Ciasto widelcem mieszane

Na szybko dla niespodziewanych gości, a może na grilla, to takie ciasto awaryjne, do którego nie potrzeba miksera i specjalnych zdolności kulinarnych, wystarczy wrzucić do miski mokre składniki, następnie suche i całość wymieszać widelcem, wylać na blaszkę i do piekarnika 🙂 Prawda, że brzmi prosto? Kefir można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym, w zależności od tego co macie pod ręką i tak gwarantuje, że wyjdzie pyszne na czym byście nie zrobili. Najlepsze z sezonowymi owocami, mogą również być mrożone. Jeżeli lubisz piec proste ciasta koniecznie wpadnij na Nocne Drożdżowe.

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

  • 4 jajka L
  • pół szkl. oleju ( szkl. = 250 ml )
  • 1 szkl. kefiru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 200 – 250 g ulubionych owoców sezonowych

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 g masła

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrobić ręką aż powstaną okruszki-kruszonka, następnie wstawić do lodówki.
  • Do mokrych składników w misce wsypać suche i wymieszać widelcem tylko do połączenia.
  • Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i rozsypać ulubione owoce
  • posypać kruszonką
  • Piec w temp. 180 C ok. 45 min.
  • Wersja mojego 5 – letniego synka Radka z truskawkami i rabarbarem 🙂

W Waszym wykonaniu:

  • Syn Agnieszki Novak Konrad 10 lat, wielkie brawa 🙂
  • Monika Szczęsna
  • Joanna Brzeziecka
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
5 miesięcy temu

Pyszne! Wlaśnie zajadamy, jeszcze ciepłe 🙂

Kluskowy Garnek
5 miesięcy temu

Przepiękne ciasto! Zapisuje przepis 🙂

Słodko Słodka
5 miesięcy temu

Polecam, bardzo szybko znika 😉

Anna
Anna
5 miesięcy temu

Zastanawiam się nad zrobieniem tego ciasta no i jakie owoce dodać?

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Anna

Jakie masz pod ręką najlepiej 🙂

Sikorkowe Pasje
5 miesięcy temu

Ciekawe czy z rabarbarem byłoby dobre?

iza
5 miesięcy temu

świetne ciacho

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  iza

W prostocie siła 😉

Maria
Maria
5 miesięcy temu
Reply to  iza

Na 100% jutro próbuje z rabarbarem, tylko zastanawiam się czy można dac owoców więcej niż w przepisie.🤗

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Maria

Nie przesadzałabym z ilością owoców, żeby ładnie wyrosło. Pozdrawiam

Katarzyna
5 miesięcy temu

Taki szybki przepis warto mieć zawsze pod ręką. Dzięki 🙂

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

To takie ciacho awaryjne 🙂

Marlena
Marlena
5 miesięcy temu

Wczoraj robiłam pierwszy raz do teściowej i wyszło super. Zniknęło szybko. Dziś robiłam z synem w ten sam sposób i jest zakalec… Nie wiem czemu…

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Marlena

A może owoce inne daliście, świeże czy mrożone, lub za dużo owoców? To ciasto zawsze się udaje, nawet jak mój synek 5 letni miesza 😉

Gabriela
Gabriela
4 miesięcy temu

Ciasto robilam juz trzy razy i za kazdym razem jest pyszne w smaku, ale wygladajakby był zakalec, a u Pani na zdjeciach wyglada mega puszysty. Co moze byc problemem? Bo robie dokladnie tak jak w przepisie ;(

Anna
Anna
4 miesięcy temu

Produkty mają być w temp.pokojowej, inaczej wyjdzie zakalec, no i już

Magda
Magda
4 miesięcy temu

Czy ktoś próbował z inna maka ? Moze z pełnoziarnistej by tez wyszedł ?

Katarzyna
Katarzyna
2 miesięcy temu
Reply to  Magda

Ja zrobiłam z mąką orkiszową, typ 750 i 2000 oraz zwykłą pszenną (wszytskie trzy rodzaje wymieszałam, dałam nie co ponad dwie szklanki) zamieniłam też cukier na ksylitol. Wyszło pycha.