Nadziewany śledź “Kalejdoskop”

Nadziewany śledź to świetna przystawka,prosta i szybka w przygotowaniu,może stać się ozdobą każdego stołu.
Przyciąga oko i całkiem fajnie smakuje,polecam jako przystawkę na świąteczny stół,lub na świąteczne śniadanie,ze swojskim chlebkiem smakuje obłędnie…
Składniki:
2 rolady
 4 filety śledziowe wiejskie w oleju lub matiasy
1 ugotowana marchewka
1 ugotowane jajko na twardo
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
garść posiekanego koperku
2 łyżeczki żelatyny+40 ml wody 
200 g kwaśnej śmietany
2 kiszone ogórki lub pół świeżego zielonego
łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
 
 
Przygotowanie:
Śledzie można użyć matiasy,ja miałam jeszcze w oleju,więc wyjęłam ze słoika,osuszyłam ręcznikiem papierowym.
Ugotowaną marchewkę starłam na tarce w słupki,ogórka również,jajko pokroiłam w drobną kosteczkę,tak samo postąpiłam z papryką i cebulką,wszystko przełożyłam do miseczki,dodałam posiekany koperek.
Do szklanki wsypałam żelatynę,zalałam letnią,przegotowaną wodą,odstawiłam na 10 min.do napęcznienia.
Następnie podgrzałam szklankę dosłownie 3 sekundy w mikrofali,tak aby żelatyna zrobiła się płynna,wlałam do śmietany,dokładnie wymieszałam,przelałam całość do warzyw,dodałam sok z cytryny,przyprawiłam solą i pieprzem do smaku,dokładnie wymieszałam całość.
Folię spożywczą rozłożyłam pas na blacie ułożyłam filet śledzia,następnie nałożyłam po całości połowę nadzienia,przykryłam drugim filetem śledziowym,folię zrolowałam i boki mocno zakręciłam,wiążąc supełki na końcu,tak aby powstała zgrabna kiełbaska.

Wkładamy na noc do lodówki i rano można kroić,najlepiej ostrym nożem,śledź przygotowany w ten sposób wygląda bardzo efektownie.



Nadziewanego śledzia podałam na talerzu firmy Ambition,oraz bardzo pomocne w jedzeniu były mi sztućce taj samej firmy,są to moje ulubione talerze,oraz sztućce,Ci którzy śledzą bloga na pewno zauważyli.

 
 
 
 
 
 
 


Święta z dbałością

Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
9 miesięcy temu

Bardzo podoba mi się ten pomysł na śledzia, chętnie zrobię na święta 🙂

Di bloguje
9 miesięcy temu

Ale taki śledzik kusi!

Notatnik kulinarny Joanny 55
9 miesięcy temu

Fantastyczny pomysł

Natalia Zimniewicz
9 miesięcy temu

Lubię takie artykuły.

Izabela S.
9 miesięcy temu

Ciekawy pomysł 🙂

Izaa
9 miesięcy temu

super pomysł nie jadlam jeszcze czegoś takiego

Patrycja
9 miesięcy temu

Świetnie się prezentuje!

AZgotuj!
9 miesięcy temu

Świetnie marchewka dodaje koloru <3

Gotuj i piecz z Joanną
9 miesięcy temu

Fajna propozycja 🙂

bryssska-Katarzyna Młynarczyk

Na imprezkę w sam raz ;-D

Makowiec japoński
9 miesięcy temu

Skorzystam z przepisu Asiu. Dziękuję.

DżemDżus
9 miesięcy temu

Ale genialny pomysł. Na 100% wykorzystam, mam w domu miłośniczkę śledzi 🙂 Na urodziny zamawia tort śledziowy. Taką wersją będzie uradowana 🙂