Wspaniałe ciacho przekładane, które nie tylko wygląda, ale i smakuje, ozdobi i zauroczy nie jeden stół na imprezie 🙂 Ciasto to zrobiłam wg przepisu Siostry Anastazji z Wielkiej Księgi Ciast, oczywiście z małymi poprawkami pod siebie 😉 Książkę dostałam już jakiś czas temu od męża, a dopiero teraz odważyłam się coś z niej upiec.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt Różowy:
- pół szkl.mąki pszennej
- 1 kisiel malinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szkl.cukru
- 3 jajka L
- szczypta soli
Biszkopt Żółty:
- pół szkl.mąki pszennej
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szkl.cukru
- 3 jajka L
- szczypta soli
Deseczka Kokosowa:
- 4 białka
- szczypta soli
- 3/4 szkl.cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g wiórek kokosowych
Masa Jabłkowa:
- jabłka prażone z brzoskwinią 780 g+3 duże jabłka obrane i starte na tarce
- 2 galaretki agrestowe
Krem:
- 400 ml śmietany kremówki
- 400 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- 1 galaretka malinowa
Przygotowanie:
- Na pierwszy rzut idą biszkopty. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypywać stopniowo cukier, cały czas miksując, gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i wrzucić żółtka, krótko zmiksować tylko do połączenia. Przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym czerwonym kisielem.
- Wymieszać delikatnie łyżką i przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.
- Piec w temp.170 C ok.30 min.
- Czynność powtórzyć z drugim biszkoptem dając cytrynowy kisiel.
- Deseczka kokosowa: ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo wsypywać cukier, miksować do rozpuszczenia się cukru, następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować i wsypać wiórki kokosowe, wymieszać delikatnie łyżką.
- Wyłożyć masę kokosową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.
- Piec w 180 C przez 25 min.
- Masa jabłkowa: poszłam trochę na łatwiznę i kupiłam jeden gotowy słoik z prażonymi jabłkami, przełożyc go do rondelka, obrać resztę jabłek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, całość podgrzać na średnim ogniu, dodać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się galaretki.
- Krem: Galaretkę malinową rozpuścić w pół szkl.wrzątku i pozostawić do wystygnięcia.
- Schłodzoną przez 20 min. w zamrażalniku śmietankę i mascarpone przełożyć do miski i ubić na sztywno, dodać do smaku cukru pudru a na koniec wlać tężejącą galaretkę, całość krótko wymieszać mikserem.
Przełożenie ciasta:
- biszkopt różowy
- masa jabłkowa najlepiej jeszcze ciepła,ale nie gorąca
- biszkopt żółty
- krem
- deseczka kokosowa
- Wierzch ciasta udekorować dowolnie u mnie moja ulubiona polewa, która się nie kruszy i nie łamie, przygotowałam ją z połowy porcji a przepis znajdziecie tu => polewa z połyskiem.
Bardzo pomocny przy pieczeniu ciasta był mi papier do pieczenia firmy Stella.
Na papier tej firmy trafiłam w małym osiedlowym sklepiku, jest podwójnie powlekany, także piekąc jeden biszkopt zdjęłam papier, odwróciłam na drugą stronę i upiekłam jeszcze jeden, bez przywierania ciasta, bez natłuszczania papieru, same plusy 🙂 W rolce jest 8 m, ale przy podwójnym wykorzystaniu starcza na dłużej, polecam serdecznie również inne produkty firmy Stella, mają dość szeroki asortyment do domu.
Fajne kolorowe ciacho 🙂
Piękne ciasto. Stelli używam od kilku lat i nie zamienię na inny 🙂
Wygląda fantastycznie 🙂
Ciasto wygląda bajecznie.
ale super ma te kolorki!! jak najbardziej mi się podoba
Przepięknie wygląda i skorzystam z przepisu pozdrawiam
Ale to ciasto wygląda przepysznie!
To ciasto jest bardzo pyszne 🙂
Jakie cudowne ciasto kochana 🙂
to ciasto mogłoby się nazywać "poezja", piękne!
Ciasto na bogato, wygląda wspaniale ;-D
czy brzoskwine dodac do jablek?
Ciasto wyglada pieknie. Jestem w trakcie robienia. Wszystko wedlug przepisu, niestety moje biszkopty nie zabarwily sie, pomimo dodania kisielu. Jaki moze byc powod?