Ciasto Kruche z Rabarbarem i Budyniem.

Rabarbar najlepiej smakuje w sezonie,więc korzystam.Powstało super ciacho-moje imieninowe,do wieczora nie będzie śladu 🙂
Składniki:
Tortownica 26 cm
Ciasto Kruche:
2 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
pół szkl.cukru
mały cukier waniliowy
3/4 kostki masła lub margaryny
4 żółtka

                                                 szczypta soli

Budyń:
3 szkl.mleka
2 budynie śmietankowe(paczka 40 g)
4 łyżki cukru
 
Beza:
4 białka
szczypta soli
pół szkl.cukru
1 kisiel malinowy
 
Dodatkowo:
 
5 łodyg rabarbaru 
cukier puder do posypania
 
 
Przygotowanie:
 
Mąkę
przesiewamy z proszkiem do pieczenia,do miski,wsypujemy cukry,wrzucamy
pokrojone na mniejsze kawałki masło,siekamy nożem i wrzucamy żółtka ze
szczyptą soli.Zagniatamy kruche ciasto,

dzielimy
na dwie części,mniejszą zawijamy w folię i wrzucamy do zamrażalnika,a
większą częścią wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem.

 Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 190 C i pieczemy ok.15 min.do zarumienienia,wyjmujemy i układamy umyty i pokrojony na ok.1 cm paseczki rabarbar.

Pół litra mleka zagotowałam z cukrem,w pozostałym mleku rozprowadziłam suche budynie i wlałam do gotującego się mleka,mieszając do zgęstnienia.
Zdjęłam z ognia i wylałam budyń na rabarbar,równomiernie rozprowadzając po wierzchu.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypać stopniowo cukier,ubić do momentu rozpuszczenia się cukru,na sam koniec wsypać suchy kisiel
krótko zmiksować,wyłożyć pianę na budyń.
Na
tarce ścieramy na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
 

   Pieczemy ok.40 min.w temp.180 C.

 

Zimne ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 
 
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

mniam ,mniam ,ależ apatycznie wygląda obłęd ,dziękuję za przepis który zabieram i na pewno wypróbuję

Izaa
1 rok temu

cudownie wygląda

Kinga
Kinga
2 miesięcy temu

Właśnie je pieke z córeczkami. Ale zapachy.

Paulina
Paulina
2 miesięcy temu
Reply to  Kinga

Jaka pojemność szklanki Pani użyła?

Paulina
Paulina
2 miesięcy temu

Jaka pojemność szklanki ? 250 ?

Ilona
Ilona
1 miesiąc temu

Ciasto wyszło przepyszne 🙂
Użyłam szklanki o pojemności 250ml, było w sam raz.

Ola
Ola
1 miesiąc temu

Czy na dużej blaszce też wyjdzie? Czy jakoś zwiększyć porcje?

Ewelina
Ewelina
1 miesiąc temu

Zobaczymy czy będzie takie pyszne na jakie wygląda już się piecze

Ola
Ola
1 miesiąc temu
Reply to  Ewelina

I jak wyszło?

Renata
Renata
1 miesiąc temu

Czy zamiast kiślu można dodać do piany budyń śmietankowy w proszku