Ptasie mleczko babci Krysi

Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, jak babcia czy mama trzepały w misce piankę i nie tak jak teraz mikserem, tylko trzepaczką, aż ręka bolała… postanowiłam wrócić do smaków dzieciństwa i upiec zwykły biszkopt, który zawsze pięknie mi wyrasta na mące Młyny Szczepanki. Punktem kulminacyjnym tego ciasta jest pyszna pianka z mleka zagęszczonego słodzonego i galaretek truskawkowych z dodatkiem świeżych truskawek, oczywiście mleko można użyć niesłodzone, ale wtedy trzeba dodać cukru pudru do smaku. Pamiętacie również tak jak ja to ciasto z dzieciństwa, a może macie inne wspomnienia, podzielcie się w komentarzach, będzie mi bardzo miło. Polecam również szybkie i łatwe Ciasto z truskawkami na biszkopcie.

Biszkopt:

Blaszka 25×36 cm

  • 4 jajka L
  • 3/4 szkl.mąki pszennej extra typ 400 + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • szczypta soli 

Pianka:

  • 530 g mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
  • 3 galaretki truskawkowe
  • pół kg świeżych truskawek

Przygotowanie:

  • Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucać po jednym żółtku, miksować do połączenia. Odłożyć mikser i przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, włożyć do piekarnika i piec 25 min. w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu wyłożyć do góry dnem na ściereczkę, zdjąć papier i pozostawić do wystygnięcia.
  • Galaretki rozpuścić w 4 szkl. wrzątku ( szkl. = 250 ml ) i odstawić do ostygnięcia.
  • Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Dobrze schłodzone mleko ubić, aż zacznie gęstnieć, wlać lekko tężejące galaretki i miksować na najwyższych obrotach miksera, na sam koniec dodać truskawki, wymieszać i szybko wylać na biszkopt, pianka dość szybko ściąga, dlatego ważne jest, aby energicznie wylać ją na biszkopt i szybko wyrównać.
  • Całość zwieńczyłam potartą na tarce gorzką czekolada, cały sekret ptasiego mleczka mojej babci Krysi 🙂

W Waszym wykonaniu:

  • Pyszna wersja Patrycji Pawłowskiej, dziękuje za apetyczne foto 🙂
  • Miecia Wołosz – podobno szybko znikło 😉 ale wcale się nie dziwię patrząc na zdjęcie 🙂 dziękuje
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu

Pamiętam bardzo podobne ciasto z dzieciństwa i aż nabrałam na nie ochoty! Twoje wygląda bardzo apetycznie. Będę musiała zrobić 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu

To takie szybko ciacho, ale miło jest powrócić do wspomnień 🙂

Thomas
3 miesięcy temu

Uwielbiam takie delikatne ciasta z owocami. Wspaniały przepis. 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Thomas

Dziękuje bardzo, przepis od babci Krysi 😉 Pozdrawiam

Katarzyna
3 miesięcy temu

Czy mogę wypożyczyć Babcię Krysię ? 😉

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

Myślę, że w dobie wirusa babcia bardzo chętnie by gdzieś wybyła 😉 bo już ma dość siedzenia w domu.

oksana
3 miesięcy temu

Moja babcia Krystyna również robiła takie ciacho! Wygląda identycznie

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  oksana

O proszę Kochane babcie 🙂 Pozdrawiam

MartaTroczyńska
MartaTroczyńska
3 miesięcy temu

uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami😍

Słodko Słodka
3 miesięcy temu

Ja też bardzo lubię mam nadzieje, że rabarbar niedługo stanieje 😉

Kasia Kowalska
3 miesięcy temu

Cholender, ty to szalejesz z tymi lekkimi ciastami ostatnio. Już dwa z nich miałam zrobić, i co? I się nagadałam tylko 😛 Ale dziś robię torta bezowego od siebie dla siebie na ur 😀

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Kasia Kowalska

Co tam moje lekkie ciacha, Ty to szalejesz 😉 Tort bezowy to jest dopiero gratka 🙂 Zdróweczka na te kolejne naste 😉

Izabela S.
3 miesięcy temu

Ciasto wygląda pysznie 🙂 Mniam 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Izabela S.

Dziękuje 🙂

Kuchcik
3 miesięcy temu

Kiedyś dość często robiłam podobne ciasto i wszystkim bardzo smakowało 🙂

Królowa Karo
3 miesięcy temu

Aż mi tu zapachniało truskawkami! To musi być pyszne!

Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
3 miesięcy temu

Mega pysznie wygląda to ciasto 😍

Magda
3 miesięcy temu

Taka babcia to skarb 🙂 ciasto wygląda super apetycznie, kojarzy mi się z latem 🙂

Marzena
3 miesięcy temu

Uwielbiam takie ciasta, są pyszne 🙂

Beata
Beata
3 miesięcy temu

Mam pytanie odnośnie mleka. Czy aby na pewno ma być słodzone? Słodzone mleko jest bardzo gęste.

Beata
Beata
3 miesięcy temu

Bardzo dziękuję za odpowiedź 😀 Pozdrawiam i z pewnością przepis wykorzystam, bo uwilbiam truskawki i ptasie mleczko 😉

Karolina
3 miesięcy temu

Zapachniało latem i cudownym czasem 🙂 Pychotka 🙂

iza
2 miesięcy temu

bardzo lubię takie ciasta