Drożdżówki “jajka sadzone”

W sezonie letnim nie może ich zabraknąć. Te drożdżówki skradły serce mojego syna, wyglądem przypominają jajko sadzone, więc podczas degustacji było trochę śmiechu. Drożdżówki nadziane twarogiem, a w środku pyszna i soczysta morela, takie śniadania i kolacje lubimy najbardziej. Ciasto drożdżowe zawsze najlepsze wychodzi mi na mące Młyny Szczepanki, prosto z młyna. Polecam również ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką.

Składniki:  

6-10 szt.  

Ciasto:

Nadzienie:

  • 250 g twarogu w kostce (półtłusty)
  • 50 ml mleka lub śmietany, jogurtu co masz pod ręką
  • 12 g kaszy manny
  • opcjonalnie cukier i cukier waniliowy do smaku
  • 3-5 moreli

Przygotowanie:

  • Do ciepłego mleka wsypać drożdże trochę cukru i mąki, wymieszać i pozostawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować, odstawić na 10-15 min.
  • Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia.
  • Do miski przesiać przez sitko mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać, wrzucić wyrośnięte drożdże, żółtko, wlać kefir i zacząć wyrabiać ciasto, po chwili wlać letnie masło i dalej wyrabiać mikserem ok. 10 min. ciasto ma być elastyczne i jednolite.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.
  • Po godz. wyjąć ciasto z miski, krótko wyrobić ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, uformować wałek i pokroić na kawałki (u mnie akurat lubimy większe drożdżówki, więc zrobiłam 6 szt. ale śmiało można zrobić mniejsze i wtedy do 10 szt. wyjdzie).
  • Z każdego kawałka uformować zgrabną bułeczkę, układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
  • Po tym czasie zrobić spodem kieliszka lub szklanką wgłębienie w każdej kulce.
  • Nadziać twarogiem (składniki nadzienia wymieszać razem w miseczce), w środek twarogu wgnieść połowę moreli, boki posmarować rozbełtanym białkiem.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. do zarumienienia, piec w temp.180 C.
  • Gotowe można polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
28 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
beata
13 dni temu

Fajnie się prezentują 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  beata

Dziękuje 🙂

neliada
12 dni temu

Ale mam ochotę na jedną, albo dwie 🙂 Piękne drożdżóweczki 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  neliada

Dziękuje, takie drożdżówki to znikają jeszcze ciepłe spod ręki 😉

Maminek kulinarny
12 dni temu

Faktycznie pierwsze wrażenie to jajka zapiekane w bułeczkach 😁
Śliczniutkie!
Też dziś piekłam drożdzówki, też z morelami. Tyle, że odwrócone a we wgłębieniu połówka śliwki 😊

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu

Kochana u mnie chyba jutro będzie wersja ze śliwkami 😉 oj słodzimy sobie ostatnio, słodzimy 🙂

Wioleta
12 dni temu

Ależ te drożdżówki wyglądają przepysznie. Zajadałabym się.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Wioleta

Dobre takie domowe drożdżówki, my lubimy bardzo.

Daniel
Daniel
12 dni temu

Wyglądają apetycznie:)

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Daniel

Dziękuje 🙂

lukaszmakeup.pl
12 dni temu

Wyglądają świetnie 😀

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu

Dzięki 🙂

Katarzyna
12 dni temu

No można się pomylić 😉 Muszą smakować obłędnie!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Katarzyna

🙂 domowe zawsze najlepsze, mały łobuz zachwalał.

Lonna
11 dni temu

Ale super wyglądają ! 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Lonna

Dziękuje 🙂

Katarzyna
11 dni temu

fajny pomysł 😁

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Katarzyna

Dzięki co się nie robi dla dziecka 😉

Iwona
11 dni temu

Świetnie wygląda taka wersja 🙂

Di bloguje
11 dni temu

Wyglądają i z pewnością smakują rewelacyjnie.

Magda
10 dni temu

Super pomysł, drożdżówki wyglądają niezwykle apetycznie 🙂

iza
10 dni temu

uroczo wyglądaja

Słodko Słodka
Słodko Słodka
10 dni temu
Reply to  iza

Dziękuje 🙂

Beata M.
8 dni temu

Przepyszne i rewelacyjnie wyglądają 🙂