Sernik na Jogurtach Greckich z Truskawkami

Tym razem zrobiłam w tortownicy i to był błąd, niestety tylko jeden kawałek uchował się do zdjęcia 🙂 Polecam zrobić z podwójnej porcji zdecydowanie za szybko znika…

Składniki:  

Tortownica 24 cm  

Ciasto Kruche:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/4 szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 3 żółtka szczypta soli

Masa Serowa:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 2 duże jogurty greckie po 400 g
  • pół szkl.cukru
  • budyń biszkoptowy (waniliowy lub śmietankowy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 400 g świeżych truskawek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.  
  • Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.
  • W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo  jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód.
  • Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Piec ok. 50 min. w temp. 180 C.
  • Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia.
  • Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.    
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
1 rok temu

kiedyś robiłam podobne ciasto i bardzo mi smakowało

depka
1 rok temu

Chyba zrobię na święta !!

Di bloguje
5 miesięcy temu

Ależ bym zjadła ten kawałek <3