Grzyby z cebulą w pomidorach

Moi teście jeżdżą ostatnio dzień w dzień na grzyby, ja osobiście nie jadam grzybów leśnych. Kiedyś za dzieciaka pamiętam, że jadłam jajecznicę z grzybami i uwielbiałam kanie smażone jak kotlety. A teraz chociażby była najlepsza teściowa, nie ruszam od niej grzybów i koniec. Byliśmy ostatnio na gościnie u znajomych, którzy mieszkają praktycznie przy samym lesie. Koleżanka uraczyła nas słoikiem tak pysznie przygotowanych grzybów, że nawet z dzieciństwa nie pamiętam takich smaków. Pozwoliłam sobie zapisać przepis Ani i za jej zgodą podzielić się z Wami, bo grzybki w zalewie pomidorowej bardzo mi smakowały, i nie bałam się spróbować, nie to co u teściowej 😉 Przepis i zdjęcie jest autorstwa mojej koleżanki Ani, którą serdecznie pozdrawiam i dziękuje za inspiracje dla Was.

Składniki:

  • grzyby leśne oczyszczone ok. 1 kg
  • 2 duże cebule
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • do pół szkl. octu w zależności jakie smaki lubimy
  • 3/4 szkl. wody
  • 5 – 7 łyżeczek cukru
  • sól do smaku
  • opcjonalnie można dać słodkiej mielonej papryki do smaku
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 7 ziaren pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  • Grzyby oczyścić z piasku odciąć trzony, mniejsze kapelusze można pozostawić w całości, a większe pokroić na mniejsze kawałki, dobrze opłukać pod strumieniem bieżącej wody i pozostawić na durszlaku do obcieknięcia.
  • W garnku zagotować wodę z solą i wrzucić na osolony wrzątek grzyby. Chwilę obgotować, nie za długo i opłukać na durszlaku.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka lub w kosteczkę, zeszklić na patelni z olejem, dodać cukier, ocet, ciepłą wodę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i doprowadzić do zagotowania, następnie wrzucić obgotowane wcześniej grzyby i dusić na małym ogniu ok. 10 min.
  • Gorący sos wkładać do wyparzonych słoików, od razu zakręcać i odwrócić do góry dnem, okryć ręcznikiem lub kocem. Gdy ostygną można wynieść do piwnicy. Można również pasteryzować ok. 20 min. w zależności od wielkości słoika, ale podobno takie grzybki szybko znikają z piwnicy.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
21 dni temu

Smacznego ten kto spróbuje, napewno nie pożałuje 😄😄

Słodko Słodka
Słodko Słodka
20 dni temu
Reply to  Ania

To prawda 🙂 Dzięki Aniu

Patrycja Reszko
21 dni temu

Ale to prawdziwy rarytas!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
20 dni temu

Zdecydowanie tak, bardzo smaczne są grzybki przygotowane w ten sposób.

Anita z AZgotuj
21 dni temu

My uwielbiamy grzyby. Te muszą być pyszne <3

Słodko Słodka
Słodko Słodka
20 dni temu

Ja właśnie leśnych nie jem, już dawno nie jadłam a tu się skusiłam.

Wioleta
21 dni temu

Pyszności. Fajne na zapas na zimę.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
20 dni temu
Reply to  Wioleta

W mojej spiżarni to jedynie pieczarki w ten sposób mogą królować 😉

Grazka
Grazka
19 dni temu

A co tak sie czepilas swojej tesciowej

Słodko Słodka
Słodko Słodka
17 dni temu
Reply to  Grazka

A Ty co taka poważna, na żartach się nie znasz? Czy jesteś teściową z kawałów 😉

neliada
19 dni temu

Mam Prawie identyczny przepis. Grzybki naprawdę pyszne 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
17 dni temu
Reply to  neliada

Bardzo smaczne 🙂

Katarzyna
18 dni temu

Nie jadłam nigdy. Ciekawe jak smakują. Jak pozbieram jakieś grzybki to się pokuszę na eksperyment

Słodko Słodka
Słodko Słodka
17 dni temu
Reply to  Katarzyna

Polecam bardzo dobre, sama nie zbieram, ale u koleżanki posmakowałam 🙂