“Pieczone Banany” z Twarogiem.

Bardzo smaczne ciasteczka kruche z delikatnym nadzieniem z twarogu,przypadną do gustu dorosłym jak i dzieciom.Ciężko się im oprzeć,na jednym nie skończysz…
Składniki:
15 szt.

100 g masła lub margaryny
100 g kwaśnej śmietany 18 %
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie:

150 g twarogu półtłustego
1 żółtko
100 g cukru kryształu
paczka cukru waniliowego
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki suchego budyniu waniliowego

Dodatkowo:

cukier puder

Przygotowanie:

Do miski wrzucić miękkie masło,ubijać do podwojenia objętości,dodać śmietanę,sól,wymieszać do połączenia,następnie przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
Zagnieść ciasto miękkie i elastyczne odchodzące od ręki.
Z ciasta uformować kuleczki trochę większe jak orzech włoski,układać na deseczce,zawinąć folią spożywczą i wrzucić do lodówki na 1 godz.
W międzyczasie przygotować nadzienie.
Do miseczki wkładamy wszystkie składniki,i krótko miksujemy do połączenia,tak aby masa była jednorodna.

Po godz.każdą kulkę po kolei,rozwałkować dość cienko,na grubość ok 2 mm,na kształt owalu,nałożyć łyżeczkę nadzienia

zwijamy w rulon,zlepiamy brzegi jak pierożka,i podwijamy pod spód,formujemy “banana”.


Piec w temp.170 C przez 40 min.do zarumienienia.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.












Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Łukasz Majchrowski
7 miesięcy temu

Ale świetny pomysł! *.*

Izaa
7 miesięcy temu

widać że super smakują

Notatnik kulinarny Joanny 55
7 miesięcy temu

Pychotka

Izabela S.
7 miesięcy temu

Pyszne ciasteczka 🙂

Di bloguje
7 miesięcy temu

Ale cudowna przekąska. Muszę spróbować!

Kulinarna Maniusia
7 miesięcy temu

Kochana jakie one są cudowne 🙂 częstuje się 🙂

slodki.zakatek
6 miesięcy temu

O jakie fajne. Muszę zrobić 😊