Grochówka z wolnowaru

Dawno nie jadłam tak dobrej zupy grochowej, co za smak i aromat… groch nie był rozgotowany. Nigdy nie byłam wielką fanką tej zupy, ale z wolnowaru ta zupa to poezja. Zupę przygotowałam w wolnowarze o pojemności 5,7 l firmy Crock – Pot, na moją 3 osobową rodzinę zupy starczyło na 2 dni, a na drugi dzień po odgrzaniu była jeszcze lepsza. W zasadzie zupa robiła się sama, wstawiłam wolnowar i poszłam sobie spokojnie na zakupy, do ogródka z synem, wróciliśmy pograliśmy w gry planszowe i obiad był gotowy, a ostatnie 10 min. to już syn czekał i informował mnie na bieżąco ile jeszcze minut zostało do obiadu 😉

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków +-, zależy jakie zupy lubicie gęste, czy raczej rzadkie
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • pół małego selera
  • natka pietruszki i liście selera obwiązane nitką
  • 1,5 szkl. grochu łuskanego połówek
  • 1 duża cebula
  • 2 długie laski kiełbasy swojskiej
  • kawałek boczku wędzonego
  • pasek żeberek wędzonych najlepiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  • Obrać ziemniaki i pokroić na mniejsze kawałki – ilość ziemniaków zależy od preferencji rodziny, u mnie akurat lubimy konkretniejsze zupy. Umyte ziemniaki wrzuciłam na dno naczynia kamionkowego wolnowaru.
  • Marchewki, korzenie pietruszki i kawałek selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do ziemniaków.
  • Cebulę obrać i posiekać w kosteczką, zeszklić na patelni z olejem, dodać pokrojony w kostkę boczek, oraz kiełbasę pokrojoną w talarki. Całość podsmażyć do zarumienienia, następnie przełożyć zawartość patelni do naczynia kamionkowego z warzywami.
  • Wsypać groch – nie moczyłam go wcześniej.
  • Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać.
  • Wlać 1,5 litra wody, warzywa muszą być przykryte. Na wierzchu ułożyć żeberka, niestety nie udało mi się kupić wędzonych w osiedlowym sklepie, mięso po ugotowaniu rozpływało się ustach, wyszło super. Wrzuciłam na koniec liście natki pietruszki i selera związane nitką, które wyjęłam w trakcie gotowania, w połowie czasu.
  • Wolnowar początkowo ustawiłam na 5 godz. poziom LOW, w trakcie gotowania dodałam jeszcze godz. Zupa gotowała się 6 godz. na sam koniec można jeszcze doprawić do smaku. Grochówka wyszła idealna, bardzo nam smakowała, kto nie jadł takiej zupy z wolnowaru niech żałuje!!!
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
30 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Smakołyki Asi
1 miesiąc temu

Mmmm.. ale bym zjadła takiej grochóweczki 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Smakołyki Asi

Dawno już nie robiłam, wszyscy zjedliśmy że smakiem, a z wolnowaru ta zupa to zupełnie inny wymiar 🙂

Marzenka
Marzenka
1 miesiąc temu

Plus tego wszystkiego jest taki, że wrzucasz wszystko do wolnowaru i masz na wszystko wywalone. Można nawet iść na kibelek hehe.

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Marzenka

Tak można, ale jak się nie ma małych dzieci 😂bo inaczej to wycieczki ludów gwarantowane😁

neliada
1 miesiąc temu

Oj dawno nie jadłam grochówki, narobiłaś smaka 🙂 Nie mam wolnowaru, a przydałby się 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  neliada

Też dawno nie jadłam, zjedliśmy ze smakiem 🙂

dorota z kobietytomy
1 miesiąc temu

Dawno nie jadłam grochówki…chyba czas przygotować 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Ja też właśnie dawno nie robiłam, zrobiło się trochę chłodniej i od razu nastawiłam wolnowar – wygodna się zrobiłam 😉

Paulina
1 miesiąc temu

Oj… Dawno nie jadłam grochówki… jakoś tak mnie naszła ochota😉chyba najwyższy czas nadrobić zaległości 🤔

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Paulina

U nas zrobiło się chłodniej i od razu mężowi grochówki się zachciało, a ja sama zjadłam też ze smakiem 🙂

Iwona
1 miesiąc temu

Kocham wolnowar i uwielbiam grochówkę 🙂 Co prawda nie robię jej aż tak na bogato, bo nie dałybyśmy rady zjeść takiej ilości mięsa naraz, ale często robię oddzielne wersje. W wolnowarze jeszcze nie próbowałam, ale podejrzewam, że będzie super.

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Iwona

Ja pierwszy raz robiłam w wolnowarze i zdecydowanie zostaje przy tej wersji 🙂 U nas wszyscy łakomi, nas lepiej ubierać jak karmić 😉

Kasia Franiszyn-luciano
1 miesiąc temu

Dzięki za ten przepis zastanawiam się czy nie posiadając wolnowaru też Zrobiłabym coś takiego?

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Pewnie, ja zrobiłam się ostatnio wygodna z tym wolnowarem, tak zawsze gotowałam normalnie na gazie 🙂

Sunflower
1 miesiąc temu

Grochóweczkę bardzo chętnie bym zjadła, szczególnie dziś na tę “jesienną” pogodę 🙂 taka u Ciebie na wypasie, aż ślinka cieknie 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Sunflower

U nas dziś prawie cały dzień padało, także zjedliśmy ze smakiem 🙂

Maminek kulinarny
1 miesiąc temu

Poezja nie zupa😊na bogato to prawda ale grochówka taka właśnie być powinna. Niczego nie można ująć bo to już nie będzie ten sam smak.
Wszystkiego dibrego😘

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Dawno nie robiłam to poszalałam ze składnikami 😉 nas lepiej ubierać jak karmić 🙂 he he

Małgorzata Kijowska|DayliCooking

Nie pamiętam już kiedy ostatnio robiłam grochówkę! Narobiłaś mi apetytu :))) Marzy mi sie wolnowar, jest u mnie na liście marzeń 😉

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

U nas też dawno nie było grochówki, dlatego zjedliśmy ze smakiem. Wolnowar świetna sprawa, coś czuje, że w tym roku zawita do Twojej kuchni wolnowar 😉

CzteryFajery.pl - blog kulinarny

Korzystam z wolnowarów od ponad 7 lat, więc w razie pytań pozostaję do dyspozycji.

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Dobrze wiedzieć, ja jestem na początku drogi i dopiero uczę się użytkować taki sprzęt 🙂

Marzena
1 miesiąc temu

Bardzo lubię obiady, które same się robią. I wyobrażam sobie smak tej zupy. Mmm… Nie mam takiego wolnowaru, ale może już niedługo ☺️

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Marzena

O tak to jest jednak wygoda z takim wolnowarem, a smak o niebo lepszy jak gotowane tradycyjnie. W takim razie życzę Ci, żebyś szybko stała się szczęśliwą posiadaczką takiego sprzętu 🙂

Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
1 miesiąc temu

Jak apetycznie wygląda! Aż mi żal, że mi nie wolno ☹️

iza
1 miesiąc temu

całe wieki nie jadłam grochówki, ale poczekam ze zrobieniem aż będzie nieco chłodniej

MyśliPotarganej.pl
1 miesiąc temu

Narobiłaś mi smaka…;)