Truskawkowa Biedronka

Bardzo łatwe i szybkie ciasto na niedziele i nie tylko, a do tego tanie. Jest to jedno z moich pierwszych ciast, które upiekłam na bloga. Lubię wracać do starych przepisów i odkrywać je na nowo. Ciasto pięknie się prezentuje, dodatkowo dziurki z galaretką można uzupełnić owocami, polecam truskawki i borówki, lub inne Wasze ulubione owoce. Dzieciaki bardzo lubią takie piankowe lekkie ciacha, ale powiem Wam w tajemnicy, że mój duży łasuch też pałaszował z apetytem. Jeżeli podoba Ci się to ciasto to wpadnij też na jedno z moich pierwszych ciast Pupa Pawiana 😉

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mały cukier waniliowy opcjonalnie

Krem:

  • 2 paczki kisielu truskawkowego
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 ml śmietany 36%
  • świeże truskawki lub borówki, ale to opcjonalnie, mogą również być inne owoce, ja akurat nic nie dałam i też bardzo dobre ciacho wyszło

Przygotowanie:

  • Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, do tego dodać kolejno po jednym żółtku, lekko wymieszać i powoli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Piec w temp. 180 stopni przez 25-30 minut.
  • Wyjąć na blat, ściągnąć papier i odstawić do wystygnięcia, po czym przekroić na pół.
  • Kisiele ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Do ciepłych wsypać 2 suche galaretki i zmiksować. Zostawić do wystygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać po łyżce wystudzonej masy z kisielu i miksować połączenia się.
  • Na przekrojony biszkopt wyłożyć masę kisielową ,zostawiając sobie trochę na wierzch dosłownie na przesmarowanie, żeby wiórki się lepiej trzymały.
  • Drugi biszkopt przesmarować resztą masy i wyciąć kółka za pomocą kieliszka.
  • Posypać wiórkami kokosowymi i włożyć do lodówki, żeby ciasto stężało.
  • Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody.
  • Do otworów w cieście włożyć owoce, lub pozostawić puste, zalać lekko tężejącą galaretką i obsypać na około wszystkie dziurki wiórkami kokosowymi.
  • Włożyć do lodówki i gotowe 🙂  
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
iza
3 miesięcy temu

świetnie wygląda

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  iza

Iza stare foto 😉 ale ciasto smaczne 🙂

Di bloguje
3 miesięcy temu

To ciasto wygląda cudownie!

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Di bloguje

Dziękuje 🙂

Magda
3 miesięcy temu

To ciasto wygląda fantastycznie, nie dziwię się, że wszystkim smakuje 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Magda

Taka delikatna pianka to sama wchodzi 🙂

Daria
3 miesięcy temu

Z pewnością wypróbuję przepis. Ciasto wygląda obłędnie :)!

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Daria

Dziękuje, bardzo się cieszę 🙂

Nelly
3 miesięcy temu

Fantastyczne ciasto 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Nelly

Dzięki serdeczne 🙂

Pichceniomania
3 miesięcy temu

Wygląda wiosennie, optymistycznie i nie mam wątpliwości, patrząc na składniki, że jest pyszne! 🙂

Katarzyna
3 miesięcy temu

Już niedługo zaczną się truskaweczki, będziem więc robić 🙂

Emilia
Emilia
3 miesięcy temu

Właśnie sie piecze 😍

dorota z kobietytomy
3 miesięcy temu

nie powiedziałabym, że aż takie proste 😉 ale pięknie się prezentuje