Francuskie rurki z kremem

Takie rurki można zrobić w 30 min. warunkiem jest, że użyjesz gotowego ciasta francuskiego. A jeśli masz więcej czasu to polecam rurki z kremem z ciastem zrobionym własnoręcznie. Jedna i druga wersja zadowoli małych i dużych łasuchów. Mały słodki drobiazg na weekend, mój syn nie odstępował mnie na krok, jak nadziewałam rurki kremem 🙂

Składniki:

15 szt.

  • 300 g ciasta francuskiego do słodkich i słonych wypieków
  • 1 jajko
  • cukier kryształ lub brązowy do posypania rurek
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g mleka słodzonego zagęszczonego o smaku karmelowym
  • posypka cukrowa do posypania

Przygotowanie:

  • Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu,kroić na paski 1,5-2 cm, można to zrobić radełkiem lub nożem.
  • Metalowe blaszki posmarować masłem, nawijać na nie paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej.
  • Wierzchnią stronę rurek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.
  • Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote, od razu po upieczeniu zdjąć delikatnie z blaszek, wystudzić na metalowej kratce, nadziać kremem.
  • Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać mleko słodzone, krotko zmiksować i można nadziewać.
Tags:

36
Dodaj komentarz

avatar
18 Comment threads
18 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
ZrzucbrzuchizaSłodko SłodkaPichceniomaniaEdyta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Kasia
Gość

Niezapomniany smak z dzieciństwa ;-D

Słodko Słodka
Gość

Tak mnie dziś naszło,ostatnio mam leniwe weekendy 😉 i tak na szybko zrobiłam 🙂 Pozdrawiam

Kasia
Gość

A czy można takie rurki nakręcić na czymś innym? Ewentualnie gdzie mogę kupić takie formy?

Słodko Słodka
Gość

Kasiulka możesz zamówić na allegro,ja mam te xxl 20 szt.już dawno zamawiałam,koszt ok.20 zł z przesyłką,albo możesz pominąć i zrobić stożki z papieru do pieczenia,wypełnić je folia aluminiową tak,aby powstał kształt stożka i nawijasz 😉

Ervi
Gość

Słodkie co nie co 🙂

Słodko Słodka
Gość

🙂

Magda
Gość

Ale pyszności, chyba zainwestuję w metalowe rurki, żeby takie zrobić 🙂

Słodko Słodka
Gość

Madzia nie musisz kupować, możesz zrobić stożki z papieru do pieczenia,wypełnić je folia aluminiową tak,aby powstał kształt stożka i nawijasz ciasto,też ładne wyjdą 🙂

Joanna
Gość

Wstyd się przyznać, ale piekłam je chyba w 2013 roku, nawet jest moja biedna fotka na Przyślij Przepis. Przyznaję, że to doskonały pomysł. Rurki smakują wybornie i szybko się je przygotowuje.

Słodko Słodka
Gość

A u mnie Asiu ciasto francuskie miało krótki termin i tak powstały rurki 😉

magda
Gość

o ludzie zjadlabym

mada
Gość

Wyglądają i na pewno są przepyszne

Izabela S.
Gość

Wpraszam się na taką rureczkę 🙂 Mniam 🙂

marzena
Gość

Cudowne kochana 🙂 porywam do kawki 🙂

Natalia20041989
Gość

Wow, fantastycznie wyglądają ☺

Danusia
Gość

Same pyszności u Ciebie! Rureczki z kremem uwielbiam! Pozdrawiam:)

Di bloguje
Gość

Też często robię i bardzo je uwielbiam <3 Pyszności!

Zarysowana
Gość

Wyglądają przepysznie 🙂

Słodko Słodka
Gość

Dzięki serdeczne 🙂

PureMorning
Gość

wyglądają pysznie 🙂

Słodko Słodka
Gość

Dzięki 🙂

Edyta
Gość

Pysznosci, pieknie wygladaja 🙂

Słodko Słodka
Gość

Dzięki serdeczne 🙂 Pozdrawiam

Pichceniomania
Gość

Piękności! Od dawna przymierzam się do kupienia takich “foremek”, Twój przepis mnie dodatkowo ku temu pcha 🙂

Słodko Słodka
Gość

Możesz zrobić stożki z papieru do pieczenia,wypełnić je folią aluminiową tak,aby powstał kształt stożka i nawijasz 😉

iza
Gość

ale kusisz

Słodko Słodka
Gość

Przy weeku musi być coś słodkiego,chociaż taki drobiazg 😉

Zrzucbrzuch
Gość

Zawsze zastanawiałem się jak się piecze takie rurki. Jak widać trzeba użyć takich metalowych form. Zdecydowanie takie rurki kojarzą mi się z dzieciństwem. Muszę pogadać żoną może wspólnie kiedyś takie zrobimy 🙂