Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

To takie ciasto, którego nie może zabraknąć w sezonie rabarbarowym, ciasto kruche, kwaskowy rabarbar i słodka beza – połączenie idealne, smaki grają ze sobą tak jak trzeba. Czaiłam się na nie już od dłuższego czasu. Ciasto upiekłam z myślą o mężu, który uwielbia bezę, ale powiem Wam szczerze, chociaż nie jestem bezowa to to ciasto przypadło mi do gustu, a beza rewelacja, będę wracać do tego przepisu. Polecam również ciasto kruche z rabarbarem i budyniem, też jest super smaczne.

Składniki:

Tortownica 26 cm

Ciasto kruche:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pół szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany +-
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Rabarbar:

  • ok. 1 kg rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka z czubkiem budyniu waniliowego (proszek)
  • garść płatków migdałowych
Polecam Ceramika Arkadia cuda ręcznie malowane – komplet talerzyk i kubeczek.

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodać łyżkę śmietany. Posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli, zagnieść szybko kruche ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie spód wylepić kruchym ciastem, po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15 – 20 min. piec w temp. 180 – 190 C.
  • Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w 1 cm kawałki. Do miski z rabarbarem, dodać mączkę ziemniaczaną i cukry, wymieszać. Rabarbar ułożyć na wystygniętym kruchym spodzie.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypywać stopniowo cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru, aż piana będzie sztywna ,na sam koniec wsypać proszek budyniowy ,krótko zmiksować, wyłożyć pianę na rabarbar, można posypać płatkami migdałowymi.
  • Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 – 20 min, w temp. 170 C góra – dół, następnie przełączyć na termoobieg i zmniejszyć temp. do 60 C i suszyć bezę jeszcze przez 15 – 20 min. po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
  • Smacznego.

W Waszym wykonaniu:

  • Kombinacja Ewy Wiatr zamiast rabarbaru budyń z dużą ilością borówek i malin, wyszło pysznie 🙂 Dziękuje Ewuś 🙂
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Juli's House
2 miesięcy temu

Uwielbiam kruche ciasto ! Muszę wypróbować twój przepis 🙂

Monika
2 miesięcy temu

Bardzo lubie takie słodko- kwaśne połączenia. Coś dla mnie. Na pewno wykorzystam Twój przepis 🙂

Katarzyna
2 miesięcy temu

Pięknie Ci beza zawsze wychodzi. Zazdroszczę, że ojeju! I fajny patent na rabarbar. Wygląda jak żywy! U nas teraz będzie troszkę mniej słodkości, ponieważ główny pożeracz ciast ma zakaz słodyczy, ja w końcu się przemogłam, żeby wziąć się za swoją tuszę, a córcia przeszła na weganizm. Do ciast został więc tylko Karol i goście 😉

Magda
2 miesięcy temu

Pysznie 🙂 świetny pomysł na piękne ciasto, rabarbar uwielbiam i wszystkie wypieki z nim zawsze mi smakują 🙂 beza też wygląda perfekcyjnie 🙂

Di bloguje
2 miesięcy temu

Ciasto wygląda obłędnie!

Kasia
Kasia
2 miesięcy temu

Dopiero dzisiaj jadłam, takie ciacha są najlepsze, tylko ja piekę wszystko razem bez podpiekania i rabarbar super wypieczony mieciutki, bo wydaje mi sie ze Twój rabarbar jakros średnio wypieczony. Spróbuj upiec wszystko razem a zobaczysz różnicę.

Malowanie Jachtu
2 miesięcy temu

Mam słabość do takich połączeń, uwielbiam rabarbar

Roksana
Roksana
1 miesiąc temu

Czy rabarbar nie będzie odchodził od kruchego ciasta?

iza
1 miesiąc temu

z chęcią bym sobie kawałek porwała do kawki

Alkemie
1 miesiąc temu

Piękne ciasto, aż sam z chęcią bym je zjadł

teresa
6 dni temu

witaj dawno mnie tu nie było bo co jakiś czas psuł mi sie laptop a ciasto tu masz obłedne