Cukinia w sosie pomidorowym do słoików na zimę

Pyszny słodko kwaśny sos z cukinii. Dla mnie petarda, wystarczy podsmażyć mięsko mielone, otworzyć słoik i ugotować makaron lub ryż, obiad gotowy. Lubię zimową porą skoczyć do piwnicy po taki właśnie słoik i zrobić szybki obiad, gdy nie mam akurat czasu. Cukinię w ten sposób robię już 3 rok, wszystkim nam bardzo smakuje. Warto zrobić parę takich słoików i mieć w zapasie w piwnicy, nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.

Składniki:  

3 słoiki 0,7 l 

  • 1,5 kg młodej cukinii
  • pół kg czerwonej cebuli
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 szkl.cukru
  • pół szkl.octu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
  • 1,5 słoiczka przecieru pomidorowego( 190 g słoik)

Przygotowanie:

  • Cukinie umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulkę również umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do cukinii. Wsypać sól, całość wymieszać dokładnie ręką, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godz.  
  • Następnie przełożyć wszystko do garnka razem z sokiem, który powstał. Wrzucić umyte,obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez 15 min.
  • Pierwszą turę zrobiłam bez pomidorów, drugą już z pomidorami.
  • Po tym czasie wlać ocet wymieszany z cukrem i przyprawami, dodać przecier pomidorowy. Całość wymieszać i gotować kolejne 15 min.
  • Gorące przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 10 min. od momentu zagotowania się wody.
  • Wyjąć na ścierkę i odwrócić do góry dnem słoiki, pozostawić do wystygnięcia.

W Waszym wykonaniu:

  • Słoiczki Lidii Bracik, dziękuje ślicznie za zdjęcie 🙂
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
31 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
LanaDelRey
2 miesięcy temu

Każdego lata dostaje od dziadków dosłownie tony cukinii, teraz wiem co z nimi zrobić. 🙂

Magda
1 miesiąc temu

Super, to może być w zimie pyszny sos do makaronu 🙂

Daniel Wosinski
1 miesiąc temu

Wyobrażam sobie z makaronem albo wbrew pozorom ryżem. Mniam mniam

Wioleta
1 miesiąc temu

Fajny pomysł na zagospodarowanie cukini.

Beata M.
1 miesiąc temu

Przetwory warzywne w sosie pomidorowym bardzo fajnie się sprawdzają. Cukinii jeszcze w ten sposób nie robiłam, ale w tym roku sobie kilka słoiczków machnę 😉

Beata M.
1 miesiąc temu

Na pewno zrobię 🙂

Ewelina
Ewelina
1 miesiąc temu

Przepis super. To chyba będą moje pierwsze słoiki jakie zrobię w tym roku. Zastanawiam się tylko czy ocet nie sprawi, że sos będzie zbyt kwaśny?

Lidia
Lidia
1 miesiąc temu

Pierwszy raz z jednej porcji ,ale cukinia pięknie rośnie codziennie świeża..🤣

Gosia
Gosia
1 miesiąc temu

Mam nietypowe pytanie – czy ocet jest mocno wyczuwalny w potrawie?

kosmetyczniemonrog
1 miesiąc temu

Świetny przepis.Prosty i szybki.Pozdrawiam

Zrzucbrzuch
1 miesiąc temu

No i takiego przepisu właśnie szukałem. Moi rodzice uprawiają dużo cukinii. Późnym latem generuje się problem bo wszystkim je rozdają i nie ma co z nimi robić 🙂 Takie słoiki będą najlepszym rozwiązaniem. Skoro tak zachwalasz to trzeba będzie spróbować tej petardy i porobić na zapas 🙂

A n
A n
1 miesiąc temu

Jaki ocet winny czy spirytusowy?

Jak się całować
1 miesiąc temu

Super przepis. Idealne na szybki obiad na zimę 😉

iza
29 dni temu

kolejna fajna propozycja

Ewelina
Ewelina
22 dni temu

Moje się już pasteryzują. Następnym razem dam tylko szczyptę chili i troszkę mniej cukru, ale przepis jest super i sos bardzo smaczny, warto zrobić. 😊

Last edited 22 dni temu by Ewelina
Jadwiga
Jadwiga
21 dni temu

Witam… Sosik właśnie się pasteryzuje. Dałam mniej octu. Polecam.