Kryształek na ciemnym biszkopcie

Pyszne, efektowne i kolorowe ciasto na Wielkanoc, ale i nie tylko. Oko przyciąga masa jogurtowo- śmietanowa z kryształkami galaretek, biszkopt jest puchaty i delikatny a to za sprawą oleju. Szczególnie dzieciaki lubią takie ciasta, a jeśli masz mało czasu to polecam kryształka na herbatnikach, również zrobi furorę i zniknie w mgnieniu oka. Ciasto jest dość lekkie i nie wymaga dużo pracy, a dzieci bardzo chętnie pomogą przy jego tworzeniu, mój syn pomagał w krojeniu galaretek 🙂

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

Biszkopt:

  • 8 jajek L
  • szczypta soli 
  • pół szkl.oleju
  • 1 szkl.mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl.kakao
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jogurtowo- śmietanowa:

  • 4 galaretki w różnych kolorach (żółta, niebieska, zielona, czerwona)
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 szkl. mleka
  • 3/4-1 szkl.cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny

Polewa:

  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • posypka cukrowa 

Przygotowanie:

  • Biszkopt przygotować najlepiej dzień wcześniej wieczorem, galaretki również.
  • Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując. Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
  • Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min.
  • Piec w temp.170 C.
  • Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia.
  • Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.
  • Każdą z galaretek wsypać do osobnej małej miseczki i rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku. Pozostawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć zawinąć miseczki folią spożywczą i schować na noc do lodówki.
  • Na drugi dzień galaretki pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać je razem w misce.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie przekrojony blat biszkoptu, można nasączyć wedle uznania, ale ciasto samo w sobie jest dość wilgotne dzięki dodatkowi oleju.
  • Żelatynę zalać pół szkl. zimnego mleka i odstawić na 10 min. do napęcznienia. W małym rondelku zagotować resztę mleka z cukrem pudrem, zdjąć z palnika i wrzucić napęczniałą żelatynę, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się żelatyny,odstawić do przestygnięcia. Gdy mleko będzie miało temp. pokojową wlać jogurt grecki i wrzucić schłodzoną i ubitą śmietankę. Całość szybko wymieszać trzepaczką rózgową-uwaga masa szybko ściąga, także trzeba się uwijać. Dodać galaretki, dokładnie wymieszać łyżką i wylać na biszkopt, wyrównać szybko łyżką, następnie przyłożyć drugi blat biszkoptu i delikatnie docisnąć.
  • Ciasto po schłodzeniu można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia, śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać. Po przestygnięciu, rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać kolorową posypką cukrową i wstawić do lodówki, żeby ciasto dobrze ściągnęło.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
LanaDelRey
4 miesięcy temu

W moim regionie mówią na niego Ambasador. Bez względu na nazwę, ciasto jest przepyszne! Chętnie skorzystam z Twojego przepisu i przygotuje go na święta. 🙂

Exerim
4 miesięcy temu

Ale mi “smaka” zrobiłaś! Przez Ciebie muszę sobie upiec takie ciacho 😉
Pozdrawiam ciepło 😉

weronika
4 miesięcy temu

Wygląda super pysznie!

Magda
4 miesięcy temu

Ciasto wygląda fantastycznie, od razu chce się spróbować 🙂

Beautifulduty.pl
4 miesięcy temu

jeny to ciasto mi się zawsze na maks akojarzy z rodzinnymi imprezami ;D

Pichceniomania
4 miesięcy temu

Już widzę jak wszyscy się rzucają na to ciacho, zwłaszcza dzieciaki! Efektownie wygląda! 🙂

iza
4 miesięcy temu

świetnie wygląda

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  iza

Dzięki 🙂