Kulki Ziemniaczane z Serem

Okrągłe kulki, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu mogą być podawane jako samodzielne danie, lub dodatek do lekkiej sałatki itp. Jedno jest pewne dzieciaki uwielbiają takie dodatki do obiadu.

Składniki:

24 szt.

  • 600 g ziemniaków
  • 70 g masła
  • 30 ml mleka
  • sól, zioła do smaku
  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki  
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko+2 łyżki wody i szczypta soli
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  •  ok.70 g bułki tartej do obtoczenia kulek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu. Odlać,dodać masło i wlać mleko, przecisnąć przez praskę, doprawić solą, ziołami do smaku, można również dodać natkę pietruszki, u nas akurat syn nie lubi pietruszki 😉
  • Do letnich ziemniaków dodajemy starty ser na grubych oczkach tarki i dokładnie mieszamy. Przechodzimy do tworzenia kulek.
  • Z masy ziemniaczanej nabieramy łyżką kawałek wielkości śliwki węgierki i kulamy w rękach tak, aby powstała zgrabna kuleczka.
  • Obtaczamy kulkę w mące, następnie w jajku z wodą i solą, a na koniec w bułce tartej,czynność powtarzamy aż do wykończenia masy ziemniaczano-serowej.
  • W małym rondelku podgrzewamy dość dużą porcję oleju, kulki powinny swobodnie unosić się w oleju nie dotykając siebie nawzajem.
  • Smażyłam po 5 szt.na raz, gdy kulki są równomiernie usmażone na złoty kolor, wyjmujemy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawać gorące.
Tags:

14
Dodaj komentarz

avatar
12 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
AniaIrena-HooltayewpodróżySłodko SłodkaPichceniomaniaMagda Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Izaa
Gość

świetny pomysł

Aga
Gość

Dziś koniecznie robię

Mostekwkuchni.pl
Gość

Wygląda smacznie! Świetna opcja nie tylko do jajek 🙂

Di bloguje
Gość

Pyszne kuleczki <3

Kulinarna Maniusia
Gość

Pyszności kochana 🙂

Myśli Potarganej
Gość

Myslalam ze to kulki z twarogiem, to z żółtym serem! Fajnie , że tu zajrzalam.Zrobie jako przekąskę do kart dla gości 😉

Izabela S.
Gość

Robiłam, ale bez sera i pyszne były 🙂

slodki.zakatek
Gość

fajny dodatek do obiadu

Magda
Gość

Świetny pomysł 🙂

Pichceniomania
Gość

Lubię takie przekąski, dodatki. Kojarzą mi się z kuchnią z południa Włoch, którą uwielbiam. Chętnie wypróbuję przepis.

Irena-Hooltayewpodróży
Gość

Fajny pomysł, pychota.
Ja jednak pozostanę przy sałatce, bo tyję już od czytania-)

Ania
Gość

Nie powinnam czytać tego przepisu, bo muszę ograniczyć kalorie, a kulki ziemniaczane to coś, co absolutnie trafia w moje smakowe serducho! 😀