Sernik na jogurtach greckich ze śliwkami

Gwarantuje, że znika bardzo szybko, dlatego polecam od razu zrobić z podwójnej porcji. W sezonie letnim bardzo lubimy ten rodzaj sernika na jogurtach greckich, jest lekki i bardzo smaczny. Jogurty można mieszać, czasem robię też na jogurtach naturalnych w zależności od tego co mam pod ręką. Jeśli chodzi o owoce, to robiłam go już tyle razy i za każdym razem z innymi, w tym roku z rabarbarem, truskawkami, a teraz przyszedł czas na śliwki. Wersja ze śliwkami to zdecydowanie mój faworyt. Do przygotowania ciasta kruchego polecam mąkę z Młyny Szczepanki.

Składniki:  

Blaszka 25×30 cm

Ciasto Kruche:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/4 szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Masa Serowa:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 duże jogurty greckie po 400 g
  • 1 jogurt naturalny 400 g
  • większe pół szkl. cukru
  • budyń biszkoptowy (waniliowy lub śmietankowy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 8 większych śliwek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
  • Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć przekrojone na pół śliwki bez pestek.
  • W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo  jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód.
  • Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Piec ok. 50 min. w temp. 180 C.
  • Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia.
  • Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.    
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
45 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
26 dni temu

Nie wiem jak Ty to robisz, ale te Twoje ciacha są apetyczniejsze niż te z cukierni 🙂

Katarzyna
26 dni temu

Namówiłaś mnie 🙂 Właśnie robimy listę zakupów, dodam do niej jogurty greckie i śliwki 🙂

Słodko Słodka
25 dni temu
Reply to  Katarzyna

Czekam na apetyczne foto😘

Pełnia Smaków
26 dni temu

Absolutne pyszności! A śliwki w ciastach to sztos 🙂

Słodko Słodka
25 dni temu

Też bardzo lubię śliwki w ciastach, a najbardziej w drożdżowych 🙂😘

Daniel Wosinski
Daniel Wosinski
25 dni temu

Epickie 🙂

Słodko Słodka
25 dni temu

Dzięki wielkie 😁😘

Wioleta
25 dni temu

Jaki świetny przepis! Pychota!

Słodko Słodka
25 dni temu
Reply to  Wioleta

Polecam, idealny letni deser 🙂

Królowa Karo
25 dni temu

Śliwki to moje ulubione owoce, jeśli chodzi o dodatki do ciast, więc ten przepis od razu zapisuję.

Słodko Słodka
25 dni temu
Reply to  Królowa Karo

Koniecznie wypróbuj, polecam na weekend 🙂😘

Iwona
Iwona
25 dni temu

Mam małe pytanko o ten budyń biszkoptowy???? Czy można dodać
zwykły????

Słodko Słodka
25 dni temu
Reply to  Iwona

Tak pewnie, może być zwykły jaki masz pod ręką.

Maria
Maria
25 dni temu

Przepis ciekawy, mam ochotę wypróbować tylko mam pytanie: 3 żółtka w cieście a 4 białka w masie. Tak ma być?

Kuchcik
25 dni temu

Sernik z jogurtów greckich jest bardzo delikatny. Robiłam podobny, ale bez śliwek 🙂

lukaszmakeup.pl
25 dni temu

Pyszny letni sernik 🙂

Monika
Monika
25 dni temu

Robie wiele ciast ale sernik mi nigdy nie wychodzi wolimy z owocami to też. A te to połączenia sernika i owoców i wydaje się że wyjdzie. Składniki juz mam i zaraz biore sie do roboty wraz z dziećmi😁 mam nadzieję że w końcu jakiś sernik co mi wyjedzie😅

LanaDelRey.PL
25 dni temu

Ekstra pomysł! Muszę przygotować w weekend! Jestem ciekawa smaku! 🙂

Iwona
24 dni temu

Zapisuję przepis, koniecznie muszę zrobić 🙂

Słodko Słodka
24 dni temu
Reply to  Iwona

Polecam 🙂

Bożena
Bożena
24 dni temu

Proszę o podpowiedź o jakich wymiarach użyć blaszkę do pieczenia

Beata M.
23 dni temu

Cudne ciasteczko 🙂

Słodko Słodka
22 dni temu
Reply to  Beata M.

Wczoraj jeszcze jeden piekłam he he

iza
22 dni temu

apetycznie wygląda

Słodko Słodka
22 dni temu
Reply to  iza

Dziękuje serdecznie 🙂

neliada
22 dni temu

Pysznie !

Słodko Słodka
21 dni temu
Reply to  neliada

Dzięki wielkie 🙂

Tycjana
Tycjana
22 dni temu

“Większe pół szklanki”-bez komentarza.

Słodko Słodka
21 dni temu
Reply to  Tycjana

Jakbym napisała 3/4 szklanki to byś się przyczepiła, że za dużo, więc niech każdy da tyle ile uważa, do smaku pod siebie. Pozdrawiam

Patrycja Reszko
19 dni temu

Wspaniały sernik!

Marta Nowak
19 dni temu

Najlepszy serniczek!

Firma budowlana
15 dni temu

Wygląda rewelacyjnie. Pewnie tak samo smakuje

Słodko Słodka
15 dni temu

Dzięki serdeczne, ulubiony letni wypiek😉

gastronet
12 dni temu

Bardzo ciekawy przepis na ciasto, uwielbiam serniki w każdej postaci. Ostatnio robiąc ciasto wspomagam się blenderem. Dużo szybciej miesza składniki.

Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  gastronet

Ja też jestem zdecydowanie sernikowa dziewczyna 😉 Dobry blender to podstawa, mój ostatnio robi się wysłużony, ale wiadomo nic nie jest wieczne, będę musiała się rozejrzeć za nowszym modelem. Pozdrawiam

Halina
Halina
1 godzina temu

To w sumie trzy jogurty?