Ciasto z malinową wkładką

Ciasto z malinową wkładką, wykończone herbatnikami, oraz polewą z jogurtu greckiego, na pysznym biszkopcie. Polecam w sezonie letnim, obowiązkowo musisz upiec chociaż raz to ciasto. Maliny można zastąpić na inne ulubione owoce sezonowe, tu akurat można kombinować. Proste, smaczne i dość szybkie ciacho, bardzo ładnie się kroi i również ładnie się prezentuje na talerzu.

Składniki:

Biszkopt:  

  • 4 duże jaja 
  • 1 szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3/4 szkl cukru
  • szczypta soli  

Wkładka Malinowa:  

  • 0,5 kg malin
  • 0,5 szkl.cukru
  • 1,5 szk.wody
  • 2 budynie malinowe
  • 1 galaretka malinowa  

Pianka:  

  • 0,5 l kremówki
  • 1 serek mascarpone 250 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka krystaliczna cytrynowa  

Polewa:  

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki jogurtu greckiego  

Dodatkowo:  

  • herbatniki 18 szt.  

Przygotowanie:

  • Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier i miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, wrzucać po jednym żółtku, miksować do połączenia, odłożyć mikser i przesiać do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia 25×36 cm, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec do suchego patyczka 25-30 min. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
  • Do garnka wlać szkl. wody i wsypać cukier oraz wrzucić maliny, wszystko zagotować. W połowie szkl. wody rozpuścić budynie i wlać do gotujących się malin, mieszać energicznie, aż masa zgęstnieje. Wsypać suchą galaretkę, wymieszać energicznie do połączenia, gdy masa lekko przestygnie wyłożyć ją na biszkopt i równomiernie rozsmarować, włożyć ciacho do lodówki.  
  • Rozpuścić galaretkę w 1 szk. wody i pozostawić do wystygnięcia. Kremówkę i mascarpone włożyć na pół godz. do zamrażalnika, po czym kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, serek mascarpone i ubić, następnie wlać lekko tężejącą galaretkę i miksować do połączenia. Wylać masę na wkładkę malinową, wyłożyć na wierzch herbatniki i rozsmarować polewę.
  • Do cukru pudru dodać jogurt grecki i mieszać do połączenia, następnie rozsmarować na herbatnikach i ciasto włożyć do lodówki.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
1 rok temu

Wygląda bardzo apetycznie 😋 Pokusze się i zrobię 😁
Masz cudne przepisy😙
Pewnie z truskawkami też można zrobić 😋

iza
8 dni temu

ooo tak takie przekładańce lubię

Ervi
8 dni temu

Kiedyś robiłam – rodzina chwaliła 🙂

Ervi
8 dni temu

To była moja inwencja twórcz xD

Marzena
8 dni temu

Cudowne ciasto kochana. Porywam kawałek 🙂

Nevermore
Nevermore
8 dni temu

No to ja też się dołączę, no bo jak nie, jak tak ;p
Pyszne ciacho, ale te nasze maliny musimy jeszcze trochę poczekać, Coś tam rośnie i dojrzewa, ale jeszcze chwila 😀

Wioleta
8 dni temu

To ciasto wygląda rewelacyjnie. Musi być pyszne.

Beautifulduty.pl
8 dni temu

uwielbiam na maksa malinowe ciasta!

Beata M.
8 dni temu

Super ciacho i świetny pomysł na polewę.

Monika
8 dni temu

Jem oczami 🙂 Za każdym razem gdy do Ciebie zaglądam zaskakujesz kolejnymi świetnymi przepisami. Podziwiam, bo ja taka kulinarnie kreatywna niestety nie jestem 😉

Katarzyna
3 dni temu

Fajnie wygląda to ciacho! Twoja rodzinka to ma z Tobą dobrze… 😉