Domowe krówki

Słodki smak dzieciństwa, wiele z Was pewnie pamięta babcine mleczne cukierki, to był smak… nie to co te sklepowe teraz. Wieki nie jadłam, a tak się akurat złożyło, że nie mieliśmy nic słodkiego, przypomniałam sobie o tych smacznych cukierasach, nie potrzeba wiele składników, a smak… chyba nie muszę nikogo przekonywać, coś dla małych i dużych.

Składniki:

Keksówka 15×30 cm

  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. śmietanki kremówki
  • 2 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 1 duży cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu mieszając tak, aby nie przypalić masy. Mi to zajęło ok. 1 godz. zależy od mocy palnika- im masa ciemniejsza tym krówki będą bardziej kruche. Gdy masa przybierze konsystencje kisielu, zdjąć z ognia i wymieszać jeszcze dobrze łyżką, żeby się pozbyć pęcherzyków powietrza.
  • Powstałą masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, gdy przestygnie przykryć folią spożywczą i wrzucić do lodówki na kilka godz. a najlepiej na całą noc. U mnie wszyscy są raczej niecierpliwi jeśli chodzi o słodkości, także krówki poszły w ruch po ok.4 godz.
  • Wyjąć keksówkę z lodówki, pokroić nożem na mniejsze kawałki i można się delektować.
  • Pokrojone krówki można zawinąć w papierki lub celofan. Domowe krówki mają moc.

P.S.Do masy można również dodać kakao, jeśli lubimy cukierki kakaowe, lub inne swoje ulubione dodatki. Moje wyszły takie na pół ciągnące, dla mnie idealne 🙂

1 szklanka = 250 ml

Tags:

19
Dodaj komentarz

avatar
10 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
MinimiliPieprzyć z FantazjąIrena-Hooltayewpodróżyizamarzena Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Agnieszka
Gość
Agnieszka

Pycha 😋

Myśli Potarganej
Gość

To moja masa będzie bardzo ciemna;) Uwielbiam takie kruche krówki 🙂

Słodko Słodka
Gość

U nas już śladu nie ma he he

Natalia20041989
Gość

Muszę w końcu zrobić swoje☺

Di bloguje
Gość

Muszę spróbować <3

Słodko Słodka
Gość

Polecam 🙂

ANNA
Gość
ANNA

Czy cukru można dać mniej lub czymś zastąpić?

Słodko Słodka
Gość

Można dać mniej oczywiście,lub zastąpić ksylitolem.

marzena
Gość

Pyszności 🙂 jak ja lubię takie słodkości a zwłaszcza krówki 🙂

Słodko Słodka
Gość

Też mam do nich słabość 😉

iza
Gość

kiedyś robiłam też były pyszne!!!!

Słodko Słodka
Gość

Smaczne są 🙂

Irena-Hooltayewpodróży
Gość

Dla mnie też smak dzieciństwa.
Wiele razy robiłam je sama.
Teraz sobie popatrzę na tę pychotę-)

Słodko Słodka
Gość

Czasem fajnie powspominać 🙂

Pieprzyć z Fantazją
Gość

Oj kusisz, kusisz 😘 Nie robiłam jeszcze, ale zrobię z pewnością 😃

Słodko Słodka
Gość

Polecam 🙂

Minimili
Gość

Do przepisu na krówki powinien być dołączony przepis na doszorowanie garnka;-) To się musi przypalić:-)