Szarlotka.

Chodziła już za mną od dłuższego czasu a taka szarlotka smakuje zawsze i każdemu 🙂
 Składniki:
Tortownica 26 cm
Ciasto Kruche:
2 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
pół szkl.cukru
mały cukier waniliowy
3/4 kostki masła lub margaryny
4 żółtka
szczypta soli

Prażone Jabłka:

1,5 kg jabłek
7 łyżek cukru
1 łyżka masła
sok z połowy cytryny
cynamon do smaku

Beza:

4 białka
szczypta soli
pół szkl.cukru
2 łyżki mączki ziemniaczanej czasem zamieniam na budyń śmietankowy lub waniliowy 


Dodatkowo:


2-3 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w kosteczkę,u mnie taka grubsza kostka.
Wrzucać stopniowo do miski z 2 szkl.wody i sokiem z cytryny,dobrze wymieszać a następnie przekładać do cedzaka.
Do garnka wrzucić masło,gdy się rozpuści,wrzucić jabłka i wsypać cukier.
Smażyć na dużym ogniu,często mieszając aż staną się miękkie,ale nie rozgotowane,zdjąć z ognia dodać cynamon i dokładnie wymieszać.

Mąkę
przesiewamy z proszkiem do pieczenia,do miski,wsypujemy cukry,wrzucamy
pokrojone na mniejsze kawałki masło,siekamy nożem i wrzucamy żółtka ze
szczyptą soli.Zagniatamy kruche ciasto,
dzielimy
na dwie części,mniejszą zawijamy w folię i wrzucamy do zamrażalnika,a
większą częścią wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem.

 Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 190 C i pieczemy ok.15 min.do zarumienienia,wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
 Wystygnięty spód posypujemy bułką tartą,wykładamy zimne prażone jabłka.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypać stopniowo cukier,ubić do momentu rozpuszczenia się cukru,na sam koniec wsypać mąkę ziemniaczaną,krótko zmiksować,wyłożyć pianę na jabłka.

Na
tarce ścieramy na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.

 Pieczemy ok.40-45 min.w temp.180 C.

Zimne ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.








Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Konesso
1 rok temu

Szarlotka idealna na każdą porę roku!

Izaa
1 rok temu

to prawda szarlotka zawsze dobra!