Bułki z Ziemniakami

Metoda na wykorzystanie pozostałych ziemniaków od obiadu. Ciasto zrobiłam wieczorem i przechowałam przez noc w lodówce, a rano upiekłam świeże i pachnące bułeczki. Bułki dzięki dodatkowi ziemniaków zachowują dłużej świeżość. Jedne z lepszych bułek jakie robiłam, są bardzo smaczne i pulchne.

Składniki:

12 szt. 

  • 600 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżeczki cukru
  • ok.200 g ziemniaków ugotowanych od obiadu
  • 55 g masła roztopionego 
  • 1 jajko
  • 125 ml letniego mleka
  • 150 ml letniej wody

Przygotowanie:

  • Do miski przesiać przez sitko mąkę, wsypać drożdże, sól i cukier, wymieszać łyżką. Przecisnąć przez praskę pozostałe ziemniaki od obiadu, wbić jajko, wlać roztopione- letnie masło, mleko i wodę, wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem (wyrabiałam mikserem ok.10 min.), ciasto ma być miękkie i elastyczne. Uformować kulę z ciasta, miskę w środku posmarować olejem, wrzucić ciasto, miskę zawinąć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
  • Następnego dnia rano, ciasto wyjąć z lodówki i krótko wyrobić na blacie podsypanym delikatnie mąką, podzielić na 12 równych kawałków, uformować bułeczki i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na pół.godz.  
  • Piec w nagrzanym piekarniku 15 min. do zarumieniania, w temp. 210 C.
  • Pozostawić do wystygnięcia na kratce, żeby bułeczki były wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, należy przed pieczeniem spryskać piekarnik wodą.

Źródło: Instagram

Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa S
1 rok temu

Super pomysł

Marcepanowa kuchnia
1 rok temu

Piękne bułeczki 🙂 Uwielbiam takie domowe !

Lena
1 rok temu

muszą być bardzo mięciutkie:)

Izaa
1 rok temu

takich bułek nie robiłam, muszą być pyszne

Delektujemy
1 rok temu

Nie wpadłabym na taki pomysł! Super przepis. ; )

Jagoda
1 rok temu

Mam pytanie czy jak przykrywam ciasto na noc folią to tak bardzo szczelnie czy przykryć i folię podziurawić np.widelcem?

Jagoda
1 rok temu

Dziękuję. Nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego,które wyrasta w lodówce. Raczej na już 😉

mikaszymczak
1 rok temu

Przepis super dzisiaj je upiekłam. Nie miałam drożdży instant tylko świeże ale i tak wyszły przepyszne. Niedługo będzie w szkole "Dzień Ziemniaka" i pewnie w tym roku je upiekę. Czy jeżeli zrobiłoby się trochę mniejsze żeby wyszło ichbwięcej to trzymać je w piekarniku trochę krócej? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrowiam serdecznie 🙂

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu
Reply to  mikaszymczak

Bułeczki wyszły super����
Mega szybkie
Pozdrawiam

Ala
Ala
7 miesięcy temu

Wlasnie upieklam i sa fantastyczne. Chrupiaca skorka i mieciutki srodek. Pycha!!