Ciasteczka z marmoladą

Łatwe, proste i szybkie kruche ciasteczka z marmoladą. Nie przejdziesz obok nich obojętnie, rozpływają się w ustach, na jednym nie skończysz. Ciasteczka te można również zrobić bez użycia worka cukierniczego, czyli normalnie rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Polecam, idealne do kawy lub herbaty, a dzieci też chętnie po nie sięgają.

Składniki:

45 szt.

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła w temp.pokojowej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 białko
  • ulubiona marmolada lub powidła

Przygotowanie:

  • Masło ubić z cukrem pudrem na puch, dodać białko, zmiksować, następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę.
  • Zagnieść miękkie i jednolite ciasto.
  • Ciasto jest gotowe do robienia ciasteczek.
  • Ciasto można rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać ciasteczka wykrawaczami, lub przy pomocy silikonowego rękawa i tylki do tortów wyciskać ciasteczka. Zrobić palcem wgłębienie na środku każdego ciacha i nałożyć odrobinę marmolady.
  • Piec w temp.180 C ok.10 min. do zarumienienia.
Tags:

12
Dodaj komentarz

avatar
7 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
ErviizaDi blogujeKingaSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Edyta
Gość

Na jednym nie skoncze, to prawda :)))

Słodko Słodka
Gość

Takie ciacha zawsze szybko znikają 🙂

Pichceniomania
Gość

Uwielbiam takie ciasteczka. Nie jestem dobra w wypiekach, ale one tak wyglądają… chyba się skuszę 🙂

Kasia
Gość

Super sprawa! To ulubione ciasteczka mojej mamy. Nie mam w domu marmolady. Myślisz, że z dżemem też się udadzą?

Słodko Słodka
Gość

Myślę,że tak,można też wcisnąć w środek rodzynkę,żurawinę itp.

Kinga
Gość
Kinga

Czy rękaw cukierniczy musi być silikonowy czy może być materiałowy?

Słodko Słodka
Gość

Jaki masz pod ręką,żeby tylko dało radę wyciskać.

Di bloguje
Gość

Cuuudowne <3

Słodko Słodka
Gość

🙂

iza
Gość

uwielbiam takie ciasteczka

Ervi
Gość

Jakie ładne 🙂