Babka mannowa zebra

Robiłam kiedyś bardzo fajną i wilgotną babkę mannową na kefirze z żurawiną, a dziś wariacja “zebrowa” tej babki, wyszła równie smaczna. Czasem tak jest, że chce się nam coś słodkiego, a nie chce nam się nigdzie ruszać, więc kombinujemy z tego co mamy w domu. To taki prosty, szybki i tani wypiek, nie może się nie udać. Użyłam mąki z Młyna Szczepanki, mąka pszenna extra jest delikatna, idealna do tego typu wypieków jak i do biszkoptów.

Składniki:

Keksówka 10×25 cm

  • 1 szkl. kaszy manny
  • 2 szkl. kefiru
  • 1 szkl. mąki pszennej extra typ 400
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
  • 90 g masła
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

  • Do miski wlać kefir, wsypać kaszkę mannę, mąkę i sodę, dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 min.
  • Miękkie masło wymieszać przy pomocy miksera z cukrem, ekstraktem z wanilii i jajkami. Połączyć z masą kefirową i podzielić na 2 równe części. Do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać.
  • Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, i wykładać ciasto na przemian tworząc wzór zebry.
  • Piec w temp. 200 C od 40 min do 1 godz. najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już gotowe.

W Waszym wykonaniu:

  • Zdjęcie Katarzyna Piotrowska, Kasi wyszła ładniejsza babeczka jak mi, super 🙂
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel Wosinski
29 dni temu

A ja padłem 🙂 uwielbiam wszelkie słodkości

Natalia
29 dni temu

Pychotka!

lukaszmakeup.pl
29 dni temu

Trochę wygląda jak pyszna chałwa 😀

Anita AZgotuj
29 dni temu

Ale piękna <3

Beata M.
29 dni temu

Takie proste, domowe ciacha są najlepsze 🙂

Beata M.
27 dni temu

Wrzucaj, wrzucaj, bo takie stare, sprawdzone przepisy są super. Nawet jak nie upiekę, to chociaż popatrzę 😉

Agnieszka Mikołajczyk

Smaczne ciasto

Wioleta
29 dni temu

Jej, dawno nie jadłam takiej babki.

Kasia Futka
29 dni temu

Cudowna babeczka! Prezentuje się bajecznie smacznie 🙂

be4ealthy
28 dni temu

Pierwszy raz spotkałam się z takim przepisem, bardzo ciekawy. Chętnie wypróbuje 😀

Słodko Słodka
Słodko Słodka
28 dni temu
Reply to  be4ealthy

To takie proste ciacho można zrobić również małej tortownicy.

beata
28 dni temu

Uwielbiam babki 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
28 dni temu
Reply to  beata

Dawno nie robiłam babeczki, a ta trochę taka oszukana, ale równie smaczna 🙂

Mirosława
28 dni temu

Wygląda świetnie 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
28 dni temu
Reply to  Mirosława

Dziękuje 🙂

Hanna
Hanna
28 dni temu

Czy można dać mąkę orkiszowa, zytnia, lub owsiana i zamiast cukru erytrotol

Słodko Słodka
Słodko Słodka
28 dni temu
Reply to  Hanna

Cukier można zamienić innym słodzidłem, co do mąk to nie próbowałam robić na innych rodzajach, więc ciężko mi powiedzieć.

Marzena
26 dni temu

Bardzo lubię babki 🙂 kiedyś za nimi nie przepadałam ale smaki się zmieniają 🙂 pozdrawiam 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
26 dni temu
Reply to  Marzena

To prawda, ja też kiedyś nie bardzo za babkami przepadałam, chyba starsze babki się z nas robią 😉

iza
26 dni temu

całe wieki nie robiłam

Słodko Słodka
Słodko Słodka
24 dni temu
Reply to  iza

U mnie babki też od święta, kiedyś piekłam częściej.

Kasia Franiszyn-luciano

Wygląda obłędnie i nie jest trudne do zrobienia !

Katarzyna
21 dni temu

Przepadam za mannowymi ciastami!