Słodkie bułeczki z kruszonką i budyniem

Pyszne na śniadanie, deser i kolacje, coś dla małych i dużych łasuchów. W sezonie letnim ze świeżymi owocami smakują najlepiej, a w sezonie zimowym idealnie sprawdzą się mrożone owoce i ta kruszonka… Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne, najlepiej mi zawsze wychodzi na mące z Młyna Szczepanki, lubi je chyba każdy, a takie bułeczki potrafią bardzo szybko zniknąć z talerza, możecie mi wierzyć na słowo 🙂 Te bułeczki akurat zrobiłam na życzenie najmłodszego w rodzinie, ale dzięki temu, że synuś ma takie smaki możemy się bezkarnie zajadać, bo przecież sam tylu szt. nie zje 😉

Składniki:

12 szt.

  • 500 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 7 g drożdży instant
  • 50 g roztopionego, letniego masła
  • 200 g jogurtu naturalnego, gęstego 
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 25 g masła
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • budyń ugotowany wg przepisu na opakowaniu tylko na 1,5 szkl. mleka
  • ulubione owoce u mnie akurat sezonowo truskawki

Przygotowanie:

  • Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia. Do letniego mleka wsypać drożdże instant, łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstawić na 10 min. przykryć ściereczką.
  • Do miski przesiać mąkę, wsypać resztę cukru i cukier waniliowy, wlać mleko z drożdżami, letnie masło, wrzucić jogurt naturalny, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki, misy miksera.
  • Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski posmarowanej delikatnie olejem, przykryć ściereczką miskę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz lub do czasu podwojenia objętości.
  • Za nim ciasto wyrośnie ugotować budyń, wierzch przykryć folią, żeby nie powstał kożuch. Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, krótko wyrobić i uformować wałek, podzielić na 12 mniej więcej równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni i nałożyć do środka po łyżce budyniu, a na budyń nałożyć owoce, u mnie jedna mniejsza truskawka lub połowa większej. Możesz użyć ulubione owoce. Skleić i uformować zgrabne bułeczki. Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułeczki posmarować mlekiem i posypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki-kruszonka).
  • Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. do napuszenia.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 20-25 min. do zarumienienia.
  • Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
30 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ervi
2 miesięcy temu

OJ lubicie 🙂

neliada
2 miesięcy temu

Piękne bułeczki 🙂

Justyna
Justyna
2 miesięcy temu

Takie bułeczki są najsmaczniejsze jeszcze na ciepło. Ja lubię to połączenie ze świeżymi owocami

Edyta
2 miesięcy temu

To musi być super. Spróbuje jutro zrobić 😀

Lonna
2 miesięcy temu

Pysznie się prezentują te bułeczki 🙂

Magda
2 miesięcy temu

Uwielbiam drożdżowe ciasto, mogę jeść na okrągło o każdej porze roku 🙂

Wioleta
2 miesięcy temu

Bułeczki muszą być pyszne na śniadanie.

Katarzyna
2 miesięcy temu

Rozpłynęłam się… no jak tu się odchudzać !?

Mirosława
2 miesięcy temu

Uwielbiam taki zestaw smaków 🙂

Pola
2 miesięcy temu

kolejny Twój przepis mnie zachwycił! Wygląda jak zwykle pysznie.
Pozdrawiam cieplutko!

Marzena
2 miesięcy temu

Jak pysznie wyglądają. Uwielbiam drożdżowe wypieki 🙂

Di bloguje
2 miesięcy temu

Przepysznie!

Klaudia
2 miesięcy temu

Wczoraj robiłam ciasto drożdżowe z truskawkami, ale mi nie wyszło 🙁

Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Klaudia

Z mojej stronki robiłaś ciacho?

iza
2 miesięcy temu

lubię bardzo takie bułeczki

Beata M.
2 miesięcy temu

Mniam, jakie pyszności i tak kruszonka na wierzchu. Trudno się oprzeć. 🙂