Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

Uwielbiam również wersje z rabarbarem, to takie dyżurne ciasto sezonowe w moim domu. Super smaczne ciacho, które najlepiej jest piec na większej blaszce, u mnie z tortownicy zawsze znika w locie… Takie proste, bez większych kombinacji, kruche ciasto lubi chyba każdy a w połączeniu budyniu z owocami i pyszną bezą smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecam serdecznie do kawy na weekend. Upiekłam je wczoraj wieczorem, ale już podskubywaliśmy przed pójściem spać 😉 Najlepsze jak przez noc postoi w lodówce i ładnie się ściągnie, wtedy dobrze się kroi.

Tortownica 26 cm

Ciasto Kruche:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Budyń:

  • 1 litr mleka
  • 2,5 paczki budyniu śmietankowego (paczka 40 g)
  • 4 łyżki cukru

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szkl.cukru
  • 1 kisiel truskawkowy  

Dodatkowo:

  • 1 kg truskawek
  • cukier puder do posypania
Polecam Ceramika Arkadia cuda ręcznie malowane.

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części, mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą częścią wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
  • Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia, wyjąć i ułożyć umyte truskawki, truskawek wyjdzie ok. 800 g, jeszcze podjadaliśmy z synem przy wykładaniu 😉
  • 3/4 litra mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić suche budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wylać budyń na truskawki, równomiernie rozprowadzić po wierzchu.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać stopniowo cukier, ubić do momentu rozpuszczenia się cukru, na sam koniec wsypać suchy kisiel krótko zmiksować, wyłożyć pianę na budyń. Na tarce zetrzeć, na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Piec ok. 40 min. w temp. 180 C. Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ceramika Arkadia FB
Ceramika Arkadia IG
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
47 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
2 miesięcy temu

Chodziło za mną ciasto, ale żadne mi nie pasowało. Teraz wiem, że szukałam właśnie takiego 😉 jutro robię dzięki Asiu

Alicja
Alicja
2 miesięcy temu

Połączenie idealne nie tylko z truskawkami 😉

Patrycja Reszko
2 miesięcy temu

Fantastyczne ciacho

Wioleta
2 miesięcy temu

To ciasto wygląda obłędnie!

Di bloguje
2 miesięcy temu

Pysznie. Ja ostatnio robiłam z budyniem i rabarbarem.

Katarzyna
2 miesięcy temu

Melduję, że Karol się napalił i robi swoją wariację twojego ciacha w tej chwili 🙂

Magda
2 miesięcy temu

wyglada oblednie

Anita AZgotuj
2 miesięcy temu

Wyszło znakomite <3

Monika
2 miesięcy temu

Podziwiam Cię, bo naprawdę masz rękę do tych wszystkich słodkości. Wiem po sobie, że to wcale nie jest takie łatwe. Wygląda i pewnie smakuje mega! 🙂

Pola
2 miesięcy temu

o matko i ta kruszonka!
Pozdrawiam cieplutko 😉

Beata M.
2 miesięcy temu

Pyszne ciasto 🙂

Ejszetka
2 miesięcy temu

Pyszne 🙂

Cooolturalna
2 miesięcy temu

Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Ciasto wygląda bardzo smakowicie.

Irena-hooltayewpodrozy
2 miesięcy temu

Za mną chodzi rabarbar, jak byłam dzieckiem, to brałam taką kwaśną łodygę i z cukrem zjadałam. Mama piekła pyszne ciasta, kompot, drożdżówki z rabarbarem.Dlaczego ja nie odziedziczyłam talentu???Nie umiem piec. Truskawki też chodzą, ale co dziwne, najbardziej smakują mi z krzaka, takie z drobinkami ziemi.Coś ze mną nie tak!!!!
Cuda, cuda i jeszcze ta ceramika.
Joasiu, jesteś mistrzynią !!!-))))))))))))))))))

Natalia
Natalia
2 miesięcy temu

Dziękuję. Naprawdę pyszne. Myślałem że nie dam rady, ale super ciasto 🥧 wyszło

Interblue
2 miesięcy temu

Wow, ciastko wygląda rewelacyjnie, zazdroszczę umiejętności.

Wędrówki po kuchni
2 miesięcy temu

Ach jak to ciasto wygląda bosko, aż się rozmarzyłam…i to jeszcze z truskawkami których nie mogę. Pyszności!

Kalina
Kalina
2 miesięcy temu

odkryłam przypadkowo Pani blog i zostaje 🙂 pozdrawiam serdecznie

Lonna
2 miesięcy temu

Pycha! Dawno nie jadłam ciasta z budyniem 🙂

Gosis
Gosis
2 miesięcy temu

Mam pytanie,czy ta beze wykłada się na zimny budyń czy gorący?

Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Gosis

Gorący.

iza
2 miesięcy temu

super jest to ciasto

Ewelina
Ewelina
2 miesięcy temu

.

Last edited 2 miesięcy temu by Ewelina
Asia
Asia
2 miesięcy temu

Pytanie mam co mogę facet zamiast kislu do pianki

Marzynia
Marzynia
2 miesięcy temu

Robiłam właśnie z rabarbarem i budyniem, ale moje nie wyglądało tak ładnie…