Bigos z młodej kapusty

Najlepszy bigos dla mnie to taki z dużą ilością wiejskiej kiełbasy i koperku, czasem tez daje boczek. Szybki do przygotowania a jak smakuje, bardzo lubię. Często podaje go z ziemniakami, albo lubimy zjeść z samą bułką, z łazankami, a tu akurat z delikatnymi kluseczkami z mąki żytniej, danie pierwsza klasa. Bigos gotuje się dość szybko, a i kluseczki są ekspresowe w przygotowaniu. Każda kucharka ma swój sprawdzony przepis, ile kucharek tyle przepisów.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2-3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 długie laski kiełbasy wiejskiej
  • 2 pomidory malinowe
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 100 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i zetrzeć na mandolinie, można poszatkować nożem. Przełożyć do garnka, zalać wodą ok. 2 szkl. +-, wrzucić listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego doprowadzić wrzenia, gotować na małym ogniu.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki u mnie akurat starłam w słupki. Dodać do gotującej się kapusty, wsypać pół łyżeczki soli, następnie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do kapusty.
  • Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, tylko do zarumienienia, wrzucić pokrojoną na półplasterki kiełbasę i całość podsmażyć, przełożyć do kapusty.
  • Gotować do momentu aż kapusta będzie miękka, całość zaciągnąć jogurtem naturalnym wymieszanym trzepaczką rózgową z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru z kapusty.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dać paprykę słodką i ostrą do smaku, co kto lubi i oczywiście najlepsze daje się na końcu, posiekany koperek.
  • Smacznego.
Wersja z łazankami.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
27 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ervi
1 miesiąc temu

Na pewno smaczny:)

Ervi
1 miesiąc temu
Reply to  Ervi

I lekki 🙂

Alicja
1 miesiąc temu

Dawno nie jadłam bigosu, narobiłaś mi ochoty 😉

Di bloguje
1 miesiąc temu

Uwielbiam <3

Magda
1 miesiąc temu

Uwielbiam bigos, a z młodej kapusty jeszcze pyszniejszy 🙂

Beautifulduty.pl
1 miesiąc temu

akurat, nie przepadam za bigosem ;D

Patrycja Reszko
1 miesiąc temu

Fajnie, bo u mnie to samo danie w nieco innej odsłonie

nicolestraveljournal
1 miesiąc temu

Wersje z łazankami widzę pierwszy raz. Bardzo ciekawe 🙂

Daniel Wosinski
1 miesiąc temu

Wygląda pysznie i taki na pewno jest. Dziękuję,że mogę nacieszyć oko:)

Wioleta
1 miesiąc temu

Wygląda rewelacyjnie. Pychota.

Kasia Futka
1 miesiąc temu

O mniam! Ale narobiłaś mi smaku! Poezja i ukochane smaki dzieciństwa <3

Bohomazing
1 miesiąc temu

W pierwszym momencie pomyślałam, że te kluseczki to pierożki 🙂 Nigdy nie przyszło by mi do głowy, żeby dodać jogurt do bigosu, ale tak czy inaczej, na zdjęciu wygląda apetycznie, aż mnie naszła ochota na takie danie.

LanaDelRey.PL
1 miesiąc temu

Zrobiłam wczoraj na obiad i wyszedł przepyszny!!!

iza
30 dni temu

ciekawy pomysł na bigos