Francuskie rurki z kremem

Takie rurki można zrobić w 30 min. warunkiem jest, że użyjesz gotowego ciasta francuskiego. A jeśli masz więcej czasu to polecam rurki z kremem z ciastem zrobionym własnoręcznie. Jedna i druga wersja zadowoli małych i dużych łasuchów. Mały słodki drobiazg na weekend, mój syn nie odstępował mnie na krok, jak nadziewałam rurki kremem 🙂

Składniki:

15 szt.

  • 300 g ciasta francuskiego do słodkich i słonych wypieków
  • 1 jajko
  • cukier kryształ lub brązowy do posypania rurek
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g mleka słodzonego zagęszczonego o smaku karmelowym
  • posypka cukrowa do posypania

Przygotowanie:

  • Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu,kroić na paski 1,5-2 cm, można to zrobić radełkiem lub nożem.
  • Metalowe blaszki posmarować masłem, nawijać na nie paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej.
  • Wierzchnią stronę rurek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.
  • Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote, od razu po upieczeniu zdjąć delikatnie z blaszek, wystudzić na metalowej kratce, nadziać kremem.
  • Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać mleko słodzone, krotko zmiksować i można nadziewać.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
36 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
4 miesięcy temu

Niezapomniany smak z dzieciństwa ;-D

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Kasia

Tak mnie dziś naszło,ostatnio mam leniwe weekendy 😉 i tak na szybko zrobiłam 🙂 Pozdrawiam

Kasia
4 miesięcy temu

A czy można takie rurki nakręcić na czymś innym? Ewentualnie gdzie mogę kupić takie formy?

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Kasia

Kasiulka możesz zamówić na allegro,ja mam te xxl 20 szt.już dawno zamawiałam,koszt ok.20 zł z przesyłką,albo możesz pominąć i zrobić stożki z papieru do pieczenia,wypełnić je folia aluminiową tak,aby powstał kształt stożka i nawijasz 😉

Ervi
4 miesięcy temu

Słodkie co nie co 🙂

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Ervi

🙂

Magda
4 miesięcy temu

Ale pyszności, chyba zainwestuję w metalowe rurki, żeby takie zrobić 🙂

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Magda

Madzia nie musisz kupować, możesz zrobić stożki z papieru do pieczenia,wypełnić je folia aluminiową tak,aby powstał kształt stożka i nawijasz ciasto,też ładne wyjdą 🙂

Joanna
4 miesięcy temu

Wstyd się przyznać, ale piekłam je chyba w 2013 roku, nawet jest moja biedna fotka na Przyślij Przepis. Przyznaję, że to doskonały pomysł. Rurki smakują wybornie i szybko się je przygotowuje.

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Joanna

A u mnie Asiu ciasto francuskie miało krótki termin i tak powstały rurki 😉

magda
4 miesięcy temu

o ludzie zjadlabym

mada
4 miesięcy temu

Wyglądają i na pewno są przepyszne

Izabela S.
4 miesięcy temu

Wpraszam się na taką rureczkę 🙂 Mniam 🙂

marzena
4 miesięcy temu

Cudowne kochana 🙂 porywam do kawki 🙂

Natalia20041989
4 miesięcy temu

Wow, fantastycznie wyglądają ☺

Danusia
4 miesięcy temu

Same pyszności u Ciebie! Rureczki z kremem uwielbiam! Pozdrawiam:)

Di bloguje
4 miesięcy temu

Też często robię i bardzo je uwielbiam <3 Pyszności!

Zarysowana
4 miesięcy temu

Wyglądają przepysznie 🙂

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Zarysowana

Dzięki serdeczne 🙂

PureMorning
4 miesięcy temu

wyglądają pysznie 🙂

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  PureMorning

Dzięki 🙂

Edyta
4 miesięcy temu

Pysznosci, pieknie wygladaja 🙂

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Edyta

Dzięki serdeczne 🙂 Pozdrawiam

Pichceniomania
4 miesięcy temu

Piękności! Od dawna przymierzam się do kupienia takich “foremek”, Twój przepis mnie dodatkowo ku temu pcha 🙂

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Pichceniomania

Możesz zrobić stożki z papieru do pieczenia,wypełnić je folią aluminiową tak,aby powstał kształt stożka i nawijasz 😉

iza
4 miesięcy temu

ale kusisz

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  iza

Przy weeku musi być coś słodkiego,chociaż taki drobiazg 😉

Zrzucbrzuch
3 miesięcy temu

Zawsze zastanawiałem się jak się piecze takie rurki. Jak widać trzeba użyć takich metalowych form. Zdecydowanie takie rurki kojarzą mi się z dzieciństwem. Muszę pogadać żoną może wspólnie kiedyś takie zrobimy 🙂