Kurczak z wolnowaru

W końcu doczekałam się wolnowaru, w najbliższym czasie powstanie na blogu osobna podkategoria na dania właśnie z tego urządzenia. A dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na mojego pierwszego kurczaka z wolnowaru. Kurczak wyszedł delikatny i soczysty, bardzo nam smakował, nie rozpadał się, zupełnie inaczej jak z piekarnika, mięso jest delikatniejsze. Mój największy krytyk kulinarny, czyli najmłodszy w rodzinie zjadł spory kawałek piersi z kurczaka a jak chwalił… Polecam na weekend lub rodzinny obiad.

Składniki:

  • kurczak ok. 2 kg
  • 80 ml sosu sojowego
  • 40 g miodu
  • 40 ml oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suchego czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy

Wolnowar to urządzenie energooszczędne

Oszczędza do 75 % energii elektrycznej w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami. Potrawy przygotowuje się dłużej, ale zużycie prądu jest małe. Dania przygotowane w wolnowarze zachowują większą ilość substancji odżywczych, wolne gotowanie wydobywa smak z każdego rodzaju mięsa, warzywa nie rozgotowują się. Urządzenie firmy Crock – Pot samo w sobie jest bardzo proste, na panelu sterowania znajdziecie przycisk On/Off, 3 przyciski ustawienia czasu, ustawienia domyślne można regulować w 30 minutowych przedziałach + – i to tyle, nie ma tu wielkiej filozofii.

Co mnie urzekło w tym urządzeniu?

Wkładasz zestaw obiadowy do naczynia kamionkowego, ustawiasz czas i nic Cie nie interesuje, obiad w zasadzie robi się sam. Potrawy nie przypalają się i nie trzeba ich mieszać. Można ustawić czas i iść do pracy, na zakupy, albo po prostu odpocząć. Gdy czas minie urządzenie samo automatycznie się przełączy w tryb podtrzymywania temp. dzięki wbudowanemu timerowi, bardzo fajna opcja. Przedział czasu gotowania jest od 30 do nawet 20 godz.

Mój wolnowar Crock-Pot chrom

Ma pojemność 5, 7 l można w nim przygotować obiad dla 6 osób, w moim wypadku jest to obiad na 2 dni. Co jest fajne w tym urządzeniu, że nie musisz spędzać całego dnia w kuchni, posiłki przygotowane w wolnowarze są bardziej soczyste, pożywne i zdrowe. Temp. w naczyniu kamionkowym nie przekracza 100 C, dzięki temu mięso nie kurczy się i nie przywiera do naczynia. Naczynie kamionkowe można myć również w zmywarce.

Do naczynia można włożyć co tylko dusza zapragnie

Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. W takim urządzeniu można przygotować wszystko zupy, dania główne – gulasze, bigos, fasolkę po bretońsku, różnego rodzaju mięsa, ryby itp. a nawet ciasta. Będę systematycznie wrzucać nowe przepisy z wolnowaru, żeby Wam pokazać, że warto mieć takie urządzenie w kuchni, jest to wolnowar nowej generacji.

Przygotowanie:

  • Przygotować marynatę, połączyć sos sojowy, olej, przyprawę do kurczaka, musztardę, paprykę i suszony czosnek, następnie dodać miód. Jeśli miód jest gęsty wrzuć go na chwilkę do mikrofali. Przecisnąć przez praskę czosnek i całość wymieszać trzepaczką rózgową. Marynata powinna mieć konsystencje średnio gęstą.
  • Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze marynatą i najlepiej na całą noc wstawić do lodówki.
  • Na dnie naczynia kamionkowego ułożyć ziemniaki skropione olejem i posypane ulubioną przyprawą do ziemniaków, oraz warzywka, cebulę, marchewkę i paprykę. Na warzywach ułożyć kurczaka, wlać resztę marynaty od kurczaka, przykryć pokrywką.
  • Piec na drugim poziomie High, początkowo ustawiłam czas na 4 godz. ziemniaki jednak były jeszcze twardawe, więc dodałam godz. i całe danie rozpływało się w ustach. Sam kurczak bez warzyw po 4 godz. byłby już dobry. Kawałki papryki z wolnowaru to poezja, co za smak…
  • Smacznego.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
26 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel
1 miesiąc temu

Takie urządzenie to skarb:)

Paulina
1 miesiąc temu

Kurczak to moje ulubione mięso, więc chętnie bym zjadła 🙂 ogolnie przydałoby mi się takie urządzenie

Wioleta
1 miesiąc temu

Wygląda bardzo smacznie 🙂

Weronika
1 miesiąc temu

Yummy 😉

veronicalucy.blogspot.com

Marzena
30 dni temu

Zastanawiam się nad kupnem takiego urządzenia 🙂

Katarzyna
30 dni temu

Takie urządzenie to coś dla mnie i moich córek. Wreszcie zupy by się nie przypalały i trzeba by było się stresować, że się pieczeń za mocno upiecze.

Magda
30 dni temu

Nigdy nie korzystałam z takiego urządzenia, ale pomysł mi się bardzo podoba 🙂

Monika
30 dni temu

A to mnie zaciekawiłaś! To coś dla mnie.Podoba mi się, że można nastawić obiad i zająć się swoimi sprawami, bez obaw że coś nam się przypali/

Di bloguje
30 dni temu

Zjadłabym takiego kurczaka. Fajny sprzęt <3

iza
29 dni temu

fajne to urządzenie a kurczak wygląda pysznie

Asia czytasia
29 dni temu

Nie mam w domu takie sprzetu, ale myślałam o nim

Joanna
29 dni temu

Kurczak z takiego urządzenia i tak przygotowany to musi być poezja smaku. Zjadłabym 😀

Kuchnia Włoska
29 dni temu

Wspaniałe urządzenie 🙂 a kurczak z pewnością jeszcze lepszy