Ciasto Marchewkowe Przekładane.

Najlepiej nam smakuje w okresie jesienno-zimowym,to ciasto smakuje dużym i małym.
Składniki:
Tortownica 27 cm
Ciasto:
2 szkl.mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka L
szczypta soli
3/4 szkl.cukru
2/3 szkl.oleju
2 szkl.tartej na drobnych oczkach tarki marchewki
100 g zmielonego na drobno orzecha laskowego
Masa Budyniowa:
600 ml soku przecierowego marchewkowego 
1 budyń śmietankowy bez cukru 
1 galaretka pomarańczowa 
Pianka:
300 ml śmietanki kremówki 30 %
100 g serka mascarpone
1 galaretka pomarańczowa
Przygotowanie:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
 Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem,na najwyższych obrotach miksera,na jasną,puszystą masę.
Do małej miseczki przesiać przez sitko mąkę z sodą i cynamonem.
Do masy jajecznej wlewać olej,oraz wsypywać mąkę,na przemian,do wykończenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
Dodać marchew odciśniętą z nadmiaru soku,oraz zmielone orzechy,wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do tortownicy,wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.50 min.w 180 C.
Ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na 20 min.
Gdy całkowicie wystygnie ściąć górę,podzielić ciasto na 2 części.
Górę zmielić w blenderze na drobne okruszki,a spód włożyć do tortownicy.
Na soku marchewkowym ugotować budyń.
Gdy budyń się zagotuje,zdjąć z ognia i wsypać do niego suchą galaretkę,dobrze wymieszać i odstawić na chwilkę,następnie wylać na spód marchewkowy i odstawić do przestygnięcia,wstawić do lodówki.
Śmietanę i serek schłodzić w zamrażalniku ok.20 min.
Ubić razem na sztywno,wlać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szk.wrzącej wody,całość krótko zmiksować i wylać na masę budyniową.

Górę posypać okruszkami ciasta marchewkowego.
Wstawić do lodówki.




 

5
Dodaj komentarz

avatar
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Pieprzyć z fantazjąIzaaLenaIzabela S.Szpileczkiibabeczki.blogspot.com Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com
Gość

Bardzo apetyczne ciacho 😉

Izabela S.
Gość

Super ciacho 🙂 Marchewkowe uwielbiam 🙂 Mniam 🙂

Lena
Gość

super wypiek!

Izaa
Gość

uwielbiam takie ciasta

Pieprzyć z fantazją
Gość

bardzo smakowite<3 wygląda pięknie!