Grzybki z kremem budyniowym

Wyszły rewelacyjne jak prawdziwe, wieki takich nie jadłam, ostatnio często wracam do smakołyków z dzieciństwa, nadmiar wolnego czasu służy takim wypiekom. Zaproście Wasze pociechy do pomocy, zobaczycie ile to frajdy dla małych pomocników. Efekt końcowy to efekt wow 🙂 Kruche ciasto wypełnione kremem budyniowym, wykończone czekoladą, rozpływa się w ustach… Smaczne i łatwe w wykonaniu, koniecznie musisz je zrobić. Jeżeli lubicie ciasteczka w kształcie grzybków, zajrzyjcie koniecznie na Ciasteczka Pieczarki, robiliśmy je również wspólnie z synem.

Składniki:

20 szt.

Ciasto:

  • 4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g śmietany kwaśnej 18 %
  • 1 żółtko
  • 250 g masła lub margaryny

Krem:

  • 700 ml mleka
  • 1,5 paczki budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g masła
  • kilka kropli ulubionego aromatu

Dodatkowo:

  • białko odłożone od jajka z ciasta
  • mak do obtoczenia nóżek grzybków
  • czekolada mleczna
  • opcjonalnie cukrowa posypka
  • opcjonalnie ulubiony dżem lub konfitura do kapelusza z kremem

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wlać śmietanę, wrzucić żółtko oraz masło ( najlepiej masło wyjąc trochę wcześniej z lodówki ), całość szybko zagnieść i podzielić na 3 części – duża, średnia i mała. Zawinąć w folię spożywczą lub wrzucić do woreczka i włożyć na 30 min. do zamrażalnika. Największa część ciasta ma być na kapelusze, średnia na blaszki naszych grzybków a mała na nóżki.
  • Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować foremki od babeczek ( dostępne w w większych marketach i sklepach z artykułami kuchennymi ) . Można natłuścić z wierzchu foremki, ale to zbyteczne, ciasto rewelacyjnie samo schodzi z foremek, po wystygnięciu.
  • Największą część ciasta rozwałkować dość cienko 1-2 mm, następnie wykrawać kubkiem lub okrągłym wykrawaczem koła i nakładać na wierzch foremki do babeczek, obkleić dokładnie foremki tak, aby całe były zakryte. Piec w temp. 200 C ok. 15 min. do zarumienienia. Upieczone pozostawić do wystygnięcia a następnie zdjąć z foremek.
  • Ze średniej wielkości ciasta zrobić blaszki, tyle ile masz kapeluszy. Ponownie ciasto rozwałkować cienko i wykrawać koła tym razem mniejszej wielkości jak kapelusze, najlepiej przypasować sobie do upieczonego kapelusza. W każdym kółku zrobić dziurkę na nóżkę grzybka, użyłam do tego tylki cukierniczej. Gotowe piec na złoto w temp. 190 C.
  • Z najmniejszej części ciasta zrobić nóżki, uformować wałek i nożem pociąć na mniejsze kawałki. Każdy z kawałków zrolować na blacie formując zgrabne nóżki do naszych grzybków, maczać w białku i obtoczyć w maku.
  • Piec jak wyżej. Grzybki można nadziać ulubionym kremem, nawet gotowym z paczki, jeśli się boisz, lub nie masz tyle czasu. Ja pamiętam te grzybki z dzieciństwa i zawsze jadłam je z kremem budyniowym.
  • Zagotować pół litra mleka z cukrem, w reszcie rozmieszać trzepaczką rózgową suchy budyń i mąki, ugotować budyń, zdjąć z ognia i przykryć wierzch folią spożywczą, pozostawić do wystygnięcia, do temp.pokojowej. Miękkie masło w temp. pokojowej ubić na puch, następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, na koniec dać ulubiony aromat do smaku, miksować do połączenia.
  • Do kapelusza nałożyć ok. pół łyżeczki u nas akurat użyłam konfitury truskawkowej, porcje kremu, docisnąć blaszką z dziurką i układać na talerzu do wykończenia kapeluszy.
  • W miseczce na parze roztopić czekoladę z masłem i posmarować kapelusze na wierzchu. Włożyć na chwilę do lodówki, żeby czekolada ściągnęła, na sam koniec przymocować nóżki i deser gotowy. Grzybki najlepiej smakują następnego dnia, gdy ciasto kruche nasiąknie kremem budyniowym.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ervi
29 dni temu

Zgrabne 🙂

Magda
29 dni temu

Rewelacyjnie wyglądają te grzybki, aż szkoda jeść, a oprzeć się trudno 🙂

Wioleta
29 dni temu

Jej, wyglądają rewelacyjnie. I z pewnością doskonale smakują.

Di bloguje
29 dni temu

Ależ one cudownie wyglądają. Szkoda, że trochę zabawy jest, ale z chęcią się skuszę z córką.

Monika
28 dni temu

Kurczaki, wyglądają te grzybki genialnie jak prosto z lasu.

kosmetyczniemonrog
28 dni temu

Świetny pomysł. Grzybki wyglądają pięknie. Masz talent do wypieków. Pozdrawiam

Marzena
27 dni temu

Jakie one są cudne kochana 🙂

Monika
27 dni temu

Zapisuję sobie ten przepis! Wyglądają rewelacyjnie! 🙂

iza
26 dni temu

śliczne!!!

Katarzyna
25 dni temu

Ty to masz talent do takiej dłubaniny, Kochana! Już widzę, jakby wyglądały moje grzybki, hi hi