Słodkie bułeczki “ptaszki”

Idealne na śniadanie do kubka ciepłego mleka, kakao, lub do wielkanocnego koszyczka. Dzieci uwielbiają takie wypieki, a ja sama kocham zapach pieczonego ciasta drożdżowego, nie sposób mu się oprzeć. Formowanie bułeczek w takim kształcie wymaga odrobinę cierpliwości, ale ogólnie to nic trudnego. Dla dzieci to świetna zabawa, a dla rodziców miła odskocznia od problemów dnia codziennego, formowanie dzióbka, wkładanie oczek, i nacinanie ogonka... efekt końcowy i mina dzieci przy wyjmowaniu upieczonych bułeczek z piekarnika…bezcenne.

Składniki:

15 szt.

  • 250 ml wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • pół szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szkl. oleju

Dodatkowo:

  • ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego na oczka
  • rozbełtane jajko z mlekiem do posmarowania, lub herbata z cukrem

Przygotowanie:

  • Do miski wlać ciepłą wodę, wsypać cukier kryształ, rozkruszone drożdże, sól i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15-20 min. do momentu aż drożdże zaczną pracować.
  • Następnie wlać olej, wsypać cukier waniliowy, przesiać przez sitko resztę mąki i wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto, ma odchodzić od ręki, misy miksera.
  • Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko i uformować dość długi wałek, ciasto pokroić na 15-20 pasków, w zależności od tego jakie duże chcemy uzyskać bułeczki.
  • Każdy pasek zrolować dłońmi na ok. długość 15 cm. Zawiązać w supełek, formując z jednej końcówki główkę ptaszka z dzióbkiem- dzióbek naciąć nożyczkami, a drugi koniec spłaszczyć palcami i naciąć nożyczkami w kilku miejscach tworząc ogon ptaka. Wcisnąć w miejsce oczu ziarna pieprzu lub ziela angielskiego.
  • Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min. do napuszenia.
  • Gdy się napuszą, posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
  • Piec w temp. 180 C przez 20-25 min.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
iza
5 miesięcy temu

cudowne!!!!

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  iza

Dziękuje,robótki ręczne z synem 😉

marzena
5 miesięcy temu

Jakie one są cudowne 🙂 pozdrawiam cieplutko kochana 🙂

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  marzena

Dziękuje 🙂 Zdróweczka :*)

Kasia
5 miesięcy temu

świetny pomysl na buleczki 🙂

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Kasia

Dla dzieci to świetna zabawa,a jak pałaszują takie upieczone 😉

AZgotuj
5 miesięcy temu

Co za ślicznoty <3

weronika
5 miesięcy temu

Czy możesz mnie adoptować? To wygląda tak pysznie!

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  weronika

Mam syna a córka by się przydała w sumie he he 😉 Pozdrawiam

Magda
5 miesięcy temu

Prześliczne ptaszki 🙂

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Magda

🙂

Di bloguje
5 miesięcy temu

Ale urocze <3

Ervi
5 miesięcy temu

Rzeczywiście urocze 😉

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Ervi

🙂

Kasia Futka
5 miesięcy temu

Cudne i bardzo smakowite bułeczki <3

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Kasia Futka

Dziękuje 🙂

Myśli Potarganej
5 miesięcy temu

Ty to masz pomysły! Nigdy bym nie wpadła, że można tak prosto zrobić kurczaczki

Słodko Słodka
5 miesięcy temu

Jak się ma małego smyka w domu to różne rzeczy się robi 😉

Justa
Justa
5 miesięcy temu

Po co herbata?