Placek po węgiersku

 
Placki ziemniaczane zna i lubi chyba każdy,są proste w przygotowaniu,a jak dodamy do nich gulasz mamy syty placek po węgiersku.
Składniki:
ok.1 kg ziemniaków
pół cebuli
2 jajka L
3-4 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
sól i pieprz do smaku
oraz
olej do smażenia
Gulasz:
500 g mięsa gulaszowego
1 cebula
1 marchewka
1 duża papryka czerwona
opcjonalnie parę szt.pieczarek,ogórek kiszony
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
papryka słodka i ostra do smaku
przyprawa do gulaszu
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżka z czubkiem mąki pszennej+2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
śmietana kwaśna
natka pietruszki 
 
 
Przygotowanie:
 
Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w kostkę,wrzucamy do miski,skrapiamy olejem,przyprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do gulaszu,całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz.do lodówki.
Następnie smażymy na rozgrzanym oleju(na niewielkiej ilości),na rumiano,wrzucamy  obraną i posiekaną w piórka cebulę,smażymy do zeszklenia cebuli i całość przekładamy do garnka(czasem robię wersję z pieczarkami,wtedy wrzucam je razem z cebulą i smażę do momentu odparowania wody w pieczarek).
Zalać wrzątkiem,tak aby przykryć całość,wrzucić listek laurowy i ziele angielskie,gotować na małym ogniu z 20 min,w razie potrzeby dolać wrzącej wody,wrzucić obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w paseczki paprykę,gotować do miękkości warzyw,nie za długo,żeby papryka się nie rozgotowała,wrzucić przecier pomidorowy,przyprawić solą i pieprzem,można też dać pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego,na sam koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do gulaszu,zagotować i zdjąć z ognia.
 
Ziemniaki,obrać,umyć,zetrzeć
na tarce lub wspomóc się blenderem,cebulę obrać zetrzeć na tarce na
drobnych oczkach lub posiekać drobno nożem,wbić jajka ,wsypać sól i
pieprz,mąkę,
 dokładnie
wymieszać,sprawdzić nabierając na łyżkę trochę masy czy dość słone(ja
zawsze czubkiem językiem sprawdzam )w razie konieczności dosolić,smażyć
na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na rumiano,po usmażeniu
układać na ręczniku papierowym,następnie układać na talerzu.
 Na placek wylać łyżkę gulaszu,złożyć placek,dać kleksa śmietany,posypać natką pietruszki.
 
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
1 rok temu

To jedno z moich ulubionych dań…

poduszka dla dzieci
1 rok temu

mniaaam! uwielbiam placki po węgiersku

Pieprzyć z fantazją

Skusiłaś mnie, dawno nie robiłam Na sobotę mam w takim razie w planie placek węgierski! <3

Di bloguje
1 rok temu

Pysznie!

Notatnik kulinarny Joanny 55

uwielbiam to danie ale nie jadłam go już tak dawno:)

Izaa
1 rok temu

ojj zjadłabym sobie