Proziaki

Bułeczki na sodzie, banalnie proste i smaczne, szybkie do zrobienia, nie trzeba rano biec do piekarni .Można je jeść na słodko i na słono. Świetna alternatywa gdy zabraknie nam pieczywa na śniadanie, a robi się je bardzo szybko. Pochodzą z podkarpacia, proziaki- chlebek sodowy, placki mączne z dodatkiem “prozy”- sody. Kiedyś były pieczone przez nasze babcie na blasze tradycyjnych kuchni kaflowych opalanych drewnem. Podstawowe składniki do wykonania proziaków jak kiedyś to mąką, woda i soda.

Składniki:

19 szt.

  • 520 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka z czubkiem sody 
  • 400 g kefiru
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i cukier oraz sodę, wymieszać łyżką, wlać kefir i zacząć wyrabiać ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Wyrobione ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać szklanką koła.  
  • Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, po 4 min. z każdej strony, dodatkowo podczas smażenia patelnie przykryłam deklem.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
24 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
9 miesięcy temu

Jakie małe pychotki, zjadłabym z wielką chęcią 🙂

Patrycja
9 miesięcy temu

Te pyszne placuszki pochodzą z mojego regionu…

Marcepanowy Kącik
9 miesięcy temu

Fajny i prosty przepis, zabieram się za zrobienie 🙂

Pieprzyć z fantazją
9 miesięcy temu

świetne! zrobię przy weekendzie <3

Izabela S.
9 miesięcy temu

Uwielbiam proziaki 🙂

Lena
9 miesięcy temu

jeszcze nigdy ich nie jadłam, spróbuję! 🙂

AZgotuj!
9 miesięcy temu

Są świetne. A przy tym jak pysznie można je nadziać 🙂 <3

Notatnik kulinarny Joanny 55
9 miesięcy temu

Ależ ja je uwielbiam:) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny na moim blogu:)

Izaa
9 miesięcy temu

a ja chyba nigdy nie jadłam, tak apetycznie wyglądają że trzeba będzie nadrobić

Di bloguje
9 miesięcy temu

Super pomysł!

Słodkie Gotowanie
9 miesięcy temu

Wyszły super 🙂 zjedzone z powidłami śliwkowymi…

Edita Guhl
9 miesięcy temu

Nie moge sie na nie napatrzec 🙂

Kasia
4 miesięcy temu

Coś mi się zdaje, że tego typu przepisy, teraz będą bardzo przydatne… Zapisuję sobie

Sylwia
Sylwia
4 miesięcy temu

a mozna na jogurcie???

Sylwia
Sylwia
4 miesięcy temu

A można je na jogurcie zrobic??

Agnieszka z Krosna
Agnieszka z Krosna
4 miesięcy temu

No !! W końcu znalazłam przepis na proziaki, które wychodzą 🙂 i to jakie pyszne i puszyste. Kradnę, zapisuję i będę robiła nie jeden raz. Pozdrawi:)am i dziękuję

Monika
Monika
4 miesięcy temu

One się nie przypalą na patelni? Jakis rodzaj patelni? Czy pierwsza lepsza może byc?

Agnieszka
Agnieszka
4 miesięcy temu

Czym zastąpić kefir?

Agnieszka
Agnieszka
4 miesięcy temu

Czy zamiast sody można dodać proszek do pieczenia?