Bruschetta z pomidorami

Coś na upały, lekko i smacznie. Włoska przekąska w mojej wersji, jest tak ciepło ostatnio, że już nie wiadomo co jeść, chyba przejdę na dietę 😉 Bruschetta najlepiej smakuje w lecie, gdy pomidory są smaczne i soczyste, pachnące słońcem. Jeśli lubicie tego typu przekąski, wpadnijcie koniecznie na Pawi ogon z bakłażanem w roli głównej. Pięknego tygodnia.

Składniki:

12 kromek

  • bagietka
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 2 garście posiekanej natki pietruszki
  • odrobina soku z cytryny  
  • duży pomidor
  • ser feta
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oliwy

Przygotowanie:

  • Bagietkę pokroić na małe kromki pod skosem.
  • Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i garścią posiekanej natki pietruszki oraz odrobiną soku z cytryny. Tak przygotowanym masłem posmarować każdą kromkę bagietki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  •  Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min.
  • Piec w temp. 190 C.
  • Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kosteczkę, odlać wodę, przyprawić solą i pieprzem, wrzucić natkę pietruszki oraz pokrojoną w kosteczkę fetę, całość skropić oliwą, wymieszać dokładnie i nakładać na upieczone kromki bagietki.  
  • Smacznego.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna
1 miesiąc temu

Uwielbiam takie przekąski 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Martyna

Idealne na lato 🙂

Maminek kulinarny
1 miesiąc temu

O tak tak! Coś dla nas 😁szybko i lekko. Ostatnio jemy chłodniki w różnych wydaniach, bo upał do gotowania nie zachęca.
Miłego dzionka. Buzaki:)

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

To prawda, u nas dziś na szybko jajo sadzone, do tego ziemniaki smażone z fasolką i ewakuacja do ogródka, dupki moczyć w basenie 😉 Miłego dzionka 🙂

Beata M.
1 miesiąc temu

Pyszna przekąska. W takie upały jak teraz trzeba kuchnię omijać szerokim łukiem 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Beata M.

My po obiadku i śmigamy do ogródka na basen , dupki moczyć, w domu jak w piekarniku gorąco 😉

Daniel
Daniel
1 miesiąc temu

Pysznie wygląda 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Daniel

Prosto i smacznie 🙂

Ervi
1 miesiąc temu

Proste a ze smakiem 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Ervi

Dokładnie tak 🙂

Magda
1 miesiąc temu

Mniam to co tygryski lubią najbardziej 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Magda

🙂

neliada
1 miesiąc temu

Uwielbiam 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  neliada

Na upały najlepsze jedzonko dla mnie 🙂

Wioleta
1 miesiąc temu

Bardzo fajny pomysł na przekąskę.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Wioleta

Szybko i smacznie 🙂

Better Me
1 miesiąc temu

Wygląda to niesamowicie apetycznie 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Better Me

Dziękuje serdecznie 🙂

Pełnia Smaków
1 miesiąc temu

Klasyka, ale taka pyszna że ciężko się oprzeć 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

To prawda mam słabość latem do pomidorów i uwielbiam ser feta 🙂

Monika
1 miesiąc temu

U nas takie przekąski znikają w oka mgnieniu 🙂 Wyjątkowo apetycznie wyglądają. Dziś na kolację je przygotuję 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Monika

Moniś koniecznie mi podeślij apetyczne foto, dodam do wpisu 😉 u nas też szybko zawsze znikają takie przekąski 🙂

Magdalena
Magdalena
1 miesiąc temu

najlepsze na niedzielne śniadanie!

AnnaS
1 miesiąc temu

baaardzo smaczna przekąska, lubię takie smaki 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  AnnaS

Coś na szybko, a na upały jak znalazł 🙂

Lonna
1 miesiąc temu

Jedna z moich ulubionych przekąsek w lecie 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Lonna

Też bardzo lubię w lecie 🙂

DomologiaStosowana.PL
1 miesiąc temu

Pomidory o tej porze roku – bajka!!! Cudowny smak! Chętnie skonsumuje je w formie bruschetty!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

O tej porze roku zdecydowanie najlepiej smakuje taka przekąska 🙂

Katarzyna
1 miesiąc temu

Pychotka! Ostatnio zrobiliśmy takie jako dodatek do grilla. Nikt nie chciał jeść mięsa, bo się ponajadali bruschettami 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Katarzyna

Smaczne są takie, też bardzo lubimy.