Proziaki

Bułeczki na sodzie, banalnie proste i smaczne, szybkie do zrobienia, nie trzeba rano biec do piekarni .Można je jeść na słodko i na słono. Świetna alternatywa gdy zabraknie nam pieczywa na śniadanie, a robi się je bardzo szybko. Pochodzą z podkarpacia, proziaki- chlebek sodowy, placki mączne z dodatkiem “prozy”- sody. Kiedyś były pieczone przez nasze babcie na blasze tradycyjnych kuchni kaflowych opalanych drewnem. Podstawowe składniki do wykonania proziaków jak kiedyś to mąką, woda i soda.

Składniki:

19 szt.

  • 520 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka z czubkiem sody 
  • 400 g kefiru
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i cukier oraz sodę, wymieszać łyżką, wlać kefir i zacząć wyrabiać ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Wyrobione ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać szklanką koła.  
  • Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, po 4 min. z każdej strony, dodatkowo podczas smażenia patelnie przykryłam deklem.
Tags:

24
Dodaj komentarz

avatar
19 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
AgnieszkaAgnieszkaSłodko SłodkaMonikaAgnieszka z Krosna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Magda
Gość

Jakie małe pychotki, zjadłabym z wielką chęcią 🙂

Patrycja
Gość

Te pyszne placuszki pochodzą z mojego regionu…

Marcepanowy Kącik
Gość

Fajny i prosty przepis, zabieram się za zrobienie 🙂

Pieprzyć z fantazją
Gość

świetne! zrobię przy weekendzie <3

Izabela S.
Gość

Uwielbiam proziaki 🙂

Lena
Gość

jeszcze nigdy ich nie jadłam, spróbuję! 🙂

AZgotuj!
Gość

Są świetne. A przy tym jak pysznie można je nadziać 🙂 <3

Notatnik kulinarny Joanny 55
Gość

Ależ ja je uwielbiam:) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny na moim blogu:)

Izaa
Gość

a ja chyba nigdy nie jadłam, tak apetycznie wyglądają że trzeba będzie nadrobić

Di bloguje
Gość

Super pomysł!

Słodkie Gotowanie
Gość

Wyszły super 🙂 zjedzone z powidłami śliwkowymi…

Edita Guhl
Gość

Nie moge sie na nie napatrzec 🙂

Kasia
Gość

Coś mi się zdaje, że tego typu przepisy, teraz będą bardzo przydatne… Zapisuję sobie

Sylwia
Gość
Sylwia

a mozna na jogurcie???

Sylwia
Gość
Sylwia

A można je na jogurcie zrobic??

Agnieszka z Krosna
Gość
Agnieszka z Krosna

No !! W końcu znalazłam przepis na proziaki, które wychodzą 🙂 i to jakie pyszne i puszyste. Kradnę, zapisuję i będę robiła nie jeden raz. Pozdrawi:)am i dziękuję

Monika
Gość
Monika

One się nie przypalą na patelni? Jakis rodzaj patelni? Czy pierwsza lepsza może byc?

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Czym zastąpić kefir?

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Czy zamiast sody można dodać proszek do pieczenia?