Cukinia marynowana jak grzyby na zimę

Powoli biorę się za przetwory z cukinią w roli głównej. Co prawda grzybów leśnych nie zbieram i nie jem, ale taka przystawka z cukinii to jest to, smakiem i aromatem nie odbiega dużo od marynowanych grzybków. Kiedyś za dzieciaka lubiłam jajecznicę z grzybami leśnymi, teraz z grzybów lubię tylko pieczarki. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie potrzeba zbytnio się wysilać. Jeśli lubicie cukinie koniecznie wpadnijcie po przepis sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry. Jedna z naszych ulubionych sałatek, robimy ją co roku.

Składniki:

3 słoiki 500 ml

  • 1 kg cukinii
  • 1 średnia marchewka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 3 łyżki oleju
  • 3łyżki octu spirytusowego

Przygotowanie:

  • Cukinie użyć najlepiej młode, żeby nie trzeba było wykrawać gniazd nasiennych. Obrać ze skórki i przekroić na pół ostrym nożem, następnie każdą połowę przekroić jeszcze raz na pół. Całość pokroić na 1 cm kosteczkę i przełożyć do miski.
  • Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do cukinii.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę dodać do warzyw.
  • Zieleninę, czyli natkę pietruszki i koperek posiekać drobno nożem i wrzucić do miski.
  • Dodać sól, cukier, czarny pieprz mielony.
  • Wlać olej i ocet, całość dokładnie wymieszać i odstawić miskę na 4 godz. przez ten czas puści sok, oraz zamarynuje się.
  • Po upływie 4 godz. cukinię przełożyć razem z sokiem, który puściła do wyparzonych słoików.
  • Pasteryzować 20 min. od momentu zagotowania się w garnku wody.

W Waszym wykonaniu:

  • Ula Poteralska już przygotowała parę słoiczków, dziękuje za zdjęcie 🙂
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
29 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel Wosinski
Daniel Wosinski
1 miesiąc temu

Możemy podać sobie rękę,też z grzybów lubię tylko pieczarki. A cukinię mogę jeść na tony 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

O tak cukinie też uwielbiam 🙂

Lonna
1 miesiąc temu

Bardzo fajny pomysł na cukinię 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Lonna

U nas cukinie lubimy pod każdą postacią 🙂 otworzyłam już jeden słoik i wiem, że jeszcze wrócę do przepisu w tym roku 😉

Wioleta
1 miesiąc temu

I zapasik na zimę jak znalazł 🙂

Martyna
1 miesiąc temu

marynowanej cukini jeszcze nie jadłam, na pewno jest bardzo smaczna 🙂

Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Matko a u mnie tyle cukini w ogródku. Spróbuję na bank.

Marzena
1 miesiąc temu

Bardzo fajny przepis kochana 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Marzena

Dziękuje 😘

Beata
Beata
1 miesiąc temu

Czy starsze cukinie też tak można zrobić,bo mam kilka sporych cukinii?

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Beata

Tak Beatko, tylko musisz wykroić gniazda nasienne. Pozdrawiam 🙂

Beata
Beata
1 miesiąc temu

Dziękuję serdecznie, pozdrawiam.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Beata

Pozdrawiam również 🙂 Miłego weekendu 🙂

neliada
1 miesiąc temu

Cukinię uwielbiam pod każdą postacią.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  neliada

U mnie w domu cukinii się nie robiło, za to nadrabiam na swoim😁

Asia czytasia
1 miesiąc temu

Niezły pomysł. Zawsze mam problemy z cukinią. Trochę smażonej, trochę leczo i szybko się przejada. A tu fajny przepis na przetwory

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Asia czytasia

Raz coś innego, w tym roku trochę kombinuje, oprócz sprawdzonych przepisów 😉

Magda
1 miesiąc temu

Ciekawy pomysł na cukinię, takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Magda

U nas też pierwszy raz, polecam 👍Przyda się trochę rozmaitości na zimę 🙂

Beata M.
1 miesiąc temu

Tak jeszcze nie marynowałam. Ciekawy sposób.😀

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Beata M.

Polecam 🙂

Katarzyna
1 miesiąc temu

Fajny patent. Szczególnie po suchym lecie, gdy nie ma grzybów 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Katarzyna

W tym roku chyba nie ma co liczyć na grzyby, ale kto wie może leśne runo nas zaskoczy.

Karolina
Karolina
29 dni temu

Uwielbiam grzyby uwielbiam cukinię 😊Na ten przepis wpadłam przypadkiem i odrazu zabrałam się do robienia.Pierwszy raz robię cukinię w słoiki jeszcze się marynuje w misce A ja już mam ochotę ją zjeść. Mniam mniam.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
28 dni temu
Reply to  Karolina

Też mam słabość do cukinii, mam nadzieje, że Ci posmakuje 🙂 Pozdrawiam

Beata
Beata
17 dni temu

Cukinia stoi już prawie 4 godziny,z przyprawami,lecz soku jest bardzo mało, martwię się,czy to nie przeszkadza.