Sernik Wigilijny

Propozycja na zbliżające się dużymi krokami święta Bożego Narodzenia, sernik na kruchym spodzie, z nutką cytrynową, nie jest za ciężki, ładnie się kroi,a jak smakuje… Lubię piec serniki, raz coś dodam, raz odejmę, ale ten wyszedł idealny, równy i bardzo smaczny 🙂

Składniki:

Blaszka 25×36 cm   

Kruchy spód:

  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • ok.3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • powidła lub marmolada do posmarowania spodu 

Masa Serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  • 8 jajek L
  • szczypta soli
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1,5 szkl.cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z jednej wyparzonej cytryny
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
  • Po przestygnięciu posmarować powidłami lub marmoladą.  
  •  Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową szkl. cukru na jasną masę w kolorze koglu, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń z mąką ziemniaczaną oraz wlać roztopione i przestudzone masło. Miksować krótko tyko do połączenia.
  • Białka ubić ze szczyptą soli i szkl. cukru na sztywną pianę. Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką drewnianą ubitą pianę.
  • Masę wylać na podpieczony spód.  Piec w temp.170 C ok. 1 godz.
  • Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.  
  • Sernik w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby za mocno wierzch się nie spiekł.
Tags:

20
Dodaj komentarz

avatar
13 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
slodki.zakatekAZgotuj!Pieprzyć z fantazjąIzaatynamar88 Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Notatnik kulinarny Joanny 55
Gość

Jak ja uwielbiam serniki, lecę do Ciebie z kawunią, zostaw ociupinkę dla mnie:)

Notatnik kulinarny Joanny 55
Gość

Obserwuję Twojego bloga więc nie muszę zapisywać przepisu, znajdę go szybko:)Napewno kiedyś go upiekę

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Pysznie wygląda. Jakiej gramatury budyń? Bo są różne. Przy okazji na którym poziomie piekarnika pięć sernik? Dziękuję za pomoc

Getmoney pożyczki
Gość

Wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie…

Di bloguje
Gość

Pycha! Już poczułam świąteczny klimat.

Unknown
Gość

Napewno upieke,wyglada apetycznie

tynamar88
Gość

Folie aluminiową na wierzch, kładziemy kiedy? w sensie po jakim czasie pieczenia 🙂

Anonimowy
Gość
Anonimowy

A do sernika jakieś rodzynki albo brzoskwinie można dodać? ???

Izaa
Gość

no no taki pyszny serniczek to bym sobie zjadła

Unknown
Gość

Jeśli doda się łyżkę mąki ziemniaczanej i budyń nie będzie za bardzo ubity tzn twardawy?

Pieprzyć z fantazją
Gość

wygląda mega smacznie!

AZgotuj!
Gość

Pycha serniczek. Czy możesz polecić jaki ser używasz? ja niby mam polecony ale to jeszcze nie TO 🙂

slodki.zakatek
Gość

Sernik to jest to 😍