Drożdżówki “jajka sadzone”

W sezonie letnim nie może ich zabraknąć. Te drożdżówki skradły serce mojego syna, wyglądem przypominają jajko sadzone, więc podczas degustacji było trochę śmiechu. Drożdżówki nadziane twarogiem, a w środku pyszna i soczysta morela, takie śniadania i kolacje lubimy najbardziej. Ciasto drożdżowe zawsze najlepsze wychodzi mi na mące Młyny Szczepanki, prosto z młyna. Polecam również ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką.

Składniki:  

6-10 szt.  

Ciasto:

Nadzienie:

  • 250 g twarogu w kostce (półtłusty)
  • 50 ml mleka lub śmietany, jogurtu co masz pod ręką
  • 12 g kaszy manny
  • opcjonalnie cukier i cukier waniliowy do smaku
  • 3-5 moreli

Przygotowanie:

  • Do ciepłego mleka wsypać drożdże trochę cukru i mąki, wymieszać i pozostawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować, odstawić na 10-15 min.
  • Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia.
  • Do miski przesiać przez sitko mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać, wrzucić wyrośnięte drożdże, żółtko, wlać kefir i zacząć wyrabiać ciasto, po chwili wlać letnie masło i dalej wyrabiać mikserem ok. 10 min. ciasto ma być elastyczne i jednolite.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.
  • Po godz. wyjąć ciasto z miski, krótko wyrobić ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, uformować wałek i pokroić na kawałki (u mnie akurat lubimy większe drożdżówki, więc zrobiłam 6 szt. ale śmiało można zrobić mniejsze i wtedy do 10 szt. wyjdzie).
  • Z każdego kawałka uformować zgrabną bułeczkę, układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
  • Po tym czasie zrobić spodem kieliszka lub szklanką wgłębienie w każdej kulce.
  • Nadziać twarogiem (składniki nadzienia wymieszać razem w miseczce), w środek twarogu wgnieść połowę moreli, boki posmarować rozbełtanym białkiem.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. do zarumienienia, piec w temp.180 C.
  • Gotowe można polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
28 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
beata
2 miesięcy temu

Fajnie się prezentują 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  beata

Dziękuje 🙂

neliada
2 miesięcy temu

Ale mam ochotę na jedną, albo dwie 🙂 Piękne drożdżóweczki 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  neliada

Dziękuje, takie drożdżówki to znikają jeszcze ciepłe spod ręki 😉

Maminek kulinarny
2 miesięcy temu

Faktycznie pierwsze wrażenie to jajka zapiekane w bułeczkach 😁
Śliczniutkie!
Też dziś piekłam drożdzówki, też z morelami. Tyle, że odwrócone a we wgłębieniu połówka śliwki 😊

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Kochana u mnie chyba jutro będzie wersja ze śliwkami 😉 oj słodzimy sobie ostatnio, słodzimy 🙂

Wioleta
2 miesięcy temu

Ależ te drożdżówki wyglądają przepysznie. Zajadałabym się.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Wioleta

Dobre takie domowe drożdżówki, my lubimy bardzo.

Daniel
Daniel
2 miesięcy temu

Wyglądają apetycznie:)

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Daniel

Dziękuje 🙂

lukaszmakeup.pl
2 miesięcy temu

Wyglądają świetnie 😀

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Dzięki 🙂

Katarzyna
2 miesięcy temu

No można się pomylić 😉 Muszą smakować obłędnie!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

🙂 domowe zawsze najlepsze, mały łobuz zachwalał.

Lonna
2 miesięcy temu

Ale super wyglądają ! 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Lonna

Dziękuje 🙂

Katarzyna
2 miesięcy temu

fajny pomysł 😁

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

Dzięki co się nie robi dla dziecka 😉

Iwona
2 miesięcy temu

Świetnie wygląda taka wersja 🙂

Di bloguje
2 miesięcy temu

Wyglądają i z pewnością smakują rewelacyjnie.

Magda
2 miesięcy temu

Super pomysł, drożdżówki wyglądają niezwykle apetycznie 🙂

iza
2 miesięcy temu

uroczo wyglądaja

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  iza

Dziękuje 🙂

Beata M.
2 miesięcy temu

Przepyszne i rewelacyjnie wyglądają 🙂