakiej pojemności szklaneczka?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

a jaki ser w wiaderku polecasz?

Unknown
Gość

a czy herbatniki nie unoszą się do góry po wlaniu takiej płynnej masy serowej.Ja zawsze mam ten problem że herbatniki po upieczeniu są w połowie sernika:(. Dlatego zagniatam ciasto ale wiadomo szybciej na ciasteczkach:) Jakaś rada:)))

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Bardzo proszę o dobry cienki spód pod ten sernik na 24/34 wielkość blaszki, pozdrawiam cieplutko

Unknown
Gość

A dlaczego moje herbatniki wypłynęły do wierzchu 😭

Kalusnika
Gość

Mi też wypłyneły ;-;

Anna
Gość
Anna

Witam czy mogłabym na surową masę serową włożyć gruszki?

Kalusnika
Gość

A proszek do pieczenia też??

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Witam wolę używać masła…. ma być rozpuszczone?

Teresa S
Gość

Napewno skorzystam z przepisu bo zastanawiałam się co zrobić z mlekiem w proszku i już mam rozwiązanie dzięki

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Czy ja dobrze czytam, że do ubitej piany dodajemy ser? Zawsze ubite białka dodawałam stopniowo do sera

Unknown
Gość

Bardzo ciekawy przepis !!! ciekawa jestem tylko o jakie MLEKO chodzi?? odtluszczone ?? czy tzw."niebieskie" wysokotluszczowe Prosze o info i z gory dziekuje.

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Czy moze być zwykły twaróg półtłusty ?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Witam.wlasnie upieklam jest przepyszny.polecam wszystkim.napewno zagoscci na świątecznym stole.pozdrawiam.

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Witam, czy mogę piec w 180 stopniach z termoobiegiem?

Wiolka1980
Gość

Czy można użyć mleka w proszku ale roślinnego

Anonimowy
Gość
Anonimowy

witam jeśli pięć bez termoobiegu to wtedy jak grzałka góra dół ?

Unknown
Gość

Kurcze,niewiem co zrobiłam nie tak, ale po wlaniu surowej masy herbatniki wypłyneły na wierzch. Czy to sie uda?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Mi też wypłynęły i miałam 2 serniki i w jednym 🙂 poniżej ciastek był bardziej zbity powyżej puszysty. Jednak długo i tak nie czekał na zjedzenie. 🙂 dodaje do swoich ulubionych przepisów 🙂

K.
Gość

witam, czy można zrobić serniczek bez spodu? pozdrawiam 🙂

Rena
Gość
Rena

Super sernik wyszedł,puszysty i wysoki,zrobiłam na kruchym spodzie , dziękuję za przepis ��

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Witam. Dziś go upiekłam wg. przepisu bez żadnych modyfikcji ( bo czasem to robię) wyszedł piękny ze lśniącą polewą. Polecam wszystkim lubiącym serniki. Dla mnie – bomba. Przepis godny powielania. Serdznie pozdrawiam.

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Super sernik, robiłam wielokrotnie wg tego przepisu tylko na podpieczonym kruchym spodzie. Do polewy po zdjęciu z palnika i lekkim przestudzeniu dodaję jeszcze 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w minimalnej ilości wody( ok. 2łyżki). Pozdrawiam.

asia40
Gość

Bardzo ciekawy przepis, uwielbiam mleko w proszku :-), ale nigdy nie próbowałam dodawać go do sernika. Ma tylko jedną wątpliwość, robiąc ten sernik z sera wiaderkowego koniecznie trzeba dodać olej? Te sery w wiaderkach same w sobie są dość tłuste 18-24g tłuszczu i na opakowaniu jest informacja, że nie wymagają dodania tłuszczu.

Unknown
Gość

Witam,jutro będę piekła ten sernik,zobaczymy czy się uda,w piątek napiszę czy "wyszedł", pozdrawiam 😘😘😘

Unknown
Gość

Witam,tak jak obiecałam ,sernik eyszydl superowy,dodałam rodzynki i starlam z pomarańczy skórkę,dziękuję za przepis 💕💕💕

Unknown
Gość

Ten sernik to najpyszniejszy!! Przepis cudowny.Piękny i wysoki.Dziękuję bardzo za przepis.Pozdrawiam.

Unknown
Gość

O rany,najpyszniejszy!!! Wielgachny i taki co wyjdzie za każdym razem.Zrobiłam już trzy razy,wszyscy zachwalają.Dziękuję i pozdrawiam.

Unknown
Gość

witam czy można dać mleko w proszku granulowane/
?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Witam �� upiekłam sernik z Pani przepisu drugi raz. Jest pyszny. Tylko po upieczeniu po delikatnym uchyleniu drzwiczek od piekarnika opada. Co robie nie tak? Wykorzystałam ser z wiaderka (Włoszczowa). Czy zdążyła się Pani sytuacja, że sernik opadł po upieczeniu? Pozdrawiam Angelina

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Dziękuję za odpowiedź ��. Spróbuję upiec go jeszcze raz. Może faktycznie za długo ubijałam masę serową. Tak czy inaczej sernik jest pyszny. �� Pozdrawiam Angelina

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Czy można Dodać ser waniliowy Z wiaderka?