Kluski z młodą kapustą i pieczarkami

Uwielbiam wiosnę i młodą kapustę danie, które dziś przygotowałam może zaskakiwać a nawet bulwersować… szczególnie osoby pochodzące ze Śląska. Młodą kapustę przygotowuje na różne sposoby, od surówek po bigosy, ale dziś będzie wyjątkowo, postanowiłam ją zamknąć w kluskach śląskich w połączeniu z pieczarkami, okraszone boczusiem mają moc. Danie to bardzo przypadło nam do gustu. W przygotowaniu odpowiednio smacznej kapusty bardzo pomocny był Bulion Warzywny Vegeta Natur.

Składniki:

  • 1-1,2 kg ziemniaków (sól)
  • 1 jajko 
  • mąka ziemniaczana

Nadzienie:

Dodatkowo:

  • boczek do okraszenia
  • olej

Przygotowanie:

  • Kapustę poszatkować drobno na mandolinie, wrzucić do garnka, dodać kostkę Bulionu Warzywnego Vegeta Natur, oraz listki i ziele, jak się zagotuje, zmniejszyć palnik i gotować dosłownie 5 min. odlać na durszlaku.
  • Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju.
  • Do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą, pieprzem i Vegetą do smaku, następnie dodać odcedzona kapustę z durszlaka, całość dokładnie wymieszać w razie konieczności doprawić sola i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia, wrzucić posiekany koperek, nadzienie gotowe.
  • Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek. Pozostawić do wystygnięcia. Ziemniaki uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków, wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko, całość wyrobić ręką na gładką masę.
  •  Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę kapusty z pieczarkami, zlepić i uformować w dłoniach zgrabne wałki.
  • W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski, gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min. następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz i podawać okraszone boczkiem, posypane świeżym koperkiem.
Przepisy inspirowane naturą

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
dorota z kobietytomy
3 miesięcy temu

ale super się prezentują!

Kasia
3 miesięcy temu

No powiem Ci, że niby składniki znajome, a jednak zupełnie coś innego! Bardzo mi się podoba ten przepis 🙂

Patrycja Reszko
3 miesięcy temu

Fantastyczny przepis!

Słodko Słodka
3 miesięcy temu

Dziękuje bardzo 🙂 Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

Di bloguje
3 miesięcy temu

Ale super jedzonko!

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Di bloguje

🙂

iza
3 miesięcy temu

apetyczne te kluseczki

Dominika
3 miesięcy temu

uwielbiam kluski! 😀 uwielbiam! moze dlatgeo ze jestem ze slaska i jest to moj stały element jadłospisu 😀

Ervi
3 miesięcy temu

Na pewno smacznie 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Ervi

Dziękuje serdecznie 🙂

Edyta
3 miesięcy temu

Jakie smaczne, uwielbiam wszystkie kluchy 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Edyta

O tak kluchy też bym mogła jeść często 🙂

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu

Przyznam, że bardzo pomysłowa kompozycja smaków i z chęcią bym takich spróbowała 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu

Dziękuje 🙂