Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem

Taki oszukany sernik zawsze super sprawdza się na wszystkich letnich imprezach, u nas w domu ulubiona wersja to z truskawkami lub z brzoskwiniami, a dziś postanowiłam wykorzystać rabarbar i to był strzał w dziesiątkę 🙂 Pewnie niektórzy pomyślą co to za sernik bez sera, a powiem Wam, że całkiem dobry ten sernik 🙂 Kruche ciasto wyszło idealne a to za sprawą mąki Młyny Szczepanki, ciasto samo w sobie nie jest za słodkie, w połączeniu z kwaskowym rabarbarem myślę, że może zaskoczyć niejednego smakosza słodkości. Jeśli wolicie bardziej tradycyjne smaki polecam wersje z truskawkami na tortownicę 24 cm.

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

Ciasto kruche:

  • 3 szkl. mąki tortowej typ 450
  • 6 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli

Masa jogurtowa:

  • 1200 g jogurtu greckiego lub naturalnego, ale gęstego
  • 1 szkl. cukru
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 sucha truskawkowa galaretka

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
  • Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć pokrojony na mniejsze kawałki i wymieszany z suchą galaretką truskawkową rabarbar – lepsze będą cieńsze łodygi.
  • W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo  jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód z rabarbarem.
  • Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Piec ok. 50 min. w temp. 180 C.
  • Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia, gdy ostygnie wstawić na noc do lodówki.
  • Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.    

W Waszym wykonaniu :

  • Nadesłane przez Krystyna Stanowska z Bristolu 🙂
  • Magdalena Rychlikowska
  • Teresa Omachel
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
iza
1 miesiąc temu

oo tak takie ciasto to bym sobie z chęcią zjadła

kosmetyczniemonrog
1 miesiąc temu

Wygląda pysznie. Takie ciacho do kawki chętnie bym zjadła. Pozdrawiam 🙂

Katarzyna
1 miesiąc temu

Nie jadłam sernika z rabarbarem. Muszę kiedyś zrobić, bo wygląda niesamowicie !

Beata M.
1 miesiąc temu

Ciasto pyszne i kwiatki ładne, no i jeszcze ta tajemnicza ręka 😉

Magda
1 miesiąc temu

Jeszcze nie jadłam sernika na jogurtach, podejrzewam, że jest lekki i puszysty 🙂

Monika
1 miesiąc temu

Aż mi ślinka leci 🙂 Wygląda niesamowicie. Uwielbiam słodkości z rabarbarem.

Di bloguje
1 miesiąc temu

Robiłam i lubię sernik na jogurtach. Dodatek rabarbaru to pyszny pomysł!

Katarzyna
1 miesiąc temu

Nie wiedziałam, że z jogurtu można zrobić sernik pieczony, a nie na zimno. Zawsze mnie czymś zaskoczysz Asiu.

Katarzyna
1 miesiąc temu

idealny do kawki 😉

Kuchcik
1 miesiąc temu

Pyszne połączenie, chętnie wypróbuję 🙂

Ela
Ela
1 miesiąc temu

Dzięki za przepis, ciasto wyszło super, zaraz wysyłam zdjęcie 🙂