Kostka truskawkowa

Biszkopt z dodatkiem oleju nie jest suchy, wyjątkowo smaczny, a dwa kremy śmietankowy i truskawkowy, plus galaretka z truskawkami robią wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach ciast sezonu letniego. Ostatnio szaleje z truskawkami, ale to tylko dlatego, że trafiłam na super smaczne u mojej ulubionej sprzedawczyni z warzywniaka na kółkach 🙂 Truskawki po umyciu znikają z pod ręki, są tak smaczne, że wcinamy gołe bez niczego, miałam już wcześniej zaplanowane to ciacho gdzieś w głowie, kupiłam raz truskawki i zniknęły w locie ptaka tak, więc w tym tyg. kupiłam większą ilość i udało mi się stworzyć bardzo smaczne ciacho.

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

Biszkopt:

  • 8 jajek L
  • szczypta soli 
  • pół szkl.oleju
  • 1 szkl.mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl.kakao
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem truskawkowy:

  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • frużelina truskawkowa ( 250 g truskawek, 2 łyżki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody)

Krem śmietankowy:

  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2, 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. zimnej wody
  • cukier puder do smaku

Galaretka:

  • ok. 500 g truskawek
  • 3 galaretki na 5 szkl. wrzątku

Przygotowanie:

  • Biszkopt przygotować najlepiej dzień wcześniej wieczorem.
  • Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując. Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Piec w temp.170 C.
  • Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.
  • Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Truskawki zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia. Użyłam blendera, żeby rozdrobnić truskawki. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
  • Śmietankę i serek wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, wrzucić do miski i ubić razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypać cukier puder do smaku, oraz tężejącą frużelinę truskawkową, całość zmiksować tylko do połączenia i wyłożyć na spód przepołowionego biszkoptu. Rozsmarować po całości i wyrównać. Wstawić do lodówki.
  • Truskawki umyć i obrać z szypułek, każdą truskawkę przekroić na pół i ułożyć na kremie.
  • Galaretki rozpuścić w 5 szkl. wrzątku, odstawić do przestygnięcia, tężejące galaretki wylać na truskawki i wstawić do lodówki.
  • Gdy galaretka dobrze ściągnie, można przygotować krem śmietankowy. Śmietankę i serek wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, wrzucić do miski i ubić razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypać cukier puder do smaku, oraz napęczniałą żelatynę podgrzaną kilka sekund w mikrofali lub na parze, do płynnej konsystencji ( do płynnej żelatyny dać łyżkę kremu i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do kremu i krótko zmiksować do połączenia). Gotowy krem wyłożyć na galaretkę z truskawkami, równo rozsmarować, przyłożyć drugi blat biszkoptu, delikatnie dognieść wierzch i wstawić do lodówki.
  • Przepis na moją ulubioną polewę, która się nie kruszy i nie łamie znajdziesz tu => klik. Przygotuj ją z podwójnej porcji. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena
1 miesiąc temu

Jak pysznie wygląda kochana. Super ciasto 🙂

Katarzyna
1 miesiąc temu

leci ślinka 🥰🥰 pyszności

Ervi
1 miesiąc temu

Śliczna 🙂

iza
1 miesiąc temu

woow super ciasto

Stiga
1 miesiąc temu

Proste i pyszne ciasto, takie są najlepsze