Ciasto Pastelowe

Wspaniałe ciacho przekładane, które nie tylko wygląda, ale i smakuje, ozdobi i zauroczy nie jeden stół na imprezie 🙂 Ciasto to zrobiłam wg przepisu Siostry Anastazji z Wielkiej Księgi Ciast, oczywiście z małymi poprawkami pod siebie 😉 Książkę dostałam już jakiś czas temu od męża, a dopiero teraz odważyłam się coś z niej upiec.

Składniki:

Blaszka 25×36 cm  

Biszkopt Różowy:

  • pół szkl.mąki pszennej
  • 1 kisiel malinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szkl.cukru
  • 3 jajka L
  • szczypta soli

Biszkopt  Żółty:

  • pół szkl.mąki pszennej
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szkl.cukru
  • 3 jajka L
  • szczypta soli

Deseczka Kokosowa:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl.cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórek kokosowych  

Masa Jabłkowa:

  • jabłka prażone z brzoskwinią 780 g+3 duże jabłka obrane i starte na tarce
  • 2 galaretki agrestowe

Krem:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 400 g serka mascarpone
  • cukier puder do  smaku
  • 1 galaretka malinowa

Przygotowanie:

  • Na pierwszy rzut idą biszkopty. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypywać stopniowo cukier, cały czas miksując, gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i wrzucić żółtka, krótko zmiksować tylko do połączenia. Przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym czerwonym kisielem.
  • Wymieszać delikatnie łyżką i przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.
  • Piec w temp.170 C ok.30 min.
  • Czynność powtórzyć z drugim biszkoptem dając cytrynowy kisiel.
  • Deseczka kokosowa: ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo wsypywać cukier, miksować do rozpuszczenia się cukru, następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować i wsypać wiórki kokosowe, wymieszać delikatnie łyżką.
  • Wyłożyć masę kokosową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.
  • Piec w 180 C przez 25 min.
  • Masa jabłkowa: poszłam trochę na łatwiznę i kupiłam jeden gotowy słoik z prażonymi jabłkami, przełożyc go do rondelka, obrać resztę jabłek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, całość podgrzać na średnim ogniu, dodać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się galaretki.
  • Krem: Galaretkę malinową rozpuścić w pół szkl.wrzątku i pozostawić do wystygnięcia.
  • Schłodzoną przez 20 min. w zamrażalniku śmietankę i mascarpone przełożyć do miski i ubić na sztywno, dodać do smaku cukru pudru a na koniec wlać tężejącą galaretkę, całość krótko wymieszać mikserem.

Przełożenie ciasta:

  • biszkopt różowy
  • masa jabłkowa najlepiej jeszcze ciepła,ale nie gorąca
  • biszkopt żółty
  • krem
  • deseczka kokosowa
  • Wierzch ciasta udekorować dowolnie u mnie moja ulubiona polewa, która się nie kruszy i nie łamie, przygotowałam ją z połowy porcji a przepis znajdziecie tu => polewa z połyskiem

Bardzo pomocny przy pieczeniu ciasta był mi papier do pieczenia firmy Stella.

Na papier tej firmy trafiłam w małym osiedlowym sklepiku, jest podwójnie powlekany, także piekąc jeden biszkopt zdjęłam papier, odwróciłam na drugą stronę i upiekłam jeszcze jeden, bez przywierania ciasta, bez natłuszczania papieru, same plusy 🙂 W rolce jest 8 m, ale przy podwójnym wykorzystaniu starcza na dłużej, polecam serdecznie również inne produkty firmy Stella, mają dość szeroki asortyment do domu.

Tags:

11
Dodaj komentarz

avatar
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
bryssska-Katarzyna MłynarczykPieprzyć z fantazjąKulinarna ManiusiaIzabela S.Di bloguje Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
slodki.zakatek
Gość

Fajne kolorowe ciacho 🙂

AZgotuj!
Gość

Piękne ciasto. Stelli używam od kilku lat i nie zamienię na inny 🙂

Magda
Gość

Wygląda fantastycznie 🙂

Notatnik kulinarny Joanny 55
Gość

Ciasto wygląda bajecznie.

Izaa
Gość

ale super ma te kolorki!! jak najbardziej mi się podoba

Teresa.mojewyroby
Gość

Przepięknie wygląda i skorzystam z przepisu pozdrawiam

Di bloguje
Gość

Ale to ciasto wygląda przepysznie!

Izabela S.
Gość

To ciasto jest bardzo pyszne 🙂

Kulinarna Maniusia
Gość

Jakie cudowne ciasto kochana 🙂

Pieprzyć z fantazją
Gość

to ciasto mogłoby się nazywać "poezja", piękne!

bryssska-Katarzyna Młynarczyk
Gość

Ciasto na bogato, wygląda wspaniale ;-D