Zupa Gołąbkowa

Szybki obiad bez dużego nakładu pracy. Pyszna, gęsta,syta i rozgrzewająca zupa, inspirowana tradycyjnymi gołąbkami. Zawiera w sobie wszystko to co najlepsze w gołąbkach. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak smaki dobrze się przegryzą. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni.

Składniki:

5-6 porcji

  • 500 g mięsa mielonego u mnie z szynki
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubiona przyprawa do mielonego
  • sól i pieprz do smaku
  • mała główka młodej kapusty białej
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu w osolonej wodzie
  • 3 średnie marchewki
  • kawałek pora i selera
  • 1 duża cebula
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka z czubkiem przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  • W garnku wstawić 2 l wody.
  • Kapustę pokroić na pół i poszatkować nożem, wrzucić do miski. Marchewkę obierać, umyć i pokroić na plasterki lub zetrzeć na tarce w słupki.
  • Gdy woda w garnku zacznie się gotować wrzucić kapustę z marchewką, włoszczyznę, dodać ziele angielskie, liście laurowe.  
  • Cebulę obrać i posiekać w grubszą kosteczkę, wrzucić na patelnie z olejem, zeszklić następnie wrzucić mięso mielone przyprawione majerankiem, solą i pieprzem do smaku oraz ulubioną przyprawą do mielonego. Smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor, podsmażone mięso z cebulką przełożyć do garnka z kapustą.
  • Gotować ok. 20 min. na średnim ogniu, co jakiś czas przemieszać, następnie wrzucić ugotowany ryż, wlać passatę pomidorową, oraz przecier pomidorowy, wsypać cukier, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdy zupa się zagotuje zdjąć z palnika.
  • Najlepsza gdy smaki dobrze się przegryzą, podawać z kleksem śmietany posypaną natką pietruszki i koperkiem.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
1 rok temu

już od dawna mam chęć na tą zupę; przepysznie wygląda

slodki.zakatek
11 miesięcy temu

Pyszna, tresciwa zupka ☺