Sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry

Sezon zaprawowy się rozkręca powoli, w tym roku chcę zaprawić więcej słoików i będzie też parę nowości, a póki co zaczynam od sprawdzonego przepisu. Tak przygotowaną cukinię robię już trzeci sezon, jest naprawdę pyszna, zawsze znika z piwnicy w pierwszej kolejności. Lubimy domowe zaprawy pod każdą postacią, na zimę jak znalazł, a jeśli lubicie cukinie to polecam też serdecznie, cukinie w sosie pomidorowym do słoików na zimę, jest super jeśli lubicie szybkie obiady, wystarczy np. mięso mielone podsmażyć i ugotować makaron…

Składniki:

7 słoików 0,5 l

  • 2 kg młodej cukinii
  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 1,5 łyżki soli
  • 3/4 szkl.octu
  • 1 szkl.cukru
  • 1,5 łyżeczki curry

Przygotowanie:

  • Cukinie umyć, odciąć końce i zetrzeć na szatkownicy do kapusty. Cebulę obrać, opłukać pod wodą i pokroić w piórka, paprykę umyć, pokroić w cienkie paski.
  • Warzywa w misce zasypać solą i dokładnie wymieszać rękami, odstawić na 2 godz. cukinia puści sok przez ten czas.
  • W tym czasie umyć i przygotować słoiki, z podanej porcji wyszło mi 7 słoików pół litrowych.
  • Do rondelka wlać ocet, wsypać cukier i curry, zagotować, następnie przelać do miski z warzywami i całość dokładnie wymieszać.
  • Przekładać do słoików, brzegi wytrzeć ścierką, zakręcić i pasteryzować 10 min.od momentu zagotowania (do dużego garnka włożyć na dno ściereczkę, układać słoiki, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, gdy woda się zagotuje, zmniejszyć palnik i gotować na małym ogniu 10 min ) .
  • Słoiki wyjąć z garnka na ściereczkę, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia, wynieść do piwnicy.    
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
23 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
iza
1 miesiąc temu

fajna, będę musiała wypróbować

Sys
1 miesiąc temu

Moja mama taką robi co roku 🙂 ja nie przepadam za cukinią więc podziękuję 😀

Ervi
1 miesiąc temu

Popularna sałatka 🙂

Ania
Ania
1 miesiąc temu

Mniam 😋 Ale czy udałoby się zrobić ją bez dodatku cukru? lub połowę szklanki ?

Monika
1 miesiąc temu

Ale świetna ta sałatka. Ja też mam ambitne plany porobić w tym roku większe zapasy na zimę. Muszę wypróbować ten przepis:) Fajnie, że od razu podajesz na ile słoików ta porcja wystarcza 🙂

Katarzyna
1 miesiąc temu

Znam bardzo podobną sałatkę, ale z ogórków i chili – ha ha przeczytałam to zdanie i rzeczywiście bardzo podobna 😉 chętnie wypróbuję twój przepis. Myślisz, że tak na obiad bez robienia jej do słoika, też się nada? Najpierw muszę sprawdzić czy rodzina zaakceptuję zanim zacznę bawić się w przetwory

Kamila
1 miesiąc temu

Uwielbiam takie słoiki otwierać zimą, gdy warzywa i owoce w sklepach już tak nie pachną i nie mają takiego smaku.
W tym roku też będę robić zapasy do spiżarki, ten przepis też wypróbuję 🙂

Di bloguje
1 miesiąc temu

Z curry robię ogórki. Muszę spróbować Twoją wersję cukinii.

Beata M.
1 miesiąc temu

Miałam krótka przerwę od blogowania a u Ciebie już tyle nowych i fajnych przepisów. Sałatkę robiłam kiedyś podobną, ale cukinia była bez skórki. W Twojej wersji ładniej się prezentuje. 🙂

Irena-hooltayewpodrozy
1 miesiąc temu

No i znowu to ja, ta z rodziny leniwców.
Dzieci dorosły, mieszkam sama, nie mam dla kogo robić takiej pychoty.
Mama robi takie cuda, cała piwnica słoików z warzywami.
Wspaniały pomysł i ten dodatek curry, mniam…:-))))))

FEB
1 miesiąc temu

Sałatka wygląda obłędnie, zazdroszczę talentu do gotowania, bo ja to potrafię nawet wodę przypalić

Aga
Aga
2 dni temu

Dzień dobry
Ile procentowy ocet jest użyty?