Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Absolutnie mój faworyt, w sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć. Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne, pyszne i puchate, dzięki mące prosto z młyna – Młyny Szczepanki. Pięknie wyrasta, rozkroiłam jeszcze ciepłe, znika szybciutko. Zostałam obdarowana wiaderkiem śliwek i w pierwszej kolejności pomyślałam o cieście drożdżowym. A Wy co robicie z nadmiarem śliwek? Bo ja przygotowuje pyszne domowe powidła z piekarnika, które idealnie sprawdzą się do świeżego pieczywa, lub do naleśników. W zimie taki słoiczek na wagę złota 🙂

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

  • 500 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g instant
  • pół szkl. ciepłego mleka
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka L + jedno żółtko
  • 3 łyżki oleju
  • śliwki

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła 
  • 25 g cukru pudru
  • mały cukier waniliowy

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na kruszonkę, wrzucić do miseczki i rozetrzeć palcami, aż zrobią się grudki, gotową kruszonkę można wstawić na czas przygotowania ciasta do lodówki lub zamrażalnika.
  • Masło roztopić w mikrofali, odmierzyć resztę składników. Mąkę przesiać do miski, do małej miseczki wkrószć drożdże, zasypać łyżką cukru i łyżką mąki. Zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, odstawić miseczkę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min.
  • Do przesianej mąki wsypać cukry i wymieszać, wlać wyrośnięte drożdże, oraz  roztopione letnie masło, olej, wbić jajka, następnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera, gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od ręki, misy miksera.
  • Wyrobione ciasto odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykryć ściereczką.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozciągnąć do brzegów. Na wierzchu ułożyć umyte i wypestkowane śliwki. Na śliwki rozsypać kruszonkę i odstawić na pół godz. do napuszenia.
  • Piec w temp. 180 C ok. 40 min. góra – dół, bez termoobiegu do zarumienienia.
  • Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem, lub zrobić polewę cukier puder + sok z cytryny.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
lukaszmakeup.pl
8 dni temu

Smaki mojej mamy 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 dni temu

Trzeba korzystać póki są śliwki jeszcze 😉

Sady Sana
8 dni temu

Ale to kusząco wygląda <3 mniam!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 dni temu
Reply to  Sady Sana

Dzięki 🙂

Iwona
8 dni temu

Takie drożdżowe, jak są śliwki to musi być co roku, jest pycha 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 dni temu
Reply to  Iwona

O tak, chociaż raz a trzeba upiec:-)

Wioleta
8 dni temu

Jak ja dawno nie jadłam takiego ciasta.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 dni temu
Reply to  Wioleta

Koniecznie musisz nadrobić 🙂

Martyna
8 dni temu

Zjadłabym takie ciasto 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 dni temu
Reply to  Martyna

Polecam 🙂

iza
5 dni temu

drożdżowe najlepsze!!! i nigdy mi sie nie znudzi

Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 dni temu
Reply to  iza

To prawda 🙂

Beata M.
11 godzin temu

Drożdżówkę zawsze zjem z przyjemnością 🙂