Drożdżówki z Twarogiem i Kruszonką

Śniadanie lub kolacja na słodko czemu nie, swojskie drożdżówki to swojskie. Dawno takich nie robiłam, więc tym bardziej zjedliśmy ze smakiem, użyłam mrożone owoce, które znalazłam na dnie zamrażarki 😉 Polecam serdecznie dla dużych i małych. Uwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią.

Składniki:  

6-10 szt.  

Ciasto:

  • 50 ml ciepłego mleka 7 g drożdży instant  70 g masła
  • 200 ml kefiru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 50 g cukru
  • 400 g mąki pszennej

Nadzienie:

  • 250 g twarogu w kostce (półtłusty)
  • 50 ml mleczka zagęszczonego
  • 12 g kaszy manny
  • opcjonalnie cukier waniliowy

Kruszonka:

  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 20 g masła
  • opcjonalnie cynamon

Dodatkowo:

  • kawałki mrożonej truskawki lub innego owocu,można również dać rodzynki do twarogu lub żurawinę

Przygotowanie:

  • Do ciepłego mleka wsypać drożdże trochę cukru i mąki, wymieszać i pozostawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować, odstawić na 10-15 min.
  • Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia.
  • Do miski przesiać przez sitko mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać, wrzucić wyrośnięte drożdże, żółtko, wlać kefir i zacząć wyrabiać ciasto, po chwili wlać letnie masło i dalej wyrabiać mikserem ok. 10 min. ciasto ma być elastyczne i jednolite.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.
  • Po godz. wyjąć ciasto z miski, krótko wyrobić ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, uformować wałek i pokroić na kawałki (u mnie akurat lubimy większe drożdżówki, więc zrobiłam 6 szt. ale śmiało można zrobić mniejsze i wtedy do 10 szt. wyjdzie).
  • Z każdego kawałka uformować zgrabną bułeczkę, układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
  • Po tym czasie zrobić spodem kieliszka lub szklanką wgłębienie w każdej kulce (posypałam delikatnie wgłębienia cynamonem), nadziać twarogiem (składniki nadzienia wymieszać razem w miseczce), na twaróg wyłożyć ulubione owoce, boki posmarować rozbełtanym białkiem, posypać całość kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę, wyrabiać ręką aż powstaną okruszki).
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. do zarumienienia, piec w temp.180 C.
  • Gotowe można polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
1 rok temu

wspaniale wyglądają

Iwona
1 rok temu

Jeśli chodzi o drożdżówki to zawsze wolałam z makiem. Ale nie da się ukryć, że te domowe są najlepsze 🙂

LanaDelRey.PL
1 miesiąc temu

Zrobiłam w weekend, wyszły przepyszne!!!! Zdecydowanie lepsze niż kupne! Mniam!

Aga
Aga
1 miesiąc temu

Przepyszne, dwa dni później nadal smakowały wybornie🙂 polecam każdemu