Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Coś na szybko dla niespodziewanych gości, a może coś do pudełka śniadaniowego lub do pracy… Jakby nie było ślimaczki przygotowuje się bardzo szybko, polecam również wersje z pieczarkami. Szpinak można polubić. W takiej wersji jeśli chodzi o mnie, jest mało wyczuwalny a moi chłopcy też jedli, chodź nie przepadają za szpinakiem.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (300 g)

Nadzienie:

  • pół piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros do piersi kurczaka, do smaku
  • ser feta
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka z górką kwaśnej śmietany  

Przygotowanie:

  • Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski, skropić olejem i przyprawić do smaku przyprawą gyros. Odstawić na 2,3 godz. do lodówki a nawet na całą noc.
  • Smażyć na patelni z odrobiną oleju, do zrumienienia, usmażone kawałki piersi wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.
  • Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak, smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem. Pamiętając o tym, że ser feta jest również słony. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz śmietanę, dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min. Zdjąć z ognia, dodać usmażoną pierś z kurczaka, całość wymieszać.
  • Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, wyłożyć nadzienie, rozsmarować łyżką po całości. Rozsypać pokrojony w drobną kosteczkę ser feta.
  • Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę, kroić krążki 1,5-2 cm, układać ślimaczki na płasko na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 min. w temp.200 C.
  • Gotowe podawać na ciepło jak i na zimno. Można również polać ketchupem.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
iza
3 miesięcy temu

apetyczna przekąska

Magda
3 miesięcy temu

Fajny pomysł na pyszną przekąskę, np. na ostatki 🙂

Beautifulduty.pl
3 miesięcy temu

jak to ekstra wygląda! pokażę mężowi niech zorbi 😀

Sikorkowe Pasje
3 miesięcy temu

przepysznie wygadają te ślimaczki. Za dużo pyszności 🙂 tylko kiedy to pichcić i mieć na to czas, a potem zajadać się smakołykami.

Di bloguje
3 miesięcy temu

Uwielbiam takie przekąski!

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Di bloguje

Ja tez mam słabość do takich przekąsek 🙂

Kasia Kowalska
3 miesięcy temu

Asiula, toć to świetny pomysł jest. Na pewno skorzystam. Jak dzieciarnia nie będzie chciała, więcej dla starych będzie 😁

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Kasia Kowalska

U mnie tak przemycam szpinak 😉 chłopaki nie lubią zielonego za ni hu hu, a w takiej wersji zjedzą i nawet się nie pytają co jest w środku he he

KAsia
3 miesięcy temu

Niebawem mam urodziny. Wykorzystam więc ten przepis wraz z sałatką ziemniaczaną z ogórkiem. Muszę jeszcze czegoś fajnego u Ciebie poszukać 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  KAsia

Coś się jeszcze znajdzie 😉

Irena-Hooltayewpodróży
3 miesięcy temu

Szpinak uwielbiam!
Ser feta też. No wszystko mi u Ciebie smakuje 🙂
Rewelacyjna przekąska, już jem oczami!

Słodko Słodka
3 miesięcy temu

Ja ze szpinakiem w sumie od niedawna żyje w zgodzie, u mnie w domu nie było nigdy szpinaku, wychowywałam się na wsi. Ale za to jak już poznałam ten składnik i wiem jak go przyprawić, żeby był smaczny to bardzo lubię a ser feta to moja wielka miłość 😉

Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
3 miesięcy temu

Zjadłabym 😍 Świetna przekąska na imprezę😍

Słodko Słodka
3 miesięcy temu

Polecam😘