Zupa Meksykańska.



Sycąca i rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym,a do tego prosta i szybka .

Składniki:
 5 porcji

500 mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
pomidory rozdrobnione 720 ml(passata pomidorowa Italiamo-Lidl)
1 l gorącego bulionu warzywnego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki kminu rzymskiego
ulubiona przyprawa do mięsa mielonego
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę,czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce w słupki.
Kukurydzę i fasolkę odcedzić na durszlaku,przelać zimną wodą.
Do mięsa mielonego wrzucić przyprawy:oba rodzaje papryki,oregano,kmin,przyprawa do mielonego,całość wyrobić dokładnie ręką. 
Na patelnie wlać 2,3 łyżki oliwy wrzucić cebulę z marchewką i podsmażyć,wrzucić mielone,podsmażyć,rozdrabniając mięso mielone łyżką,następnie wrzucić czosnek,i po 2 min.przełożyć zawartość patelni do garnka,zalać bulionem i gotować ok.20 min.
Po tym czasie wlać passatę pomidorową,lub puszkę pomidorów w zalewie,doprowadzamy do wrzenia,wrzucamy kukurydzę z fasolką czerwoną i gotujemy dosłownie 5 min.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,podajemy ze świeżym pieczywem,posypaną tartym serem.
Zupa jest pyszna,szczególnie gdy smaki dobrze się przegryzą.


 
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
1 rok temu

takie zupy to ja lubię