Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Smaki dzieciństwa…pamiętam, że taki ryż często przygotowywały panie kucharki w internacie, zawsze bardzo mi smakował. Teraz gdy sama jestem mamą, od czasu do czasu i ja robię taki ryż, mój syn uwielbia takie zapiekanki, a ja uwielbiam ten zapach wydobywający się z piekarnika. Może ten przepis średnio nadaje się na bloga, ale zauważyłam, że dużo osób lubi wracać do potraw z dzieciństwa, większość lubi właśnie takie zwykłe i proste przepisy.

Składniki:

4 porcje

  • 3 woreczki ryżu
  • 800-900 ml mleka 3\2 %
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki masła (2 do gotującego się ryżu,2 na wierzch + trochę do posmarowania formy)
  • duże opakowanie cukru waniliowego
  • ok. 1 kg jabłek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Rozciąć woreczki, ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i zagotować.
  • Dodać 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, masło, szczyptę soli i tak gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 min. co jakiś czas trzeba zamieszać łyżką, żeby ryż się nie przypalił, gotować do miękkości.
  • Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę, albo zetrzeć na tarce.
  • Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać 3 łyżki cukru i wrzucić jabłka, skropić sokiem z cytryny i tak smażyć co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Można jeszcze dosypać cukru, jeśli lubimy bardziej słodkie.
  • Piekarnik nagrzać do 180 C.
  • Przygotować naczynie żaroodporne, posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, na ryż wyłożyć jabłka, a na jabłka drugą połowę ryżu. Na wierzchu rozłożyć masło i tak przygotowane naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika.
  • Piec przez 20-25 min.
  • Można również zamiast masła na wierzchu, ugotować budyń, wylać na wierzch i zapiec, wersja na bogato 😉
  • Wierzch oprószyć cynamonem i gotowe.
Tags:

23
Dodaj komentarz

avatar
15 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
EdytaDi blogujeIrena-HooltayewpodróżyKAsiaAnn Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Beautifulduty.pl
Gość

o matko, aż poczułam ciepełko na duszy jak sobie przypomniałamo tym ryżu z jabłkami! muszę kiedyś zorbić 😉

Słodko Słodka
Gość

Pyszota 🙂 Koniecznie 😉

Ale
Gość

Muszę to zrobić na weekend, to musi smakować cudownie. Uwielbiam cynamon i jabłka, ogólnie takie połączenia to dla mnie cudo! <3

Słodko Słodka
Gość

Ja też bardzo lubię,masełko na wierzchu można jeszcze zastąpić śmietaną z cukrem waniliowym 😉

Wiesia
Gość
Wiesia

Jakie to musi być pyszne. Moje smaki dzieciństwa. Muszę zrobić koniecznie

Słodko Słodka
Gość

Jak się długo nie jadło to smakuje jeszcze lepiej 😉 Polecam 🙂

Minimili
Gość

Fantastycznie, że przypomniałaś mi o tym daniu! Zapomniałam, jak to lubię:-)

Słodko Słodka
Gość

Cieszę się bardzo 🙂 Pozdrawiam

AZgotuj
Gość

Pyszne, uwielbiam. Jaka duża dawka szczęścia – pysznego! <3

Słodko Słodka
Gość

O tak najbardziej szczęśliwy był najmłodszy członek rodziny i ja oczywiście 🙂

Zarysowana
Gość

Uwielbiam jabłka z cynamonem ❤️

Słodko Słodka
Gość

Też mam słabość 😉

weronika
Gość

bardzo lubię 🙂 Często robię, a szczególnie pod koniec miesiąca jak trzeba kombinować troszkę tańsze dania 🙂

Słodko Słodka
Gość

To jest świetna alternatywa,żeby przetrwać 😉

Magda
Gość

Pycha, do takich smaków zawsze wracam z apetytem 🙂

Słodko Słodka
Gość

To prawda 🙂

iza
Gość

o rany ale pyszności

Natalia20041989
Gość

Dawno nie jadłam, pycha☺

Ann
Gość

Nigdy nie jadłam takiego połączzenia 🙂

KAsia
Gość

Jej, zapomniałam już jak smakuje taki ryż 🙂 Ciekawe, czy rodzinka da się namówić na danie mojego dzieciństwa ?

Irena-Hooltayewpodróży
Gość

No i znowu bomba!
Lubię ryż, cynamon i jabłuszka!
Smak dzieciństwa.Cudowny przepis 🙂

Di bloguje
Gość

Uwielbiam.

Edyta
Gość

Smak dziecinstwa, pycha 🙂