Młode ziemniaki z masłem i koperkiem

Uwielbiam takie młode ziemniaczki w mundurkach z dużą ilością koperku, pachnące czosnkiem… są tak smakowite, że można je zajadać same. U mnie dziś pogoda nie dopisała, miał być grill, albo ognisko, a przyszło mi wyjąć patelnie grillową i przygotować kiełbaskę w domu. Postanowiłam przygotować do kiełbasy z patelni grillowej, właśnie te młode ziemniaczki i sałatę z rzodkiewką, idealne letnie danie wyszło. Do tej smakowitej kiełbaski sprawdzą się również ziemniaki jak z ogniska.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól ziołowa do smaku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • pół pęczka koperku

Przygotowanie:

  • Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, większe pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka. Zalać wodą, osolić, dałam 2 łyżeczki soli. Gotować od momentu zagotowania ok. 10 min. następnie odlać z wody.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz przyprawy, całość wymieszać i wrzucić ziemniaki, całość dokładnie jeszcze raz wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę.
  • Wstawić do piekarnika na ok. 20 min. piec w temp. 200 C.
  • Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem, podawać z ulubionymi dodatkami.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
1 miesiąc temu

Też bardzo lubię takie ziemniaczki z mizerią i jajkiem sadzonym, fajny letni obiad 🙂

Wioleta
1 miesiąc temu

Jakie pyszne jedzonko. Młode ziemniaki to pychota.

kosmetyczniemonrog
1 miesiąc temu

Aż się głodna zrobiłam tak pysznie to wygląda 🙂

Ervi
1 miesiąc temu

Czym kroiłaś rzodkiewkę? 🙂

Maria Bereś
1 miesiąc temu

Zgłodniałam od razu jak zobaczyłam te ziemniaczki. Dziś zrobię sobie taki obiadek!

iza
1 miesiąc temu

bardzo lubię takie obiady

Katarzyna
1 miesiąc temu

I odchudzaj się człowieku… 😉

Karolina
1 miesiąc temu

Materdeju, obiad z dzieciństwa 🙂 Coś wspaniałego 🙂

Irena-hooltayewpodrozy
1 miesiąc temu

Kuś mnie, kuś 🙂
Takie proste i pyszne.
Cuda na Twoich zdjęciach i pewnie talerze domownicy powylizywali.
Super pomysł-))))))

Moodo
1 miesiąc temu

Na ile osób jest ten przepis?