Słoikówka- mielonka w słoikach

Kiełbasa ze słoika, to idealne rozwiązanie, żeby za dużo nie wychodzić z domu, do tego swojski chlebek i jestem w raju. Jako dziecko zawsze bardzo lubiłam takie mięsiwo ze słoika, smalczyk i galaretkę, kto nie lubi…ja zawsze daje dużo czosnku, bo bardzo lubię. Można zwiększyć ilość przypraw oraz czosnku wtedy wydobędziesz ostrzejszy smak mielonki lub zmniejszyć pod swoje smaki. Do słoika można wrzucić różne rodzaje mięsa wedle gustu i smaku, w sezonie letnim można wzbogacić mięsko o świeżą paprykę lub inne ulubione warzywa. W tym trudnym dla nas wszystkich okresie stawiam na domowe wyroby i domowe pieczywo.

Składniki:

5 słoików 500 ml

  • 1 kg łopatki
  • 1 kg boczku, można też dać trochę słoniny jeśli boczek jest chudy
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,może być grubo mielony
  • 2 łyżki soli peklowej lub zwykłej jeśli nie macie pod ręką
  • 1 łyżka majeranku
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • do 3/4 szkl. zimnej wody w zależności czy lubicie galaretkę

Przygotowanie:

  • Łopatkę i boczek pokroić w kostkę, zmielić maszynką na sitku o grubych oczkach.
  • Do mięsa dodać sól peklową, pieprz, cukier puder oraz żelatynę i przeciśnięty przez praskę czosnek, otarty w dłoniach majeranek.
  • Wyrabiać ręką, w takcie wyrabiania dolewać po trochu wody, wyrabiać do momentu aż mięso stanie się kleiste i spójne. Tak przygotowane mięso przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godz. do lodówki.
  • Mięso przełożyć do wyparzonych słoików, ubijając je piąstką do 3/4 wysokości słoika. Słoiki ułożyć w dużym garnku na ściereczce i zalać je wodą tak, aby woda nie sięgała do nakrętek.
  • Gotować na małym ogniu ok. 1,5 godz. wyjąc z garnka i pozostawić do wystygnięcia.
  • Następnego dnia pasteryzację powtórzyć tym razem 1 godz. a 3 dnia tylko 30 min.
  • Jeśli słoiki szybko zjemy można pominąć 2 ostatnie pasteryzacje.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
nacpana ksiazkami
4 miesięcy temu

Wygląda naprawdę apetycznie. 😉

Słodko Słodka
4 miesięcy temu

Dziękuje 🙂

iza
4 miesięcy temu

ooo tak uwielbiam

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  iza

Dawno nie robiłam.

Natalia
Natalia
4 miesięcy temu

Żelatynę rozpuszczamy najpierw w wodzie czy dodajemy “na sucho”?

Sławek
Sławek
4 miesięcy temu

Mnie piąstka nie mieści się skąd wziąść małą piąstk€??

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Sławek

Pożyczyć od sąsiadki 😉

Maria
Maria
3 miesięcy temu

Może wypróbuję na weekend,bo lubię swojskie wyroby.Przepis zapisany w moim ulubionym zeszycie.

Maria
Maria
3 miesięcy temu

Melduję że SLOIKOWKA zrobiona ,jutro na śniadanie degustacja.Dwa słoiczki dałam SYNOWI.Nie mialam łopatki, dałam I biodrowke
trochę więcej boczku,bo tak się więcej ukroilo w sklepie w sumie zrobiłam z 2,5 kg.