Zupa Krem z Brokułów.

Przyszły w końcu długo wyczekiwane upały,a więc i menu pojawiło się lżejsze 🙂

Składniki:
1 średni świeży brokuł
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 mały korzeń selera
2 ząbki czosnku
4 średnie ziemniaki
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżka oleju do podsmażenia warzyw
sól i pieprz do smaku
kmin rzymski do smaku
Dodatkowo:
śmietana 18 %
grzanki lub słomka ptysiowa
ziarna słonecznika
natka pietruszki do dekoracji


Przygotowanie:
Ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartce z kurczaka.
Warzywa obrałam,umyłam i starłam na grubych oczkach tarki,a ziemniaki pokroiłam na mniejsze kawałki jak do zupy.
Czosnek po obraniu przecisnęłam przez praskę.
Brokuł wrzuciłam na chwilę do zimnej wody,wodę odlałam,następnie podzieliłam na mniejsze różyczki.
Na łyżce oleju zeszkliłam marchew,pietruszkę i seler,na koniec wrzuciłam czosnek i po ok.2 min.całość przełożyłam do garnka z gotującym się bulionem.
Wrzuciłam brokuł i ziemniaki,

dodać kmin,dosłownie na czubku łyżeczki,żeby nie zepsuć smaku,całość gotowałam 20 min.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po przestygnięciu zupę zblendować.
Podawać z kleksem śmietany,grzankami posypane ziarnami słonecznika.
 

 

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
bryssska-Katarzyna Młynarczyk
11 miesięcy temu

Pięknie przyzdobiona ;-D

natalia20041989
11 miesięcy temu

Uwielbiam taką ☺

Izaa
11 miesięcy temu

wygląda apetycznie, ja jakoś jeszcze nie robiłam takiej zupy

Doris
11 miesięcy temu

Chętnie bym spróbowała 😀
Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com